Slíbené marokánky (Florentýnky) / Promised Biscotti Fiorentini

1. prosince 2012 v 6:43 | Alena |  Moučníky a dezerty
Marokánky jsou můj rodinný recept a nikdy u nás nechyběly na vánočním stole. A proč slíbené? Včera jsem jednomu mému kamarádovi slíbila recept. Tak tedy... tady je!

"Biscotti Fiorentini" is my favourite family recipe and were always on our Christmas table. And why
promised? Because yesterday I promised the recipe to a friend of mine. So, here it is!




Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 280 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 160 g kandovaného ovoce
  • 160 g posekaných burských oříšků
  • asi 150 g tmavé čokoládové polevy

Ingredients:

  • 250 ml milk
  • 280 g icing sugar
  • 160 g butter
  • 60 g cake flour (not self-rising)
  • 160 g candied fruit
  • 160 g chopped peanut
  • ca 150 g melted dark chocolate as icing

Ve studeném mléku nejdříve rozmíchejte mouku, pak přidejte moučkový cukr a máslo. Směs uvařte
v hrnečku na hustou kaši. Nechejte vychladnout a do vychladlé kaše přidejte burské oříšky
a kandované ovoce.

Mix flour in cold milk, then add sugar and butter. Cook the mixture in a pot until you have a
thick dough. Wait until it cools down, then add peanuts and candied fruit. Mix it all together.
In case the dough is runny (even though it shouldn't be), add some breadcrumbs.


Všechno promíchejte a pokud je těsto řídké, (ale nemělo by být) přidejte trochu strouhanky.
Na plech vyložený papírem na pečení dělejte malé hromádky a nožem je rozetřete a uhlaďte.
Dávejte je asi 2 centimetry od sebe, marokánky se trochu roztečou.

Put small pieces of the dough on a baking tray covered with baking paper and spread them
with knife. Make sure there are at least 2 cm space between each cake because they will melt
and spread more while in the oven.


No a teď je strčte do předem rozehřáté trouby. Pečte 12-15 minut na 200º C.
Ale pozor, každá trouba peče jinak! Chce to hlídat. Marokánky musí křupat, v žádném případě nesmí být měkké.

Put the tray into preheated oven. Bake the cakes for 12-15 minutes at 200 ºC. Be careful,
every oven is different, so keep a close watch on the cakes. They should be crispy and not
soft.


Upečené marokánky nechejte na plechu vychladnout, odloupněte je z papíru a spodek marokánek
namáčejte do čokoládové polevy. Položte je na papír na pečení namočenou stranou v čokoládové polevě
a nechte je vychladnout. Vychlazené marokánky se krásně odloupnou.

Dobrou chuť!

Let the cakes cool off a little bit, take them off the tray and dip one side in melted chocolate.
Put them back on the tray, chocolate side down, and let them cool off completely. Cold cakes
will peel off the baking paper easily.

Enjoy!

Jako dárek přidávám odkaz na letošní Mezinárodní Adventní kalendář receptů.
Tento kalendář přináší nejchutnější recepty blogerů z celého světa
a každý den od 1. do 24. prosince bude uveřejněn nový recept.
Můj recept na Marokánky bude zveřejněn 10. prosince

Calendar's brings you the most delicious recipes from bloggers all over the world.
Every day from December 1 to 24, a new recipe will be published. Just click on pictures below!
You can of course read and enjoy recipes from previous days as well.

Find out what people are cooking for this season and have fun creating your own menu to cook
and enjoy with your family and friends.

Enjoy and bon appetit!




Mohlo by Vás také zajímat:

Mouřenín v košiliOvocný chlebíček z bílkůKuřecí salátKachní konfit

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 1. prosince 2012 v 15:48 | Reagovat

Marokánky bývaly tím mým nejoblíbenějším kouskem z cukrárny, v dobách dávných, teď už do kdejaké cukrárny na šizené zákusky nechodím.   Pekla jsem je již dvakrát, ale doposud žádný zázrak, takže směle vyzkouším tvoji recepturu.

2 alenkyfood alenkyfood | Web | 2. prosince 2012 v 7:18 | Reagovat

[1]: Toffo
Marokánky když byly děti malé jsem vždycky dělávala rovnou ze dvou dávek a zmizely jako první. Jestli se rozhodneš vyzkoušet moji recepturu, ať chutnají!

3 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 1:19 | Reagovat

Marokánky nepatří do té naší domácí základní vánoční skladby cukroví, ale už nějaký čas si říkám, že bych repertoár měla rozšířit. S tímto receptem nemusím mít obavu, že by se nepovedly :-) Děkuji Alenko. Pěkný adventní čas!

4 Hanka S. Hanka S. | E-mail | Web | 5. prosince 2012 v 21:34 | Reagovat

Ahoj Alenko!
Marokánky jsou u nás velice oblíbené, dělám je trochu jinak, ale tvůj recept se mi zdá jednodušší, nejspíš ho vyzkouším. Dokud byl doma syn, dělávala jsem marokánky ze čtyř dávek ... hrůza! ???
Zdravím tě a přeji pohodové předvánoční dny. :-) Hanka
P.S. Doufám, že už je všechno OK! :-)

5 alenkyfood alenkyfood | Web | 11. prosince 2012 v 7:08 | Reagovat

[3]: Milá Šárko, děkuji za důvěru. :-)Já zkoušela receptů na marokánky už víc, ale mé rodině chutná nejvíc právě tento. ;-) Přeji krásný a pohodový předvánoční čas! :-)

6 alenkyfood alenkyfood | Web | 11. prosince 2012 v 7:12 | Reagovat

[4]: Hani, tak to je pěkný kopec marokánek ze čtyř dávek! :-) Měj se moc pěkně a krásně si užívej předvánoční čas!
P.S. Jo Hani, všechno OK :-)

7 Dullsinea Dullsinea | Web | 19. prosince 2012 v 15:02 | Reagovat

Vypadá to zajímavě.

8 HaF HaF | Web | 21. prosince 2012 v 23:41 | Reagovat

Marokánky jsou mé oblíbené - mám od švagrové podobný recept, jen trochu jiné poměry surovin. Jenže letos se nám nějak nepovedly - tvé vypadají luxusně!
Přeji pohodové svátky. :-)

9 Hanka Hanka | E-mail | Web | 24. prosince 2012 v 18:50 | Reagovat

Přeji krásné vánoční svátky, Alenko! :-) Hanka

10 Hanka S. Hanka S. | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 18:44 | Reagovat

Ali, zdravím tě a přeji do nového roku všechno nejlepší, hlavně zdraví a pohodu! :-)
K tomu ti ještě přeji krásný víkend. :-) Hanka
P.S. Na marokánky už se nedostalo, ale to nevadí, můžu je udělat kdykoliv, příležitost se vždycky najde. ;-)

11 Hanka S. Hanka S. | E-mail | Web | 18. února 2013 v 18:19 | Reagovat

Zdravím tě, Alenko!
Jak se ti daří? Já jsem skoro dva týdny marodila, chytla jsem nějakou chřipku a ještě pořád nejsem ve své kůži. :-P
Doufám, že ty jsi v pořádku, aspoň po zdravotní stránce. Moc mě mrzí, že ses už dlouho neukázala, je mi po tvých receptech smutno! :-(
Opatruj se a měj se co nejlíp. :-) Hanka

12 Danka Hrachovcová Danka Hrachovcová | E-mail | Web | 18. března 2013 v 20:08 | Reagovat

osobně můžu doporučit z vlastní zkušenosti tento http://www.slehace.cz/rucni-slehac-philips-hr/

13 Hanka Hanka | E-mail | Web | 30. března 2013 v 23:38 | Reagovat

Alenko, přeji ti krásné Velikonoce. :-) Hanka

14 Alena Alena | E-mail | 5. června 2013 v 12:03 | Reagovat

Dobrý den, Aleno,

francouzská kuchyně mě vždy velmi lákala a odrazovala zároveň. Miluju především moučníky, ale dopřávám si je spíše v bistrech a restauracích. Pokaždé, když vidím a cítím ty zvláštní konzistence a chutě, propadám beznaději, že něco takového přeci nemůžu zvládnout. Pak přijde chvíle, kdy se vypravím do nejbližšího knihkupectví se záměrem koupit si konečně knihu francouzských receptů, a při pohledu na to, jak by měl výsledek vypadat, zažívám další vlnu beznaděje (a moment odrazení). Obdivuji, s jakou lehkostí recepty interpretujete. Možná se konečně odhodlám...

Aleno, chtěla bych Vás jako milovnici vaření a dobrého jídla srdečně pozvat na menší gastronomický workshop, který se uskuteční pod záštitou značky Jar Platinum. Našim cílem je zabývat se tím, co je opravdu důležité – kvalitním vařením. Jar se vypořádá se vším ostatním, co s přípravou skvělých pokrmů souvisí – například se špinavým nádobím. Tento krátký kurz bude veden Radkem Šubrtem, který patří mezi nejlepší šéfkuchaře v ČR. Možná jej znáte z televizních pořadů o vaření jako např. Tescoma s chutí nebo MasterChef, kde se zhostil role porotce. Pokud se rozhodnete akce zúčastnit, budete mít jedinečnou příležitost připravit s tímto odborníkem lahodné menu. Myslím, že by to mohla být skvělá zkušenost pro všechny gastro-nadšence.
Kurz se uskuteční dne 12. 6. 2013 od 16 do 18 hodin v prostorách školy vaření Chefparade +, Bubenské nábřeží 306/13, budova 36, Praha 7.
Jar Platinum je zcela nový produkt, jež bude brzy uveden na český trh. Navazuje na silnou tradici značky Jar, která se za dobu své existence stala symbolem kvality. Nyní ale přináší nejsilnější čisticí sílu v historii této značky, a to ve formě prostředku na mytí nádobí a nově také kapslí do myčky. Při příležitosti představení produktu Jar Platinum českým zákazníkům jsme připravili workshop pro vybranou skupinu gastro-bloggerů. Věříme, že přinese mnoho zajímavých zkušeností těm, kteří milují vaření stejně jako Vy!
Máte-li zájem zapojit se do našeho workshopu, kontaktujte mě prosím e-mailem na a.sadiqova@cook-comm.com nebo telefonicky na 734 404 174. Ráda se s Vámi podělím o další detaily.
S pozdravem
Alena
Tým značky Jar – Česká republika

P.S. V případě, že nemáte zájem účastnit se této akce nebo si nepřejete být mnou nadále kontaktována, informujte mě prosím e-mailem.

15 Hanka Hanka | E-mail | Web | 2. srpna 2013 v 20:31 | Reagovat

Ali, ty už jsi to definitivně vzdala?! ???  :-(
Doufám, že ne, tvoje recepty by nám chyběly! :-(
Ozvi se, jestli můžeš.
Zdravím tě a přeji pěkné letní dny. :-) Hanka

16 Hanka Hanka | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 9:13 | Reagovat

Milá Alenko,
nevím, jestli vůbec ještě chodíš na svoje stránky, ale i tak ti sem píšu přání k dnešnímu svátku.
Přeji ti především zdraví a spokojenost a pokud máš nějaké vážnější starosti, aby ses jich co nejdřív zbavila.
Měj se pěkně. :-) Hanka

17 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 20. listopadu 2013 v 13:42 | Reagovat

Ahoj Alenko :-) marokánky jsem si z dovolením taky opsala a v Mezinárodním adventním kalendáři budou zobrazeny zrovna na moje narozky :-) Určitě jsou dobrota !Snad jsi v pořádku a ve zdraví ! Posílám pozdravy a přání toho nejlepšího :-)Alena

18 Kate Middleton Kate Middleton | Web | 7. února 2014 v 16:14 | Reagovat

jééé florentýnky :D moje oblíbené cukroví. :-D  :-D

19 bello bello | Web | 27. února 2014 v 23:36 | Reagovat

Super, to musí být jistě dobrůtka a navíc ještě s tou čokoládou, prostě užasné :DD  a v dohledné době to zajísté také vyzkouším, ale teď bohužel není moc času. Ale pak to nezapomentě vyběhat ve fitku !!! přecej nějaké kalorie to má že :) http://www.dokonalostsama.cz/

20 bellatrix bellatrix | Web | 12. března 2014 v 18:19 | Reagovat
21 JP Joina JP Joina | Web | 13. března 2014 v 10:46 | Reagovat

Až na to kandované ovoce bych to snědla, ale vypadá to na fotce užasné :)

22 Vali&Cami Vali&Cami | Web | 22. března 2014 v 10:07 | Reagovat

Ahojky krasny blog a clanek taky chteli bychom te pozvat na nas blog http://prettycute1.blogspot.cz/
urcite prijd a napis treba komentiiik

Vali&Cami

23 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. června 2014 v 19:21 | Reagovat

Náhodou jsem na svém blogu článek "Havířov v květech" narazila na ten tvůj komentář a jsem tu "MAROKÁNKY" má slabost. :-D Vyzkouším recept :-)

24 Hanka Hanka | E-mail | Web | 13. srpna 2014 v 10:49 | Reagovat

Alenko, po dlouhé době jsem zase přišla na tvoje stránky. Nevím, co se děje, ale je mi moc líto, že jsi přestala s blogováním. Doufám jen, že jsi v pořádku!!! :-)

K dnešnímu svátku ti přeji všechno nejlepší, hlavně zdraví, pohodu a klid. :-) ♥♥♥
Hanka

25 tetkapernikarka tetkapernikarka | 13. srpna 2014 v 17:01 | Reagovat

Ali,haló haló ! :-)
Přeji vše nejlepší k svátku :-)

26 Jan Jan | Web | 3. října 2014 v 21:00 | Reagovat

Marokánky mi připomínají mojí bejvalou. A na tu fakt myslet nechci :).

27 Hanka Hanka | E-mail | Web | 23. prosince 2014 v 23:45 | Reagovat

Milá Alenko,
posílám pozdrav a přeji ti příjemné prožití vánočních svátků. :-)

Mám o tebe starost, jestli můžeš, dej o sobě vědět, prosím!!! :-| Hanka

28 Irča Irča | E-mail | Web | 29. prosince 2014 v 10:00 | Reagovat

Tohle určitě bude stát za hřích a vyzkoušení :-D Jen až se vzpamatujeme z vánočního šílenství, ta kila by pak nešla dolů :)

29 Danča Hájková Danča Hájková | E-mail | Web | 18. března 2015 v 18:37 | Reagovat

Ahojky, tvůj blog je super.

Ráda bych ti nabídla spolupráci a nejen díky tvému blogu ti umožnila vydělat si koruny navíc...
Jmenuji se Danča a jsem autorkou fitness bestselleru. Pokud máš zájem, budu ráda, když odepíšeš. Ráda ti předám více informací.

Z důvodu velkého zájmu, přijímám posledních 50 členů. Písni mi prosím co nejdříve :-)

Měj se hezky Danča :-)

www.DancaHajkova.com
partner@hubnutisdancou.cz

30 sperkovnictvi sperkovnictvi | Web | 25. března 2015 v 12:35 | Reagovat

vyber si svůj nádherný <a href="http://www.sperkovnictvi.cz">stříbrný šperk</a> :)

31 Rozália Rozália | 30. prosince 2015 v 22:02 | Reagovat

Dnes som marokánky podľa tohto receptu urobila a myslím, že mám nový recept k všetkým sviatkom i mimo nich. Sú jednoduché na prípravu i čas a sú veľmi chutné. Všetko čo je v recepte platí, i to, že po nanesení čokolády na spodnú stranu sa touto spodnou stranou položia na papier. Perfektné, ďakujem.

32 Janička Janička | Web | 9. března 2016 v 16:41 | Reagovat

Lidičky potřebujete něco prodat ale nedaří se Vám to ? Mrkněte na http://aukne.cz/ Je to nezávazný aukční bazarový server. Kde můžete prodat zboží komu chcete. Zvyšuje to šanci na prodej. Mrkněte na to :-)

33 Fitnees Fitnees | Web | 26. března 2016 v 14:33 | Reagovat

Ahoj
Máš zaujímavé recepty :)len tak ďalej

34 babione babione | Web | 27. září 2016 v 16:50 | Reagovat

nebankovní půjčka kde opravdu půjčí 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.