Meruňkový koláč plný mandlí

1. července 2012 v 20:25 | Alena |  Moučníky a dezerty
Tento meruňkový koláč můžete připravovat celý rok z konzervovaného ovoce, když nejsou čerstvé meruňky.
Výsledek bude vždy výborný



Co budete potřebovat:
  • 1 balení hotového a vyváleného listového těsta
  • 60g lupínků mandlí, lehce opečených
  • 180g čerstvých meruněk, rozpůlených na polovinu, nebo konzervovaných a dobře okapaných
  • 2 lžíce meruňkové marmelády

Mandlový krém
  • 65 g čerstvého másla, pokojové teploty
  • 65 g cukru krupice
  • 1 velké vejce, lehce našlehané
  • 65g mletých mandlí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1-2 čajové lžičky rumu
Forma s odnímatelným dnem 12x36 cm nebo kulatá Ø 20cm.

Předehřejte troubu na 220 °C

Jak na to:


Vystřhněte dostatečně velký kus listového těsta tak, aby se vešlo do připravené formy. Těsto dejte do formy
a vložte ho na 30 minut do chladničky.

Pečte 20 minut pokryté pečícím papírem s fazolemi, hrachem nebo rýží. Pak odstraňte fazole i s papírem
a pečte ještě 8 minut. Když těsto vychladne jemně ho utěrkou stlačte dolů. Teplotu trouby snižte na 180 °C.

Ušlehejte máslo s cukrem do světla a bíla. Za stálého šlehání přidávejte postupně vejce, asi na 3x.
Vmíchejte mouku, mandle a rum.


Na dno předpečeného těsta nasypte lupínky mandlí, přidejte mandlový krém a lžící namočenou ve vodě
uhlaďte povrch. Uspořádejte meruňky řezem dolů.


Pečte 35-40 minut až mandlový krém lehce zezlátne. Pokud by se okraje koláče připalovaly,
vystřihněte z pečícího papíru tenký proužek a okraje přikryjte.

Upečený koláč opatrně vyjměte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
V malé pánvi rozmíchejte meruňkový džem s 1 lžící vody a vařte, až bude glazura hladká a lehce zahuštěná.
Tenkou vrstvou glazury potřete povrch koláče. Nebo povrch koláče posypte moučkovým cukrem.



Koláč podávejte vychlazený.

Dobrou chuť!¨

Mohlo by Vás také zajímat:

Meruňková žemlovkaBroskvový koláčLinecký koláčJednoduchý salát

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | 1. července 2012 v 20:57 | Reagovat

Hmm, vypadá krásně... Tenhle druh plněných koláčů můžu :-) A zrovna odpoledne jsem jeden meruňkový, upekla, ach jo... Tak příště, sezóna meruněk teprve začala ;-) Jen dotaz - šlo by to s křehkým těstem? Kupované linecké jsem ještě nepotkala opravdu dobré máslové a na to, abych ho dělala, jsem moc líná a uvařená z těch veder :-/

2 Alena Alena | E-mail | Web | 1. července 2012 v 21:09 | Reagovat

[1]: Myslím, že by to klidně šlo i s křehkým těstem. Já jsem kdysi linecké těsto koupila už vyválené, ale škoda byla to peněz. Vůbec nebylo dobré. Ale lístové si pochvaluji, to nám chutná.

3 Hanka Hanka | Web | 1. července 2012 v 22:34 | Reagovat

Ali, tvoje koláče, a nejen ty, jsou vynikající a rady neocenitelné. :-) Tenhle koláč příležitostně vyzkouším, podle ingrediencí musí být výborný! :-)
Zdravím tě a přeji dobrou noc (u nás právě bouří). :-) Hanka

4 Alis Alis | Web | 2. července 2012 v 7:41 | Reagovat

Ahoj Alí, mňam.. koláč musí být výborný :-)  :-) Listové těsto je úžasné, takže brzy určitě vyzkouším :-)

5 Alena Alena | E-mail | Web | 2. července 2012 v 9:08 | Reagovat

[3]: Díky Hani! :-) U nás toho moc nenapršelo ani nenabouřilo. Už to ani poznat, že by pršelo, je sucho. :-(
Přeji ti hezký den! :-)

6 Alena Alena | E-mail | Web | 2. července 2012 v 9:11 | Reagovat

[4]: Ahoj Alis :-) Já kupuji jen vyválené listové těsto. Je sice malinko dražší, ale  ještě si mi nikdy nestalo, že by "nenalístkovalo" Měj se hezky :-)

7 Pipi Pipi | Web | 3. července 2012 v 18:40 | Reagovat

Mandlový krém!!! Bože, tohle je tedy podle mě úplná bomba!

Jen mě překvapuje ta délka pečení, celkem víc jak hodinu? To snese to těsto? Já vždycky pekla listové těsto tak půl hodinky nebo do zhnědnutí cca.

A ještě jestli se mohu zeptat, jakou funkci má to zchlazení těsta před pečením?

Předem děkuje nadšená Pipi

8 Alena Alena | E-mail | Web | 3. července 2012 v 18:54 | Reagovat

[7]: Pipi, délka pečení je správná. Když jsou na těstě ty fazole, aby se těsto nezvedlo, tak se vespod peče jen málo. A pak se teplota trouby sníží. Měla jsem připravené proužky pečícího papíru,ale nepotřebovala jsem je. Ale když peču lístkový štrůdl, tak na 225-230°C cca 20-25 minut. Ale chce to hlídat, jak jistě víš, každá trouba peče jinak. Pokud se rozhodneš, snad se ti moučník podaří a bude chutnat! :-)  
Zdraví Alena

9 Tereza Tereza | E-mail | 20. dubna 2016 v 20:01 | Reagovat

Kde prosim Vas koupim tuto formu??

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.