Třešňový clafoutis

24. června 2012 v 11:39 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Jó třešně zrály, sladký třešně zrály... a jak to bude dál...

Třešně už zrají a jejich sezóna je v plném proudu, ochutnejte tedy tento báječný, lehoučký
a velmi snadný moučník. A můžete si při tom zazpívat píseň od Waldemara Matušky Jó třešně....Usmívající se


Co budete potřebovat:

  • 750g třešní
  • 80g jemného krystalového cukru
  • máslo + krystalový cukr na vysypání koláčové formy
  • 300ml mléka
  • 80g jemného krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžičku vanilkové esence, nebo vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 80g hladké mouky

Do mísy nasypte omyté, stopek zbavené třešně a 80g jemného krystalového cukru. Promíchejte a nechejte hodinku marinovat. Záleží podle Vaší chuti a sladkosti třešní, můžete použít i méně cukru.

Předehřejte troubu na 175 °C.
V hluboké míse rozmixujte mléko, cukr, vejce, mouku a vanilkový cukr. Těsto bude trochu řidší než na palačinky.

Do vymazané a cukrem vysypané formy nalijte méně jak třetinu těsta a dejte je zapéct do rozehřáté trouby,
asi 5 minut.


Nasypte marinované třešně na zapečené těsto, vlijte zbytek těsta a dejte péct do trouby asi na 50 - 55 minut.
Clafoutis je hotový, když se nafoukne a špejle po píchnutí do středu koláče zůstane čistá.

Clafoutis je mnohem chutnější, když se třešně nechají i s peckami. Pokud by vám pecky při konzumaci vadily,
můžete třešně odpeckovat a do marinování s cukrem přidat kapku mandlové esence.

Dobrou chuť!

Mohlo by Vás také zajímat:

Clafoutis z broskvíŠvýcarský višňový koláčQuiche LorraineKachní konfit

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 24. června 2012 v 12:15 | Reagovat

Ahoj Alenko, tak tohle je pro mě úplně neznámý koláč ;-) Třešně dozrávají, takže ho budu muset asi taky vyzkoušet :-)  :-)

2 Alena Alena | E-mail | Web | 24. června 2012 v 12:37 | Reagovat

[1]: Alis, jsem zvědavá jestli bude chutnat. Měj se hezky :-)

3 Hanka Hanka | Web | 24. června 2012 v 19:00 | Reagovat

Alenko, tenhle koláč jsem našla v jedné cizokrajné kuchařce, ale bylo tam 600 ml mléka. Zdálo se mi to moc, tak jsem si recept přizpůsobila, ale koláč se moc nevyvedl. :-? Ten tvůj vypadá skvěle, musím někde sehnat třešně a vyrobit koláč podle tvého receptu. :-)
Třešně se dávají i s peckami, viď?! :-)
Zdravím tě a přeji krásný nedělní večer. :-) Hanka

4 Alena Alena | E-mail | Web | 24. června 2012 v 19:27 | Reagovat

[3]: Hani, taky se mi zdá 600ml mléka hodně. Moje forma je dost velká, myslím 26 nebo 28cm. Těsto by mělo být řidší jako na palačinky. Můžeš ho udělat i z broskví, taky je vynikající. Pecky se tam nechávají, ale kdo se bojí o zuby :-D může  třešně odpeckovat.  Měj se taky moc pěkně! :-)

5 Meg Meg | E-mail | Web | 25. června 2012 v 14:47 | Reagovat

Kolac vypada fantasticky! Asi ho vyzkousim z tech broskvi, protoze tresne asi jen tak nesezenu :)

6 toffo toffo | 25. června 2012 v 20:59 | Reagovat

Budu muset vypeckovávat, práce s tím mi nevadí. Jen, že třešně vypeckované asi pustí šťávu a celek nebude tak krásně nadýchaný!

7 Alena Alena | E-mail | Web | 25. června 2012 v 21:08 | Reagovat

[5]: Meg z broskví a trochou kardamomu je snad ještě lepší. :-)

8 Alena Alena | E-mail | Web | 25. června 2012 v 21:15 | Reagovat

[6]:Toffo, já kdysi zkoušela z mražených vypeckovaných švestek, katastrofa. :-! Ale vypeckované čerstvé třešně by snad nemusely pustit tolik šťávy. Po hodině marinování nějakou šťávu pustí.  tu  nechej v misce.

9 Hanka Hanka | Web | 26. června 2012 v 23:03 | Reagovat

[4]: Ali, možná zkusím broskve, třešně jsem stejně nesehnala. :-? Díky za tip. :-) Hanka

10 Alena Alena | E-mail | Web | 27. června 2012 v 14:55 | Reagovat

[9]: Hani, nemáš zač :-)

11 Petronela Petronela | E-mail | 11. července 2012 v 10:59 | Reagovat

Dobrý den, po včerejším neúspěšném pokusu o claufoutis jsme zkusila váš recept a bohužel zas hrůza. vůbec nevím kde se stala chyba. trouba je v pořádku a mé pekařské schopnosti snad také :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.