Králík na hořčici

9. června 2012 v 20:33 | Alena |  Drůbež
Králičí maso je oblíbené pro svou jemnost a šťavnatost a je dobře stravitelné. Bílé králičí maso
obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Už staří Římané chovali
divoké králíky a jejich maso považovali za pochoutku. Francouzi mají králíčí maso také v oblibě
a na jídelním lístku ho mají častěji než u nás. Chutně upravený králík je vítanou změnou a zpestřuje
náš jídelníček. Můj recept je voňavý a jednoduchý. Ochutnejte!


Co budete potřebovat:

  • 2 velká králičí stehna
  • 2+4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce hrubozrné hořčice
  • 4 větší stroužky česneku
  • 100 g uzeného bůčku, nejlépe domácího
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml lehkého bílého vína

Jak na to:

Uzené maso nakrájejte na plátky cca 6 mm a vařte ho v litru vody 15 minut.
Osolené a opepřené maso vložte do litinového hrnce, v němž jste rozehřáli 2 lžíce oleje a lžíci másla
a opečte ho z každé strany.


Když budete opékat králičí nohy, máte tu pravou chvíli na smíchání 4 lžíc oleje, dijonské a hrubozrnné
hořčice a na drobno pokrájený česnek. Kaši smíchejte.

Na opečené maso přidejte hořčičnou kaši a ještě chvilku opečte. Do hrnce vložte uzené a zalijte bílým vínem.
Pokrm přikryjte poklicí a vložte na 170°C předehřáté trouby. Pečte asi 2 hodinky, poté sundejte poklici
a ještě 30 minut nechejte králíka v troubě.


Obohaťte bramborovou kaši bylinkami:

  • estragon
  • libeček
  • bazalka drobnolistá
  • šalvěj
  • koriandr


Nasekané bylinky přidejte do bramborové kaše, promíchejte a můžete podávat.


Dobrou chuť!


Mohlo by Vás také zajímat:

Králík na rozmarýnuJátra na zázvoru
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Martina Martina | Web | 9. června 2012 v 21:26 | Reagovat

Tak tohle vypadá moc lákavě. Já bych si králíka dala, ale manžel je vybíravý a králičí maso je pro něj moc šlachovitý :-( . Ale tak ráda bych si ho dala...

2 Alena Alena | E-mail | Web | 9. června 2012 v 21:33 | Reagovat

[1]: Martina, králík se může nahradit kuřetem, ale asi bych sundala kůži. ;-)
Děkuji za návštěvu a milý komentář! :-)

3 mpik mpik | 10. června 2012 v 14:09 | Reagovat

"Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu." - proto je tam ten bůček? :-)

4 Alena Alena | E-mail | Web | 10. června 2012 v 15:51 | Reagovat

[3]: :-D Myslela jsem si, že se někdo ozve. :-D  ;-) No, nemůžeme zase tak zdravě jíst. Trochu toho cholesterolu zase neuškodí a taky se pěkně voňavému bůčku se těžko odolává. :-)

5 Alis Alis | Web | 10. června 2012 v 17:12 | Reagovat

Ahoj Alí, králíka jsem už pěkně dlouho nedělala ;-) a tenhle recept přímo láká k vyzkoušení :-)  :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 10. června 2012 v 17:13 | Reagovat

Aleno, to je krásný recept s vůní hořčice. Nedávno jsem jela ze Znojma a cestou se stavila v motorestu U Nováků v Litohoři. Tam po celý rok připravují dobroty z králičího masa, které jim vozí z nedaleké farmy. Přiznám se, že jsem neodolala a pečené králičí stehno s bůčkem a moravským zelím jsem si dala :-) V celé té kompozici chutí tam vůbec nerušil a kdyby tam nebyl, nebylo by to ono.

7 Alena Alena | E-mail | Web | 10. června 2012 v 17:15 | Reagovat

[5]: Ahoj Alis, v jednoduchosti je krása. Někdy stačí ingrediencí málo a výsledek je  chutný. :-)

8 Alena Alena | E-mail | Web | 10. června 2012 v 17:56 | Reagovat

[6]: Šárko děkuji :-) Litohoř a Novákovi  by stálo zato navštívit. :-) Musím si to pamatovat a když pojedu tím směrem, zastavím se ochutnat českého králíčka. Díky za tip! :-)

9 Petra C. Petra C. | E-mail | 11. června 2012 v 8:58 | Reagovat

Martina: Koukám, že s těmi manžely to není vůbec jednoduché. I ten můj pořád protestuje proti králíkovi. Ale příště ho asi přehlasuju :-D

10 Petra C. Petra C. | E-mail | 11. června 2012 v 9:00 | Reagovat

mpik: ...a králík bez bůčku? To snad ani nejde :-P

11 Alena Alena | E-mail | Web | 11. června 2012 v 9:03 | Reagovat

Petra C + Martina
Ti chlapi ani neví o co přichází! ;-) :-)

12 Alena Alena | E-mail | Web | 11. června 2012 v 9:07 | Reagovat

[10]: Petra C: Já si to taky myslím, že bez bůčku králík nejde :-)

13 Hanka Hanka | Web | 11. června 2012 v 16:52 | Reagovat

Králíka už jsem nejedla hodně dlouho. Dříve nás zásobovala tchyně, to jsme měli králíka snad každý týden, králičí maso jsem dělala na všechny možné způsoby, aby se nám nepřejedlo. ;-)  :-)
Když vidím tvůj recept a fotky, Ali, sbíhají se mi sliny. :-P Naštěstí je u nás v řeznictví králík občas k dostání, takže si ho můžu koupit a tvůj skvělý recept vyzkoušet. :-)
Zdravím tě a přeji krásné dny v novém týdnu. :-) Hanka

14 Alena Alena | E-mail | Web | 11. června 2012 v 22:24 | Reagovat

[13]: Hani, my jsme taky někdy dostali králíka od tchýně, ale to už je hrozně dávno. Dělala jsem i králičí šunku. Byla fakt dobrá. Ale teď jsem ráda, když nějakého králíka koupím. Měj se taky moc krásně!!! :-)

15 toffo toffo | 13. června 2012 v 22:33 | Reagovat

Buď si vyškemrám kousek králíka od sestry, nebo jí věnuju oba druhy hořčice - mám je ve špajzu - a zajdu k ní na oběd. Krásný recept.

16 Alena Alena | E-mail | Web | 14. června 2012 v 16:39 | Reagovat

[15]: toffo, já bych se nechala ke stolu pozvat. ;-) :-)

17 HaF HaF | Web | 14. června 2012 v 23:00 | Reagovat

[16]: Já taky - tohle muselo být výborný! :-D

18 Alena Alena | E-mail | Web | 14. června 2012 v 23:04 | Reagovat

[17]: Hani bylo :-)

19 Pavel Pavel | E-mail | Web | 15. června 2012 v 20:17 | Reagovat

Krásná práce...Já mohu králíka kdykoliv. Bohužel se k němu často nedostanu.

20 Alena Alena | E-mail | Web | 15. června 2012 v 20:52 | Reagovat

[19]: Díky Pavle :-) Taky můžu králíčka kdykoliv a na stole bývá taky poskrovnu :-(

21 Tom Tom | E-mail | Web | 7. června 2013 v 14:05 | Reagovat

Vypadá to skvěle. vyzkouším:-)

22 Hmm Hmm | Web | 5. března 2014 v 12:59 | Reagovat

Dnes vyzkoušeno a králík byl jedním slovem vynikající :-)

23 Luďka Luďka | E-mail | Web | 9. dubna 2014 v 8:45 | Reagovat

Nemám moc ráda králíka, ale dělám maso na hořčičné omáčce. Když jsem měla přímo dijonskou, bylo to nej. Dovezla jsem si jí tenkrát odsud http://www.lumik.cz/dovolena/pruvodce/francie-dijon/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.