Gratinovaný bílý chřest

6. června 2012 v 17:55 | Alena |  Zelenina
Chřest je báječná záležitost a já nechápu, proč jsem tak dlouho odolávala



Co budete potřebovat:
  • svazek chřestu
  • 2 vejce
  • cca 130 ml 33% smetany ke šlehání
  • cca 80 g sýra na strouhání, 45% tuku
  • sůl a pepř
  • lístky šalvěje
  • 3 plátky Schwarzwaldské šunky
  • máslo na vymazání zapékací formy

Jak na to:

Chřest oloupejte a odtrhněte spodní dřevnaté části. Chřest vařte mírně zalitý osolenou vodou
a na slabém plameni nechte asi 15 minut probublávat. Uvařený chřest by neměl být příliš měkký.
Nejlepší je speciální hrnec na chřest, špičky chřestu tak zůstanou pevné a nejsou rozvařené.
Kdo vaří chřest často, určitě se hrnec vyplatí vlastnit.

Předehřejte troubu na 200° C
Zapékací mísu vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte po 3 až 4 stoncích a každý zvlášť zabalte
do plátku Schwardwaldské šunky. Do balíčku zastrčte lístek šalvěje nebo estragonu.
Zabalený chřest vložte do zapékací mísy.


Rozšlehejte vejce a smetanu ke šlehání, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
Přelijte chřest a posypte nastrouhaným sýrem.


Vložte do rozehřáté trouby a pečte 15 minut ve střední části.

Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 6. června 2012 v 21:41 | Reagovat

Ali, to vypadá bezvadně, chřest používám jen výjimečně, ale tuhle lahůdku udělám, nestačím polykat sliny!!! :-P  :-) Když si odmyslím smetanu, sýr a šunku, je to veskrze dietní jídlo! ;-)  :-D
Posílám pozdrav! :-) Hanka

2 Alena Alena | Web | 6. června 2012 v 22:36 | Reagovat

[1]: Hani, to by bylo dietní, určitě! Ale už ne tak dobré. :-D
Taky posílám pozdravy! :-)

3 Hanka Hanka | Web | 8. června 2012 v 14:32 | Reagovat

[2]: Ali, já si to jenom "jako" odmyslím, ale ve skutečnosti tam všechno dám! ;-)  :-D
Přeji ti krásný víkend! :-) Hanka

4 Alena Alena | Web | 8. června 2012 v 17:08 | Reagovat

[3]: Hani, já jsem ti rozuměla ;-) Tobě přeji krásný výlet a ještě krásnější fotky! :-)

5 eL Familia eL Familia | Web | 8. června 2012 v 22:29 | Reagovat

Milá Aleno. Miluji chřest, ale ten zelený. Bílý jsem párkrát měla, ale nikdy mi nechutnal. Byl takový "rozplizlý". Asi špatně připravený. Tenhle recept mě opravdu zaujal. Určitě ho někdy zkusím.
Díky a přeju pěkný večer.
Radka

6 Alena Alena | E-mail | Web | 8. června 2012 v 23:20 | Reagovat

[5]:Rady, já jsem zase nezkusila zelený. Musím se po něm podívat a vyzkoušet.  
Děkuji za návštěvu a užij si pěkný víkend!
:-) Alena

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.