Velikonoční věnec

3. dubna 2012 v 7:55 | Alena |  Moučníky a dezerty
Věnec nebo mazanec patří tradičně na velikonoční stůl. Nejstarší české kuchařské předpisy pocházejí z 15. a začátku 16. století. V křesťanském náboženství kulatý tvar velikonočního věnce nebo mazance symbolizuje stále trvající život, věčnost a znovuzrození. Je však také symbolem jara.



Co budete potřebovat:

  • 3 žloutky
  • 120 g másla, pokojové teploty
  • 100 g jemného krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkové esence, nebo vanilkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • štamprlička rumu
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g mandlí
  • 100 g mandlové hmoty
  • 1 vejce na potření, trochu našlehané
  • 40 - 50 g mandlí - lupínků, na posypání

Jak na to:

Ušlehejte máslo se žloutky, cukrem a vanilkovou esencí. Šlehejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přidejte mouku, špetku soli, sušené droždí, vlažnou smetanu a rum. Vypracujte těsto, přidejte rozinky, nasekané mandle, kandovanou pomerančovou kůru. Těsto musíte opět důkladně prohníst. Pak přidejte nakrájenou marcipánovou hmotu a ještě znovu těsto prohněťte. Čím déle budete těsto hníst, tím lépe.

Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě je nechte asi hodinu nakynout.


Nakynuté těsto rozdělte na tři stejné díly, vyválejte dlouhý váleček a upleťte copánek.
Z papíru na pečení vystřihněte kruh, položte jej na plech a spletený copánek vytvarujte do kruhu. Konce zastrčte do spodu. Připravený věnec potřete rozmíchaným vajíčkem, posypte manličkami a nechejte ještě půl hodiny kynout.


Takto připravený věnec vložte do střední části předem vyhřáté trouby - 175°C a pečte asi 20 minut. Když začne věnec na povrchu červenat, zmírněte teplotu trouby a zvolna dopečte. Pokud bude věnec ještě nedopečený a povrch bude již zlatý, přikryjte věnec papírem a dopečte.

Upečený věnec nechejte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.


Dobrou chuť!

Rada:
Ze stejného těsta připravuji i Jidášky, ale tam přidávám jenom rozinky.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 L+P<3 L+P<3 | Web | 3. dubna 2012 v 8:08 | Reagovat

Vypadá dobře :)

2 Alena Alena | Web | 3. dubna 2012 v 8:10 | Reagovat

[1]: Děkuji! :-)

3 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 11:30 | Reagovat

Radost na něj pohledět :-) Pečení mám letos také v plánu, tak už se těším na tuhle příjemnou velikonoční činnost.

4 Alena Alena | Web | 3. dubna 2012 v 12:31 | Reagovat

[3]: Děkuji :-)
Já budu tuto příjemnou činnost péct ještě na Velikonoce, ať máme s kafíčkem ke snídani. :-)

5 charmand charmand | 4. dubna 2012 v 9:32 | Reagovat

asi si zaletim na vikend domu :P mamko ja chci taky jidasky. To vypada uplne bozsky. a s takovym maslickem a marmeladkou ten venec. mnaaaaaaaaaaaaaam.

6 Alena Alena | Web | 4. dubna 2012 v 9:44 | Reagovat

[5]: Dobře, já ti upeču věnce i jidáše. Ale nevím, jestli budou ještě letenky :-D

7 Meg Meg | Web | 4. dubna 2012 v 19:28 | Reagovat

Páni, ten vypadá skvěle! :) Moc se mi tam líbí ta marcipánová hmota, musí být úžasný :)

8 Alena Alena | Web | 4. dubna 2012 v 19:51 | Reagovat

[7]: Musím říct, že je opravdu chutný. :-)
Důkazem byla moje vnučka, která ho spořádala téměř polovinu. :-)

9 Hanka S. Hanka S. | Web | 4. dubna 2012 v 21:57 | Reagovat

Věnec i jidáše máš parádní, Ali! Zítra se chystám taky něco kynutého upéct. :-)

10 Alena Alena | Web | 4. dubna 2012 v 22:08 | Reagovat

[9]: Hani, parádní, parádní...ale zbyla jen fotografie. :-( :-D Takže možná zítra i já něco upeču. ;-) :-)

11 Hanka Hanka | Web | 6. dubna 2012 v 22:44 | Reagovat

[10]: Ali, pekla jsem a už mi toho taky moc nezbylo. Skoro všechno jsem rozdala ... pro jistotu! ;-)  :-D
Přeji ti krásné velikonoční svátky. :-) Hanka

12 Alena Alena | Web | 7. dubna 2012 v 8:33 | Reagovat

[11]: Hani, já mám zrovna zamíseno. :-) Dneska přijdou vnučky, tak toho taky moc nezbude, spíš nezbude nic. :D
Přeji ti krásné svátky :-)

13 Alisa Alisa | E-mail | Web | 8. dubna 2012 v 13:10 | Reagovat

Hmm, vypadají ůžasně

14 HaF HaF | Web | 9. dubna 2012 v 0:35 | Reagovat

Krása! U nás je letos beránek z třeného těsta, ale na rok asi zase zkusím něco kynutého!
Veselé Velikonoce! :-)

15 David Tomicek David Tomicek | Web | 9. dubna 2012 v 22:56 | Reagovat

To vypada nadherne. Krasne Velikonoce!!

16 Alena Alena | Web | 9. dubna 2012 v 23:14 | Reagovat

[13]: Děkuji! :-)

17 Alena Alena | Web | 9. dubna 2012 v 23:19 | Reagovat

[14]:Beránek patří na velikonoční stůl, já jsem ho pekla když byly holky malé. Zdobila jsem sněhem z bílků, ale teď už se mi nějak nechce. :-(
Hani, krásný zbytek Velikonoc! :-)

18 Alena Alena | Web | 9. dubna 2012 v 23:27 | Reagovat

[15]: Děkuji a přeji do Dublinu krásný zbytek velikonočních svátků :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.