Gratinované brambory

11. dubna 2012 v 22:59 | Alena |  Francie z kuchařky
Ve své knize Julia Child uvádí několik autentických verzí gratinovaných brambor. Jeden z nich, který upřednostňuje, je tenhle. Je velmi jednoduchý a velmi chutný. Hodí se k pečenému nebo grilovanému kuřeti, krůtímu nebo telecímu masu. Ale tyto skvělé gratinované brambory jsou vynikající i samotné. Ovšem to už není pro 6 osob. :-)


Pro 6 osob

Co budete potřebovat:

1 kg brambor
1/2 stroužku česneku ve slupce
2 lžíce másla
1 lžička soli
1/8 lžičky pepře
150 ml strouhaného švýcarského sýra, nebo podobného
280 ml vařícího mléka


Jak na to:

Předehřejte troubu na 220 °C
Česnekem vytřete ohnivzdornou zapékací mísu, asi 25 cm v průměru a 5 cm hlubokou (pokud budete potřebovat zdvojnásobit recept, musí být širší mísa, ale ne vyšší)

Brambory oloupejte, nakrájejte je asi na 2 mm plátky a dejte do mísy se studenou vodou.
Zapékací misku potřete rozpůleným česnekem a vymažte 1 lžící másla.
Slijte vodu z brambor a usušte je na kuchyňské utěrce.

Rozložte polovinu brambor na dno zapékací misky. Osolte, opepřete, posypte nastrouhaným sýrem a poklaďte tenkými plátky másla. Navršte zbývající brambory, opět osolte a opepřete, posypte sýrem a máslem.
Zalijte brambory vařícím mlékem, umístěte pekáček v horní části předehřáté trouby a pečte 30 až 40 minut, nebo až budou brambory měkké, mléko vstřebané a nahoře budou krásně opečené. (Když je trouba horká a brambory jsou v mělkém pekáčku, budou se vařit rychle).

° Můžete dát brambory volně přikryté na půl hodiny nad vařící vodu. Až se všechno mléko odpaří, ukončete vaření a brambory ponechte odkryté. Krátce před podáváním přidejte na brambory 2 lžíce másla a 5-10 minut zapečte v horní části trouby, rozehřáté na 220 °C.


°°K hovězímu a vepřovému masu, jehněčím kotletkám a steakům se hodí zapečené brambory, které se pečou spíše s masovým nebo zeleninovým vývarem. Může se vynechat sýr. Pokud tak učiníte, přidejte 2 lžíce másla.

Mastering the Art of Cooking, díl 1
Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck

°°° Grilovaná kuřecí křidýlka jsem jen osolila, opepřila, přidala česnek a olej. Křídla jsem vyzkoušela přichystat podle Pépina.


Ale tak jak jemu mně to nešlo, i když u toho posledního křídla to bylo lepší. Chce to asi praxi. :-D

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Prťka Prťka | Web | 12. dubna 2012 v 10:03 | Reagovat

Vypadá to nádherně! Koukala jsem na to video a musím to někdy zkusit.

2 Alena Alena | Web | 12. dubna 2012 v 17:50 | Reagovat

[1]: Děkuji :-) Na tom videu to vypadá jednoduše, asi to chce zkusit :-)

3 charmand charmand | 13. dubna 2012 v 12:56 | Reagovat

ty bramburky musim uvarit. to me laka. jinak to je horsi jak pitva s tim kuretem :-D  :-D  :-D

4 Alena Alena | Web | 13. dubna 2012 v 12:59 | Reagovat

[3]: Dceruško uvař, uvař, jsou dobré :-) No ale pak roládku z kuřátka už nepitváš :-D

5 Hanka Hanka | Web | 13. dubna 2012 v 22:44 | Reagovat

Alenko, díky za tip, gratinované brambory si co nejdřív uvaříme s mamkou, maso k tomu ani nebudeme potřebovat. :-)
Zdravím tě a přeji pohodový víkend. :-) Hanka

6 Alena Alena | Web | 14. dubna 2012 v 21:55 | Reagovat

[5]: Hani i tobě krásný víkend. :-) Brambory ať chutnají! I mamince! :-)

7 Vilemína Vilemína | Web | 15. dubna 2012 v 19:31 | Reagovat

Nějakou dobu jsme tu nebyla - a krásně se tu vaří, francouzská inspirace vypadá to velmi lákavě!

8 Alena Alena | Web | 16. dubna 2012 v 16:52 | Reagovat

[7]: Vaří se, vaří, ale taky přibírá. :-( Musím tomu zabránit. :-D

9 Ajina Ajina | E-mail | Web | 30. srpna 2012 v 23:12 | Reagovat

Dnes jsem měla v restauraci jako přílohu gratinované brambory. Moc mi chutnaly, tak jsem hledala recept. Určitě udělám.

10 Tricia Tricia | 16. února 2014 v 13:37 | Reagovat

Tak jsem dnes Tvůj recept zkusila, a moc mi to chutnalo :). Všichni brambory chválili. Super recept! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.