Pečené maso Julia Child

30. března 2012 v 0:02 | Alena |  Francie z kuchařky
Ve většině francouzských receptů se používá vykoštěná kotleta, taky pro to, že má nejatraktivnější vzhled. Maso může být vykoštěné nebo s kostí.


Co budete potřebovat:

  • 1 kg vepřové kotlety

Marináda:
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky tymiánu nebo 1/2 lžičky šalvěje
  • 1/4 lžičky bobkového listu, mletého
  • 2 špetky nového koření
  • 1 stroužek česneku
Dále budete potřebovat:
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na plátky
  • 1 mrkev, nakrájená plátky
  • 2 stroužky česneku ve slupce
Bylinky:
  • 4 větvičky petrželky
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • 140 ml suchého bílého vína, vývaru nebo vody

Jak na to:

Marináda

Smíchejte všechny přísady na pastu a vetřete do masa. Marinujte zabalené v igelitovém pytlíku
24 hodin. Dobrým pomocníkem k rozmělnění všech surovin je hmoždíř.


Předehřejte troubu na 160 °C
Maso důkladně osušte kuchyňskou utěrkou, vložte do rozpáleného tuku a na střední teplotě osmažte z každé strany dozlatova. Bude vám to trvat asi 10 minut. Maso vyjměte a dejte ho stranou.


Všechen tuk z kastrolu vylejte, nechejte pouze 2 lžíce. Pokud se tuk spálil, vyhoďte ho a přidejte více másla. Vmíchejte zeleninu, česnek a bylinky. Přikryjte a zvolna vařte 5 minut.

Vložte maso do kastrolu tučnější stranou nahoru. (Pokud vepřové nebylo marinované, posypte je solí, pepřem a půl lžičkou šalvěje nebo tymiánu) Přikryjte hrnec a zahřívejte, dokud nebude maso prskat. Pak je přesuňte do dolní části předehřáté trouby. Pečte asi 2 hodiny, nebo až maso dosáhne uvnitř teplotu 85 °C.

Maso při pečeni 2-3x podlijte šťávou z kastrolu a regulujte teplotu trouby tak, aby se vepřové maso peklo pomalu a rovnoměrně. Maso a zelenina pustí šťávu, bude jí asi 250 ml.

Když je maso měkké, dejte ho na horkou servírovací mísu a tekutinu ještě pomalu vařte cca 2 až 3 minuty. Pak nakloňte hrnec a posbírejte všechen tuk. (ponechte pouze 1-2 lžíce). Rozmačkejte zeleninu do šťávy, zesilte plamen a vařte, dokud nebudete mít asi 250 ml šťávy.

Šťávu nalijte do horkého omáčníku, vepřovou pečínku obklopte tím, co jste si vybrali jako přílohu a podávejte.

°Shrnutí

Receptu jsem se držela přesně a na marinádu jsem zvolila šalvěj. Až v závěrečné části jsem udělala malou změnu. Asi půl hodiny před koncem pečení jsem přidala povařené brambory, které jsem nejdříve vhodila do vroucí osolené vody a od bodu varu nechala 3 minuty povařit. Scezené brambory jsem pekla i s masem přikryté v pekáči. Zeleninu jsem nerozmačkala, ale nechala ji vcelku.

Nyní zbývá zhodnotit recept - snad jen tolik, že vůně pečeného masa byla skutečně neskutečná! Zůstaly pouze prázdné talíře.

° Poznámky

Pokud nebudete pokrm podávat okamžitě, vraťte vepřové a omáčku do kastrolu, volně přikryjte a vložte do vypnuté horké trouby. Dvířka nechejte pootevřená. Maso může zůstat v teple dobrou půl hodinu. Déle nedoporučuji, maso by bylo suché.

Když budete maso marinovat před pečením, bude křehčí a bude mít intenzivnější chuť. Není to zásadní krok, ale zjistíte, že maso je chutnější i druhý den. Ať už ohřáté nebo studené zbytky, budou lepší než obvykle.

Mastering the Art of French Cooking, díl 1. strana 403
Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck 

 
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 30. března 2012 v 20:48 | Reagovat

To mi voní!

2 Alena Alena | Web | 30. března 2012 v 20:59 | Reagovat

[1]: :-) To se nedivím!! Já to pekla už i s tymiánem, taky to bylo voňavé a moc dobré, ale pro naše chuťové pohárky je šalvěj malinko lepší. Ale to je podle chuti, každý co má raději. :-)

3 Hanka Hanka | Web | 30. března 2012 v 22:33 | Reagovat

Ali, to je úžasné, ... klávesnici mám skoro utopenou! ???  :-D Tvoje báječně naservírované jídlo dává mým chuťovým pohárkům pořádně zabrat. :-P Recept se mi hodně zamlouvá. :-)
Zdravím tě a přeji skvělý víkend, i když počasí za moc nestojí. :-) Hanka

4 Alena Alena | Web | 30. března 2012 v 23:20 | Reagovat

[3]: Hani děkuji! :-) Přeji ti nádherný víkend i když s tím počasím to nevypadá nejlíp. :-(  :-)

5 Amelie Amelie | Web | 1. dubna 2012 v 10:57 | Reagovat

Parádní recept, děkuju.

6 Alena Alena | Web | 1. dubna 2012 v 11:07 | Reagovat

[5]: Amelie, mám nesmírnou radost, že se recept líbí. :-) Děkuji za návštěvu! :-)

7 Zuzana Zuzana | 2. dubna 2012 v 16:30 | Reagovat

Exkluzivni!

8 Alena Alena | Web | 2. dubna 2012 v 16:54 | Reagovat

[7]: Zuzano děkuji! :-) a já přidávám, že to i tak chutná. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.