Kuřecí kousky pošírované v bílém víně, bylinkách a aromatické zelenině

21. března 2012 v 0:59 | Alena |  Francie z kuchařky
Tento základní a velmi jednoduchý recept na pošírovaná kuřecí prsa, je ještě jednodušší, když držíte dietu s nulovým obsahem tuků. Zeleninu tak neopékejte na másle, ale vařte ji 15 minut v kuřecím vývaru. Pak přidejte kuřecí maso a víno. S máslem je ale chutnější. Protože se zelenina vaří spolu s kuřecím masem, pokrm můžete podávat třeba jen s dušenou rýží posypanou petrželkou. Můžete ale zeleninu nahradit a pošírované kuře podávat s čerstvými artyčoky a chřestem. Podávejte buď se stejným bílým vínem, které jste použili při vaření, nebo zvolte Claret a růžové víno).


Co budete potřebovat:

  • 2 středně velké mrkve, nakrájené na Julienne
  • 1 středně velká cibule
  • bílá část pórku (nebo 2 šalotky)
  • 3 středně velké stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrnek kuřecího vývaru nebo 3 lžíce másla
  • 1 kg kuřecích prsou nebo vykostěná stehna
  • sůl a pepř
  • 1 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 2 šálky kuřecího vývaru
Bylinky svázané tenkým provázkem:
  • estragon
  • bobkový list
  • tymián
  • petrželka
nebo
  • 1/2 lžičky sušeného estragonu
  • 1 bobkový list
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 snítky čerstvé petrželky


Jak na to:

Zeleninu pokrájejte a povařte v kuřecím vývaru do měkka, nebo ji osmažte na másle. Bude to trvat asi 10 minut.
Na másle ve velké pánvi postupně osmahněte kuře. Osolte a opepřete.

Nalijte na kuře víno a vývar a zastrčte a bylinky do tekutiny. Maso musí být zcela pokryto tekutinou.
Dusí se na velmi mírném ohni, asi 25 minut pro tmavé maso, a 20 minut pro bílé.
Podávejte se zeleninou.


Poznámka:
Pošírování je skvělý způsob, jak vařit bez kosti a bez kůže. Konečný výsledek je šťavnatý, chutný a s nízkým obsahem tuku. Metodou pošírování se zachovají všechny chutě, pošírováné kousky si udrží svůj tvar a budou měkké.

Tento recept je určen pro kuřecí prsa, ale můžete použít taky krůtí
prsa, vepřovou panenku nebo masité ryby.

Maso nesmí vřít!

Bon Appétit!
Mastering the Art of French Cooking, díl druhý, str. 287 
Julia Child, Simone Beck
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 21. března 2012 v 18:37 | Reagovat

To je luxusní recept, už vím, na co pozvu maminku.

2 Alena Alena | Web | 21. března 2012 v 18:40 | Reagovat

[1]: Děkuji :-) ať mamince chutná !!! :-)

3 Hanka Hanka | Web | 21. března 2012 v 22:28 | Reagovat

Ali, to je zase skvělý recept! Se zeleninou to musí být fakt lahůdka. :-P Jen kdyby ji tak za mě někdo uvařil! ;-)  :-D

4 Alena Alena | Web | 21. března 2012 v 22:33 | Reagovat

[3]: Hani, vypadá to možná složitě, ale je to rychlovka :-)

5 charmand charmand | 22. března 2012 v 10:52 | Reagovat

Zvlastni, ale nejvetsi chute mi dela ta mrkev :D

6 Alena Alena | Web | 22. března 2012 v 11:26 | Reagovat

[5]: ta zelenina je opravdu moc dobrá, taťkovi chutnala. :-)

7 HaF HaF | Web | 27. března 2012 v 22:54 | Reagovat

Určitě to chutná. Tchyně byla v lednu na operaci s tlustým střevem a měla pak velmi přísnou dietu. Asi týden jsem ji se švagrovou vařili a opravdu je maso takto připravené velmi chutné. Jednotlivé chutě více vyniknou.( Ale to máslo to posune ještě někam výš! ;-) )

8 Alena Alena | Web | 28. března 2012 v 19:53 | Reagovat

[7]: Hani, máš pravdu. Máslo tomu udělá větší šmrnc. :-)
Doufám, že už je tchýně v pořádku. Je pěkné, že jste mamince vyvařovali. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.