Francouzské kuře se žampionovou omáčkou

8. března 2012 v 17:25 | Alena |  Francie z kuchařky
Francouzské klasické kuřátko s houbovou omáčkou je snadný recept a plně uspokojí každého hosta.
Recept můžete připravit tradiční, nebo s malými úpravami. Zkuste přidat do omáčky cibuli, houby, rajčata, nebo malou cibulku (perlovku) a uzenou slaninu. Delikátní s křupavým chlebem nebo pečenými bramborami.


Co budete potřebovat:

  • 1 kuře o hmotnosti 900g
  • 400 ml kuřecího vývaru (může být i v kostce)
  • olej a máslo na vaření
  • 150g hnědých žampionů, nakrájených
  • 1 velká šalotka, jemně nasekaná
  • 25 ml brandy
  • 25 ml bílého vína
  • 2-3 velké snítky čerstvého estragonu (může být i sušený)
  • 2-3 snítky čerstvého kerblíku (může být i sušený)

Jak na to:

Předehřejte troubu na 200 °C.
Kuře rozdělte na čtyři kousky a páteřní kost nasekejte.

Vložte kousky kostry i s droby, pokud je máte, na pečící plech a pečte je 25 minut nebo dokud kousky nezhnědnou. Vyjměte je z trouby a přidejte vývar. Vařečkou seškrábněte přípečky na plechu a vařte na kamnech zvolna 30 minut. Sceďte, posbírejte přebytečný tuk a tekutinu uschovejte.


Na rozpálené pánvi s trochou oleje lehce opečte z obou stran naporcované, osolené a opepřené kuře, nejdříve kůží dolů. Opečené kuře přesuňte do vyhřáté trouby a upečte jej. Zkontrolujte, zda je kuře upečené - šťáva by měla při propíchnutí jehlou vytékat jasná. Kuřátko vyjměte z plechu a udržujte v teple.


Z pekáče vylijte přebytečný tuk, nechejte pouze 1 lžíci. Přidejte houby a osmažte je, až budou lehce zbarvené. Přidejte šalotku a opečte ji bez zhnědnutí do měkka. Podle potřeby zvyšte teplotu a až bude pánev velmi horká, nalijte brandy. Přiveďte k varu, zapalte a flambujte. Pak přilijte bílé víno, teplotu snižte a vařte 1 - 2 minuty, nebo dokud se kapalina nesníží na polovinu. Přidejte uschovaný kuřecí vývar a vařte ještě 4 - 5 minut. Osolte, opepřete a přidejte nadrobno nasekané bylinky. Pokrm už nevařte.


Kuře podávejte přelité šťávou. Zbytek šťávy můžete dát do omáčníku.

Převzato z kuchařské knihy Le Cordon Bleu - Chicken

Dobrou chuť!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 8. března 2012 v 20:14 | Reagovat

Vypadá to skvěle! Včera jsem míjela před obchodem stánek se žampiony, vypadaly krásně, ale když jsem si uvědomila jaká je zima a že tam paní stojí skoro celý, tak jsem je tam nechala.
Ovšem kuřátko a žampionky v této úpravě vipadají slibně jarně! :-)

2 HaF HaF | 8. března 2012 v 20:15 | Reagovat

Marjá pane, překlep: vypadají...!

3 Michaela Michaela | Web | 9. března 2012 v 5:49 | Reagovat

Nadhera!

4 Vilemína Vilemína | Web | 9. března 2012 v 21:38 | Reagovat

S flambováním, vínem a kerblíkem to musí být opravdu pochoutka!
Pěkně nafoceno.

5 Hanka Hanka | Web | 11. března 2012 v 14:38 | Reagovat

Ali, kuřecí maso mám ráda snad na všechny způsoby, dají se s ním dělat doslova divy. :-) Tenhle recept neznám, ale příležitostně ho vyzkouším, na talíři, i podle receptu, vypadá tohle jídlo velice zajímavě a chutně. :-P
Díky za tip! :-)
Přeji ti pěkný zbytek neděle. :-) Hanka

6 Alena Alena | Web | 13. března 2012 v 16:54 | Reagovat

[1]: Hani udělala jsi dobře, žes je tam nechala. :-) Moc by jste si na takových žampionech nepochutnali.

7 Alena Alena | Web | 13. března 2012 v 16:56 | Reagovat

[3]: Michalko děkuji za návštěvu. Já mám pořád nějak rozlítáno, nestíhám ani nakukovat k spřízněným dušičkám. Musím k tobě zajít :-)

8 Alena Alena | Web | 13. března 2012 v 16:57 | Reagovat

[4]: Vilemínko, kuřátko byla fakt pochoutka. Děkuji za hodnocení. Měj se hezky :-)

9 Alena Alena | Web | 13. března 2012 v 16:58 | Reagovat

[5]: Naprosto s tebou souhlasím, kuře ne 100x jinak, ale 1000x jinak. Měj se hezky :-)

10 lenka lenka | E-mail | 21. prosince 2013 v 21:26 | Reagovat

[2]: No rve to oči :) O_O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.