Baby kuřátka na bylinkovém másle

16. března 2012 v 20:11 | Alena |  Francie z kuchařky
Lahodně jednoduchá variace na obyčejné pečené kuře. Čerstvé bylinky používejte podle toho, co máte po ruce a dejte stejné na máslovou omáčku


Co budete potřebovat:

  • 2 jarní kuřata, každé o hmotnosti 440 gramů
  • 90 g másla, pokojové teploty
  • 3 lžíce nasekané čerstvé směsi bylin (estragon, kerblík, petržel)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce nasekané mrkve
  • 2 lžíce nasekané šalotky
  • 2 lžíce nasekané cibule
  • 1 lžíce nasekaného řapíkatého celeru
Jak na to:


Předehřejte troubu na teplou 200 °C.
Opláchněte kuře i uvnitř a osušte papírovými ručníky.

Připravte kuře jemným posouváním prstu pod kůží od krku ke konci a uvolněte kůži od těla. Dávejte pozor, abyste ji neprotrhli.

V malé misce smíchejte máslo s bylinkami, solí a pepřem. K naplnění kuřátek můžete použít sáček na zdobení krémů s malými trysky, naplňte cca 1 1/2 lžíce bylinkového másla pod kůži každého kuřátka a pomocí prstů máslo co nejvíce rozetřete. Pokud nechcete použít sáček na plnění krému, jednoduše použijte rukojeť vidličky nebo lžíce a máslo rozetřete. Zbývající bylinkové máslo uschovejte na omáčku.

Kuře svažte obyčejným provázkem, udrží si tak tvar.
Rozehřejte grilovací pánev na středně mírném ohni. Přidejte olej a položte kuřátka do pánve. Jakmile je olej horký, vložte kuřátka do trouby a pečte je 25 minut. Každých 5 minut podlévejte. Otočte kuře a pečte opět asi 25 minut. Podlévejte každých 5 minut. Kuře je upečené až vytékající šťáva z kuřete je čirá.

Přeneste kuře do pečící formy, zakryjeme alobalem a udržujte v troubě při velmi nízké teplotě. Umístěte grilovací pánev nebo plech, ve kterém se kuřátka pekla na sporák a vařte na mírném ohni tak dlouho, až se vyjasní tuk. Po 5-10 minutách bez míchání by měl být tuk jasný.

Přidejte zeleninu, opečte ji 2 minuty a pak přidejte 500 ml vody. Přiveďte k varu a míchejte tak dlouho, až se uvolní přípečky z pečení. Snižte teplotu a vařte asi 35 minut, nebo až se šťáva sníží o tři čtvrtiny. Sceďte do menšího hrnce, přidejte zbývající bylinkové máslo, dochuťte, je-li potřeba a nalijte do omáčníku. Z kuřátek odstraňte provázek a rozkrojte je na polovinu.


Dobrou chuť!
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka S. Hanka S. | Web | 16. března 2012 v 20:54 | Reagovat

Ali, ty mě zničíš!!! ??? Takové chutě na noc! :-P Tohle kuřátko musí být náramná lahůdka. :-) Nevím ovšem, jestli bych takovou jemnou práci zvládla, mně by se kůže určitě protrhla! ;-)
Přeji krásný víkend! :-) Hanka

2 Alena Alena | Web | 16. března 2012 v 21:02 | Reagovat

[1]: Hani, určitě neprotrhla! Vždyť ty jsi šikulka!!! :-) I já přeji krásný víkend! :-)

3 aneta aneta | E-mail | Web | 17. března 2012 v 17:08 | Reagovat

jeeeej! presne take 4 minikuriatka mam uz kupene aj ja a planujem ich upiect na svoje meniny! velmi sa tesim!

4 Alena Alena | Web | 17. března 2012 v 18:18 | Reagovat

[3]: Minikuřátka vypadají pěkně na talíři a ten pocit jedné porce je krásný. :-) Přeji  ti všechno nejlepší k jmeninám :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.