Báječný čokoládový dort z červené řepy

11. prosince 2011 v 0:45 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Recept na čokoládový dort s řepou mne zaujal. Nikdy jsem nic podobného neochutnala a moje zvědavost mě nenechávala v klidu. Bylo rozhodnuto! Řepa čekala v chladničce a všechny ostatní ingredience byly po ruce. Takže jsem se pustila do pečení. A jak takový čokoládový dort s řepou chutná? Báječně! Je lehoučký, vlhký a plný čokolády.


Převzato z knihy Nigel Slater


Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek (240 g) červené řepy
  • 3/4 hrnku + 2 lžíce (200 g) hořké čokolády, nasekané (50-60% kakaové sušiny)
  • 1/4 šálku (60 ml) horkého espressa
  • 3/4 hrnku + 2 lžíce (200 g) másla pokojové teploty, nakrájené na kostky
  • 1 hrnek (135 g) hladké mouky
  • 3 lžíce kvalitního tmavého kakaa
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva (7g)
  • 5 velkých vajec pokojové teploty, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 1 hrnek (200 g), krupicového cukru


Jak na to:

Dortovou formu vymažte máslem a lehce ji vysypte kakaem

V osolené vodě uvařte doměkka omytou řepu. Vodu slijte, řepu opláchněte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky. V kuchyňském robotu ji rozsekejte na hrubé, ale soudržné pyré. Pokud nemáte mixér, použijte jemné struhadlo.

Předehřejte troubu na 180 °C

Ve velké míse nad hrncem s vroucí vodou, rozpusťte čokoládu. Vypněte zdroj tepla, ale mísu s čokoládou nechejte nad hrncem. Na rozpuštěnou čokoládu nalijte espresso a lehce promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na kostky a nechte jej chvíli bez míchání změkčit.

Zvlášť do mísy prosijte mouku, kakao a prášek do pečiva.
Odstraňte mísu s čokoládou z tepla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte několik minut vychladnout a pak přidejte žloutky jeden po druhém a rázně je do rozpuštěné čokoládové směsi zamíchejte. Přidejte pyré z řepy.

Vaječné bílky našlehejte dotuha se špetkou soli. Do ušlehaných bílků postupně přidejte cukr, pak přidejte bílky do rozpuštěné čokoládové směsi. Lehce promíchávejte ruční metlou. Nakonec vmíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao.

Těsto nalijte do připravené dortové formy, snižte teplotu v troubě na 160 °C.
Dort pečte ve střední části trouby 40 minut, nebo až bude okraj pevný, ale střed dortu není ještě tuhý.


Upečený dort nechejte vychladnout ve formě. Podávejte s kompotovanými višněmi a crèmem fraîche.
(Nigel Slater ve svém receptu doporučuje crèm fraîche posypat nenamletým mákem).


Dobrou chuť!
Mohlo by Vás také zajímat:

Francouzský dortDort ke kávěIrská krémová káva

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 11. prosince 2011 v 20:54 | Reagovat

Ali, věřím tomu, že dort musel být moc dobrý. :-) Jednou jsem dělala bábovku z rajčatového džusu, všichni na mě koukali jak na blázna a všem potom chutnala. Místo dortu zkusím z červené řepy bábovku, co ty na to?! ;-)
Posílám pozdrav! :-) Hanka
P.S. Kdy letíš do Irska?

2 Alena Alena | Web | 11. prosince 2011 v 21:07 | Reagovat

[1]: Hani, to slyším poprvé. Bábovku s rajčatovým džusem vyzkouším. :-)
Bábovku bych nedoporučovala, asi by se  špatně vyklápěla a možná by se trhala, dort je moc vlhký.
Hani, letíme už ve středu a vrátíme se až za měsíc.

3 Hanka Hanka | Web | 12. prosince 2011 v 22:04 | Reagovat

[2]: Alenko, recept na rajčatovou bábovku mám na stránkách. :-)
Díky za upozornění, bábovku z červené řepy tedy raději dělat nebudu, mohl by to být nepříjemný šok, a to by pak asi špatně dopadlo! ;-)  
Tak ještě jednou: Šťastnou cestu a krásně si pobyt v Irsku užij! :-) Hanka

4 Alena Alena | Web | 12. prosince 2011 v 22:31 | Reagovat

[3]: Hani, bábovku jsem našla, http://www.sladkosti.net/index.php/moucniky/54-babovky-a-vence/678-rajcatova-babovka-s-polevou  díííky.
A děkuji za přání :-)

5 HaF HaF | Web | 14. prosince 2011 v 22:41 | Reagovat

Pekla jsem moučník z červené řepy podle Apetitu. Je to už delší dobu, ale byl dosti podobný jako tento. Takže vím, že je božsky dobrý!
Krásné a pohodové Vánoce za hranicemi všedních dní přeje HaF :-)

6 Alena Alena | Web | 16. prosince 2011 v 10:22 | Reagovat

[5]: To uz je davno, co jsem Apetit prestala kupovat, ale docela by mne recept na tento dort zajimal. Zkusim ho nekde vystrachat na jejich strankach. Hani, tobe taky krasne, pohodove Vanoce a pekne darky pod stromeckem. Mej se hezky

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. prosince 2011 v 17:11 | Reagovat

Děvčata vážně s červené řepy, no já zírám. Ale určitě vyzkouším, to jsou věci. Jinak přeji pohodové dny a v novém roce zdravíčko. :-)

8 Vilemína Vilemína | Web | 26. prosince 2011 v 19:07 | Reagovat

To mě baví - taky si někam poznamenám, určitě časem zkusím.
Vždyť z mrkve je to už běžné, ne? A když jsme u těch zelenin nasladko, znám i džem z rajčat, a hlavně mě nadchnul lilek s čokoládou.

9 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 15. ledna 2012 v 22:31 | Reagovat

Ali,to jsem teď pěkně překvapená,že jde udělat i takovýto dort.Určitě ho vyzkouším,už teď mám na něj chuť,protože vypadá moc dobře :-)
V roce 2012 ti přeji jen to nejlepší! :-)Alena

10 Alena Alena | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 8:11 | Reagovat

[7]: Maruško,
nebyla jsem měsíc doma, děkuji za přání a přeji v letošním roce jenom všechno dobré.
Alena :-)

11 Alena Alena | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 8:16 | Reagovat

[8]: Vilemínko, omlouvám se za pozdní odpověď a děkuji za pěkný a inspirující komentář! :-) Ten lilek s čokoládou je zajímavý, ráda bych ho ochutnala. :-)

12 Alena Alena | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 8:18 | Reagovat

[9]: Alenko z perníčku,
i já ti přeji v tomto roce jen a jen to nejlepší! :-)

13 Michaela Michaela | Web | 20. ledna 2012 v 10:40 | Reagovat

Teda ten vyzera nadherne!! Kolace s cervenou repou ma lakaju vyskusat...musit sa uz na to odhodlat :-)

14 Věra Věra | 20. ledna 2012 v 13:31 | Reagovat

Chtěla bych zkusit Váš recept, dort vypadá úžasně a červenou řepu milujeme doma všichni. Jen jsem chtěla poprosit o upřesnění množství prášku do pečiva, nějak ho v surovinách nevidím. A chválím i celý blog :-)

15 Věra Věra | 24. ledna 2012 v 10:04 | Reagovat

Včera jsem dortík upekla, dělala jsem přesně dle receptu, pouze jsem dala méně cukru (150 g). Příprava je sice trochu pracnější, ale zážitek při pojídání této dobroty za to stojí. Opravdu hodně velká dobrota. Takže díky za recept!

16 Souvenir Express Souvenir Express | E-mail | 28. ledna 2012 v 18:38 | Reagovat

Mohli by ste nam poslat Vas email, alebo telefonne cislo?

17 Alena Alena | E-mail | Web | 29. ledna 2012 v 17:28 | Reagovat

[13]: Michaela, pokud miluješ vlhký čokoládový dort, tak neváhej. Já jsem ho taky zkusila ze zvědavosti a dort mě opravdu mile překvapil. Hezký pozdrav! :-)

18 Alena Alena | Web | 29. ledna 2012 v 17:30 | Reagovat

[14]:[15]: Věruško, prášek do pečiva jsem opravila, poslala jsem i mejlem. Jsem moc ráda, že dort chutnal

19 Hanka Hanka | Web | 30. ledna 2012 v 12:02 | Reagovat

Ali, ty už jsi doma? ??? Jak sis užila Irsko? :-)
Posílám pozdrav. :-) Hanka

20 Alena Alena | Web | 30. ledna 2012 v 14:11 | Reagovat

[19]: Ahoj Hani, :-) už jsem doma. Měli jsme se krásně. Moře pozdravů!! :-)

21 Hanka Hanka | Web | 5. února 2012 v 20:13 | Reagovat

Ali, to věřím, že jste se měli v Irsku krásně, tak se měj krásně i doma. Posílám pozdrav a přeji prima dny. :-) Hanka

22 Hanka Hanka | Web | 10. února 2012 v 20:58 | Reagovat

Alenko, přeji ti krásný víkend, hlavně se drž v teple, vypadá to, že bude pořádný mráz. ??? My jdeme fotit, pokud bych zmrzla, vzpomínej na mě v dobrém! ;-)  :-D Hanka

23 Alena Alena | Web | 10. února 2012 v 22:00 | Reagovat

[21]:[22]: Hani to neříkej ani ze srandy! :-( Kam bych chodila dráždit moje chuťové buňky :-D

24 Verka Verka | E-mail | 23. února 2012 v 13:01 | Reagovat

Ahojte, chtela bych se zeptat, kdyz vynecham expreso, jstli to bude moc chybet = chutove, konzistenci... :-) dekuji a hezky den :-)

25 Alena Alena | Web | 23. února 2012 v 15:10 | Reagovat

[24]: Věrko, můžeš dát i překapanou tureckou kávu nebo i Caro, to je bez kofeinu, je to vlastně náhražka kávy. Ale pokud to nejde, klidně bych kávu vynechala, ale dodrž 60 ml tekutiny. Asi bych volila vodu. Měj se hezky! :-)

26 Věrka Věrka | E-mail | 23. února 2012 v 15:54 | Reagovat

Moc děkuji, ja ani muj pritel kavu nepijeme, mame doma tchibo v zlute krabicce, ale delam ho jenom obcas kdyz prijde na navstevu nekdo, kdo rad kafe, a netusim, jestli se to hodi do kolace :-) v praci mame takovou tu vec na kafe, a holky rikaji, ze je to chuti uplne o necem jinem, tak bych nerada kolac skazila :-)) ze to bude blee to kafe... ale Caro resp meltu mam rada, zkusim to tedy s ni, moc dekuji, hezky den! :-)

27 Alena Alena | Web | 24. února 2012 v 21:51 | Reagovat

[26]: Věrko, ať se dortík podaří a ať chutná!!! :-)

28 Esmé Esmé | Web | 26. června 2013 v 16:51 | Reagovat

Vypadá taktéž krásně, pro inspiraci, tady je moje varianta :-)
http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/repovy-dortik-bez-mouky.html

29 Moňika Moňika | E-mail | 22. srpna 2013 v 15:45 | Reagovat

Zdravim,

Dort je skvelej a stal se mym oblibenym ;)
Mam dotaz, kde jste koupila ty nerez odmerky?

Diky a preji dalsi skvele recepty
Monika

30 Alena Alena | Web | 22. srpna 2013 v 18:15 | Reagovat

Odmerky nejsou z CR, ale hodne podobne prodava Tesco. Dekuji za komentar a preji hezky den. Alena :-)

31 Luďka Luďka | E-mail | Web | 3. března 2016 v 12:15 | Reagovat

Super recept, také přispěju troškou do mlýna. Chtěla bych vám sem dát odkaz na magazín se zdravou výživou http://www.cojezdrave.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.