Hrachová polévka

21. listopadu 2011 v 22:51 | Alena |  Polévky
Klasická česká a chutná hrachová polévka s velmi malým obsahem tuku. Doufám, že vás polévka nadchne a překvapí jednoduchost její přípravy.


Co budete potřebovat:

  • 400g sušeného hrachu
  • 1,5 litru vývaru
  • 1 mrkev
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 střední cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 1 francouzská bageta
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky

Jak na to:

Propláchnutý hrách namočte do studené vody a nechte ho nabobtnat, nejlépe přes noc. Zkrátí se tím doba vaření a zlepší se jeho stravitelnost.

Druhý den hrách vařte zvolna do poloměkka. Během vaření hrachem nemíchejte, jenom občas potřeste hrncem. Hrách se tak stejnoměrně provaří.

Přidejte vývar nebo vodu, zeleninu i koření a vařte, až hrách a zelenina změknou. Zeleninu a bobkový list vyndejte. Ponorným mixerem hrách rozmixujte, polévku osolte a přidejte podle chuti majoránku.

Bagetu nakrájenou na plátky opečte dozlatova z obou stran pod rozpáleným grilem. Na oleji krátce osmažte česnek nakrájený na tenké plátky, přidejte nasekanou zelenou petrželku. Tímto voňavým "dresingem" pocákejte opečené tousty a podáveje je k polévce.

_______________


Na co se velmi často zapomíná, jsou právě luštěniny. Luštěniny obsahují nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu a jsou velmi bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, sacharidy a také minerální látky, především vápník, fosfor, draslík a hořčík.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 charmand charmand | 22. listopadu 2011 v 9:14 | Reagovat

Tu jsem nemela sto let maaaaamo!!! A zase po ranu delas chute. Mnam.

2 Alena Alena | Web | 22. listopadu 2011 v 19:40 | Reagovat

[1]: Marci, jednoduché řešení. :-) Namoč hrách. :-D

3 Alena Alena | 23. listopadu 2011 v 21:27 | Reagovat

nemaaaaaaaaaaaaaaam

4 Hanka Hanka | Web | 25. listopadu 2011 v 13:44 | Reagovat

Ali, hrachovka bývala moje nejoblíběnější polévka, ale už dlouho jsem ji nevařila. ??? Myslím, že bych to měla napravit, dostala jsem na ni, díky tobě, hroznou chuť! :-P  ;-) Hanka

5 Alena Alena | Web | 25. listopadu 2011 v 18:40 | Reagovat
6 Alena Alena | Web | 25. listopadu 2011 v 18:43 | Reagovat

[4]: Hani, taky jsme na ni nějak pozapomněli a dlouho ji neměli. Na podzim nám nějak zachutnaly polévky, tak jsem vyštrachala v paměti i hrachovku. ;-)

7 HaF HaF | Web | 30. listopadu 2011 v 15:45 | Reagovat

Hned bych ochutnala, neboť podzim je na polévky přímo stvořený! Ale ty bagetkové toustíky mě dostaly úplně! :-)

8 Alena Alena | Web | 2. prosince 2011 v 15:30 | Reagovat

[7]: Hani, já moc polévková nejsem, ale letošní podzim se nemůžu nějak těch políveček dojíst. :D  Takže máš pravdu, podzim je pro polévky stvořený. :-)

9 Meg Meg | Web | 5. prosince 2011 v 0:56 | Reagovat

Polévky můžu pořád a tuhle jsem neměla ani nepamatuju :) moc fajn!

10 Alena Alena | Web | 5. prosince 2011 v 23:08 | Reagovat

[9]: Dobrá hrachovka je pohlazení :-)

11 Míša Míša | Web | 26. prosince 2013 v 11:58 | Reagovat

Na dobré hrachovce si vždy ráda pochutnám. Chválím tento recept i celý blog.

12 David David | 13. ledna 2015 v 11:56 | Reagovat

Dobrý den, polévka to může být velmi chutná, jen bych byl opatrný s označením "klasická česká hrachová polévka", protože tou opravdu není. Co má s českou klasikou středomořský olivový olej a francouzská bageta (byť vyrobená v Česku)? Chcete-li klasiku, podívejte se do prvorepublikových kuchařek, prosím. :-)

13 Linda Linda | Web | 25. listopadu 2016 v 22:48 | Reagovat

Když kouknu na fotku, tak se mi úplně sbíhají sliny. Hrachovka patří mezi moje oblíbené ač jsem jí dlouho nevařila, ale tento recept mě přesvědčil, takže určitě co nejdříve uvařím :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.