Hrachová polévka

21. listopadu 2011 v 22:51 | Alena |  Polévky
Klasická česká a chutná hrachová polévka s velmi malým obsahem tuku. Doufám, že vás polévka nadchne a překvapí jednoduchost její přípravy.


Co budete potřebovat:

  • 400g sušeného hrachu
  • 1,5 litru vývaru
  • 1 mrkev
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 střední cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 1 francouzská bageta
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky

Jak na to:

Propláchnutý hrách namočte do studené vody a nechte ho nabobtnat, nejlépe přes noc. Zkrátí se tím doba vaření a zlepší se jeho stravitelnost.

Druhý den hrách vařte zvolna do poloměkka. Během vaření hrachem nemíchejte, jenom občas potřeste hrncem. Hrách se tak stejnoměrně provaří.

Přidejte vývar nebo vodu, zeleninu i koření a vařte, až hrách a zelenina změknou. Zeleninu a bobkový list vyndejte. Ponorným mixerem hrách rozmixujte, polévku osolte a přidejte podle chuti majoránku.

Bagetu nakrájenou na plátky opečte dozlatova z obou stran pod rozpáleným grilem. Na oleji krátce osmažte česnek nakrájený na tenké plátky, přidejte nasekanou zelenou petrželku. Tímto voňavým "dresingem" pocákejte opečené tousty a podáveje je k polévce.

_______________


Na co se velmi často zapomíná, jsou právě luštěniny. Luštěniny obsahují nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu a jsou velmi bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, sacharidy a také minerální látky, především vápník, fosfor, draslík a hořčík.
 


4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 charmand charmand | 22. listopadu 2011 v 9:14 | Reagovat

Tu jsem nemela sto let maaaaamo!!! A zase po ranu delas chute. Mnam.

2 Alena Alena | Web | 22. listopadu 2011 v 19:40 | Reagovat

[1]: Marci, jednoduché řešení. :-) Namoč hrách. :-D

3 Alena Alena | 23. listopadu 2011 v 21:27 | Reagovat

nemaaaaaaaaaaaaaaam

4 Hanka Hanka | Web | 25. listopadu 2011 v 13:44 | Reagovat

Ali, hrachovka bývala moje nejoblíběnější polévka, ale už dlouho jsem ji nevařila. ??? Myslím, že bych to měla napravit, dostala jsem na ni, díky tobě, hroznou chuť! :-P  ;-) Hanka

5 Alena Alena | Web | 25. listopadu 2011 v 18:40 | Reagovat
6 Alena Alena | Web | 25. listopadu 2011 v 18:43 | Reagovat

[4]: Hani, taky jsme na ni nějak pozapomněli a dlouho ji neměli. Na podzim nám nějak zachutnaly polévky, tak jsem vyštrachala v paměti i hrachovku. ;-)

7 HaF HaF | Web | 30. listopadu 2011 v 15:45 | Reagovat

Hned bych ochutnala, neboť podzim je na polévky přímo stvořený! Ale ty bagetkové toustíky mě dostaly úplně! :-)

8 Alena Alena | Web | 2. prosince 2011 v 15:30 | Reagovat

[7]: Hani, já moc polévková nejsem, ale letošní podzim se nemůžu nějak těch políveček dojíst. :D  Takže máš pravdu, podzim je pro polévky stvořený. :-)

9 Meg Meg | Web | 5. prosince 2011 v 0:56 | Reagovat

Polévky můžu pořád a tuhle jsem neměla ani nepamatuju :) moc fajn!

10 Alena Alena | Web | 5. prosince 2011 v 23:08 | Reagovat

[9]: Dobrá hrachovka je pohlazení :-)

11 Míša Míša | Web | 26. prosince 2013 v 11:58 | Reagovat

Na dobré hrachovce si vždy ráda pochutnám. Chválím tento recept i celý blog.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.