Colcannon - Irská bramborová kaše s kapustou

1. listopadu 2011 v 18:19 | Alena |  Ochutnejte Irsko
Tradiční irská kuchyně je jednoduchá a chutná. Stojí za to ochutnat ještě Guláš z Dublinu a Kuřecí konfit


Colcannon se tradičně připravuje z moučných prolisovaných nebo nastrouhaných brambor, vařené kapusty nebo zelí. Přidává se jarní cibulka, máslo, sůl a pepř. Colcannon se může připravit ještě s dalšími ingrediencemi, jako je mléko, smetana, pórek, cibule a pažitka. Často se podává s vařenou šunkou nebo irskou slaninou. V dřívějších dobách to byla levná a celoroční základní potravina, ale v dnešní době se obvykle vaří na podzim nebo v zimě, kdy se kapusta a zelí sklízí. Pro lepší chuť se často podává uprostřed kaše kousek másla.

Podle starých irských tradic, se na Halloween podával Colcannon s drobnými mincemi, které v něm byly ukryté.
Kdo minci objevil, věřil že mu přinese v příštím roce majetek.

Co budete potřebovat:

900g moučných brambor
1 hrnek uvařené a jemně nasekané kapusty (nebo 1 hrnek jemně nasekaných zelených listů zelí)
1 hrnek velmi horkého mléka
1 svazek jarní cibulky, jemně nasekané
4 lžíce másla

Jak na to:

Brambory uvařte doměkka, ale před tím je rozkrájejte na čtvrtky. Sceďte je a osušte papírovou utěrkou, kterou brambory na několik minut přikryjete. Pak brambory prolisujte nebo nastrouhejte.

Z kapusty odřízněte tvrdé části a listy jemně nakrájejte. Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji do prudkého varu. Osolte, přidejte listy kapusty a vařte je až změknou.

Kapustu sceďte a ihned ochlaďte pod tekoucí studenou vodou. Je to důležité, pokud chcete zachovat sytě zelenou barvu. Vodu vypusťte a vymáčkněte z kapusty přebytečnou kapalinu.

V kuchyňském robotu rozmixujte kapustu spolu s horkým mlékem. Mixujte tak dlouho, až budete mít hustou zelenou "polévku" Jarní cibulku vložte do malé pánve s rozpuštěným máslem a zjemněte - opečte ji pouze 30 sekund. Ještě horkou ji lehce, ale důkladně promíchejte s brambory a kapustou. Míchejte tak dlouho, dokud nebudete mít bledě zelené "chmýří" Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem, pak Colcannon ještě prohřejte v mikrovlnné v troubě. Podávejte s kusem másla uprostřed.



Calcannon má rovněž poctu - je mu věnována píseň, která stejně jako recept sám, má dvě verze. Jedna je z kapusty a druhá se zelím. Možná, že dnes je píseň o Colcannon známější než jídlo. Když řeknete "colcannon" v přeplněné místnosti, je pravděpodobné, že polovina místnosti se rozdělí. Jedna polovina bude zastávat verzi písně s kapustou a ostatní druhou verzi.

Colcannon song



Nechejte se inspirovat recepty z Irska

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 2. listopadu 2011 v 21:12 | Reagovat

Ali, ty máš samé skvělé recepty. Nikdy by mě nenapadlo udělat bramborovou kaši s kapustou, ale když ji vidím, sbíhají se mi sliny. ???  :-) Irskou kuchyni neznám, ale jinak mám pro Irsko slabost. Tenhle recept rozhodně vyzkouším. :-) Hanka
P.S. Písnička je krásná!!! :-)

2 charmand charmand | 3. listopadu 2011 v 15:18 | Reagovat

Pekna misecka, pekna dekorace 8-) to musi byt mnamka. Asi bych si k tomu dala poradny kus uzeneho O_O

3 DolceVita DolceVita | Web | 3. listopadu 2011 v 16:49 | Reagovat

Krásné podzimní dny, Alenko. Bramborová kaše k nim krásně sedí a ta irská s kapustou je příjemnou změnou oproti zaběhaným zvyklostem. Přímo kaši nedělám, ale šťouchané brambory s orestovanou kapustou mám moc ráda. Díky tedy za další inspiraci do podzimního jídelníčku. Bramborová kaše mě vždycky tak pěkně zahřeje po těle a žaludek vrní blahem, když ho pohladí.

Měj se krásně, těším se na další inspiraci z tvé vlídné kuchyně.

Šárka

4 Alena Alena | Web | 4. listopadu 2011 v 23:54 | Reagovat

[1]: Hani, Irové dělají kaši nejvíc z kapusty "kale", to je kapusta, která netvoří hlavu, ale má jen listy.
Všimla jsem si na tvém blogu, že máš slabost pro Irsko! Já jsem v severním Irsku byla (zatím) jen na kraji, ale plánujeme ...

5 Alena Alena | Web | 4. listopadu 2011 v 23:56 | Reagovat

[2]: Charmand děkuji. :-) Kus uzeného bych si dala taky. :-D

6 Alena Alena | Web | 5. listopadu 2011 v 0:02 | Reagovat

[3]: Šárko, taky ti přeji moc krásné podzimní dny!!! Já mám ráda i klasickou českou kapustu, a tvůj pěkný komentář mě pohladil po těle i na duši. :-)

7 Vilemína Vilemína | Web | 7. listopadu 2011 v 12:23 | Reagovat

To si musím pamatovat, až uvidím pěknou kapustu. Je to dobrý nápad.
Dělám lepenici - kaši s kysaným zelím, taky cibulovou, tak to by byla další kombinace.

8 Alena Alena | Web | 7. listopadu 2011 v 14:26 | Reagovat

[7]: Vilemíno,
lepenici dělám taky a mám ji moc ráda, ale cibulovou jsem neznala. Tak ji musím vyzkoušet. Dáváš cibuli podušenou nebo osmaženou?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.