Legendární jablečný koláč z Normandie

29. září 2011 v 18:31 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Normandie je dobře známá pro svá jablka, v kuchyni se toto ovoce používá jak na sladké, tak i slané pokrmy. Jablka se používají na výrobu jablečného vína Cider a jablečné brandy Calvados. Zbytek jablek často používají na tento jednoduchý, ale velmi chutný koláč. A tak jako všude, každá rodina má svůj vlastní a osvědčený recept


Doba přípravy 1 hodina + 50 minut chlazení

6-8 porcí

Křehké těsto (pâte brisée)

250 g hladké mouky
150 g másla, chlazené a nakrájené na kostky
1 vejce, trochu našlehané
50 g cukru krupice
1-2 kapky vanilkového extraktu nebo esence

3 jablka
šťáva z 1 citronu
2 vejce
1 žloutek
60g cukru krupice
1 lžička mleté ​​skořice
200ml smetany

moučkový cukr na posypání


Koláčová forma v průměru 22 - 26 cm.

Předehřejte troubu na 170° C.

Podrobný postup na křehké těsto i s obrázkovým postupem najdete TADY
Dno koláčové formy vymažte změklým, ale ne rozpuštěným máslem a dejte formu ztuhnout do lednice.

Náplň:
Oloupejte jablka a vykrojte jádřinec. Nařežte každé jablko do osmi silných dílků, promíchejte je s citrónovou šťávou a udržujte v chladu. Lehce rozšlehejte vejce, žloutek a cukr. Přidejte skořici a smetanu, dobře promíchejte a dejte stranou.


Rozválejte těsto na 2 až 3 mm silný kruh. Těsto přeneste pomocí válečku do koláčové formy. Ujistěte se, že na dně koláče nejsou žádné vzduchové kapsy, a že těsto leží přímo na plechu, (zabrání se tím zmenšování těsta). Těsto i s formou dejte na 30 minut vychladit do lednice nebo na 8 až 10 minut do mrazničky. Uspořádejte na vychlazené těsto rozkrájená jablíčka a položte je na stranu na dno těsta. Ujistěte se, že je koláčová forma dobře naplněna, a pak zalijte smetanovou směsí. Pečte 55 až 60 minut. Normandský koláč podávejte teplý, posypaný prosátým moučkovým cukrem.


Dobrou chuť!

Rada - zbytky křehkého těsta můžete zamrazit a použít jindy.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 29. září 2011 v 19:13 | Reagovat

Ahoj Alenko, jsem ráda za nový recept. Jablkové recepty vedou u mého syna, takže určitě přidám ten tvůj k mým jablkovým stálicím.

2 Papaja Papaja | Web | 29. září 2011 v 20:41 | Reagovat

A pak že k sobě neladí zelená a modrá! Nádherně modrá forma na koláč a šťavnatá zelená jablíčka, která já mám ze všech druhů jablíček asi nejraději. Takové lehounké a hlavně ovocné koláče mi chutnají ze všeho nejvíce :-)
Dala bych si hned :-P
Hezky si užívej slunečný podzim!
P.
:-)

3 Hanka Hanka | Web | 30. září 2011 v 18:42 | Reagovat

Alenko, konečně jsem se dočkala nového receptu! Pořád se k tobě chodím dívat a těším se, co nového tady budeš mít. Na tvoje fotky je radost se dívat. :-)
Jablečné koláče jsou teď aktuální a navíc moc dobré. Z ovocných moučníků je mám nejraději. Tenhle vypadá velice dobře a troufla bych si tvrdit, že si dokážu vybavit i jeho skvělou chuť. :-P
Díky za bezva recept, vyzkouším ho co nejdřív! :-)
Posílám pozdrav a přeji krásný první říjnový víkend! :-)  :-)  Hanka

4 Meg Meg | E-mail | Web | 30. září 2011 v 23:25 | Reagovat

To vypadá krásně :) Hned vidím svou maminku, teplý a se zmrzlinou a byla by v sedmém nebi :)

5 Vilemína Vilemína | Web | 3. října 2011 v 22:30 | Reagovat

Taky musím říct, že je koláč velmi lákavý!

6 Alena Alena | Web | 4. října 2011 v 10:58 | Reagovat

[1]: U nás jsou jablkové koláče a buchty taky oblíbené. :-)

7 Alena Alena | Web | 4. října 2011 v 11:01 | Reagovat

[2]: To se říkalo kdysi, zelená a modrá, pro blázna dobrá. :-D
Pavlínko měj se hezky. :-)

8 Alena Alena | Web | 4. října 2011 v 11:03 | Reagovat

[3]: Hani, nějak se nemůžu po návratu z cest dostat do starých kolejí. :-( Pořád mám nějaké starosti a chození, ale snad už bude líp. Měj se pěkně :-)

9 Alena Alena | Web | 4. října 2011 v 11:05 | Reagovat

[4]: Teplý a se zmrzlinou nemá chybu! ;-)
Maminka ví, co je dobré. :-)

10 Alena Alena | Web | 4. října 2011 v 11:06 | Reagovat

[5]: U nás teď vede křehké těsto, včera jsem pekla zase a místo jablek jsem přidala blumy. To je taky dobrá volba. ;-)

11 Hanka Hanka | Web | 4. října 2011 v 18:06 | Reagovat

[8]: Ali, zdravím tě a držím palce!!! :-)  Hanka

12 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 4. října 2011 v 19:08 | Reagovat

ÓÓÓ!!!!!To vypadá Ali,úžasně!!! :-)Určitě je i chutný!Měj se moc pěkně :-)Alena

13 HaF HaF | Web | 7. října 2011 v 22:01 | Reagovat

Krásný koláč! Milá Alenko, jsi ty ale světoběžník, z Irska do Čech a k tomu koláč z Normandie!!! ;-)

14 Alena Alena | Web | 9. října 2011 v 10:22 | Reagovat

[13]: Haničko děkuji :-) Pořád to souvisí s Irskem, přivezla jsem si kopec inspirace v knižní podobě a až na jednu Irskou kuchařku, je to samá Francie :-)
Tady se můžeš podívat. http://nd05.jxs.cz/714/315/5f25f9467b_80471579_o2.jpg :-)

15 HaF HaF | Web | 9. října 2011 v 14:12 | Reagovat

Tak tomu říkám úlovky! Už se těším , jak začneš ty receptíky realizovat!!! :-)

16 Sidonie Sidonie | Web | 19. října 2011 v 7:47 | Reagovat

Vynikající koláč. Děkuji za recept. Jen tu pěknou zapékací misku si k tomu budu muset sehnat. Dělala jsem v klasické dortové. :-)

17 Hanka Hanka | Web | 6. listopadu 2011 v 20:54 | Reagovat

Alenko, upekla jsem koláč z Normandie, byl sice dobrý, ale vzhledově se mi nepovedl zdaleka tak pěkně, jako tobě. ??? Někde jsem udělala chybu. :-? ... no, a těmi se právě člověk učí, příště to snad dopadne líp! ;-) Hanka

18 Alena Alena | Web | 7. listopadu 2011 v 10:20 | Reagovat

[15]: Hani Haf, zatím se kochám čtením, ale určitě něco zrealizuji :-)

19 Alena Alena | Web | 7. listopadu 2011 v 10:22 | Reagovat

[16]: Sidonie, to já děkuji za vyzkoušení receptu! :-)

20 Alena Alena | Web | 7. listopadu 2011 v 10:36 | Reagovat

[17]: Haničko, nevím kde se stala chyba. Ty, taková skvělá cukrářka! Já jsem tento koláč pekla (na focení) už po třetí a s těstem se hůř se pracovalo. Ty předešlé koláče byly trochu lepší. Jestli to nebylo třeba máslem.. Původně jsem ho ani na blog nechtěla dávat, ale pekla jsem pro návštěvu a ta chtěla recept.

21 Hanka Hanka | Web | 25. listopadu 2011 v 18:46 | Reagovat

Ali, koláč jsem upekla znovu a byl mnohem lepší, už jsem ho dala i na na stránky, až budeš mít čas, mrkni se. :-)  Hanka

22 Alena Alena | Web | 25. listopadu 2011 v 19:10 | Reagovat

[21]: Hani, já už ho viděla http://www.sladkosti.net/index.php/moucniky/117-jablecne-moucniky/1005-jablecny-kolac-z-normandie
a až teď jsem si tady všimla komentáře. Máš nádhernou koláčovou formu. ;-)

23 Jirka24 Jirka24 | 16. prosince 2011 v 23:21 | Reagovat

Nechutnal zrovna tak jak jsem čekal. Citron přebil chuť jablek. Na druhou stranu všem moc chutnal. Už jsme byl požádán, abych ho upekl znovu na Vánoce. Děkuji za recept.

24 Zuzka Zuzka | E-mail | 7. května 2012 v 10:24 | Reagovat

Alenka, díky za tip. Lepší jablkový koláč som ešte nejedla, je vynikajúci. Mňamka :-P

25 Alena Alena | Web | 7. května 2012 v 10:59 | Reagovat

[24]: Zuzanko mám radost, že chutnal! :-)

26 rikinka rikinka | E-mail | 21. května 2012 v 11:16 | Reagovat

Alenka, tento koláčik vyzerá taaak chutne...hneď by som si dala, keby som mohla :-). A celkovo celý blog je chutný :-)

27 Alena Alena | Web | 22. května 2012 v 8:11 | Reagovat

[26]: Rikinka, děkuji za milý komentář! Přeji ti krásný den! :-)

28 Mija Mija | E-mail | 15. prosince 2012 v 22:19 | Reagovat

Výborný koláč !!! Sklidil úspěch doma, u dětí i kolegů. Kamarádka, která nemusí sladké, si dokonce vzala recept. Vaše recepty mě moc baví, díky
J

29 Džaki Džaki | E-mail | 25. dubna 2013 v 0:45 | Reagovat

Ahoj Alenko, dostala jsem se na Tvůj blog, který si určitě brzy celý prostuduji. Teď mě ale v tomto receptu zaujala ta Tvoje krásná modrá koláčová forma, protože momentálně nějakou takovou právě sháním. Nemohla bys mi, prosím, dát tip na mail, kde bych takovou mohla sehnat? Moc děkuju - Džaki

31 Džaki Džaki | E-mail | 28. dubna 2013 v 10:00 | Reagovat

Ahoj Alenko, díky Ti za tip. Koláčové formy od Henryho jsou všude, ale jsou poněkud drahé, a jak jsem koukala, také asi nízké, z čehož bych měla docela strach. Mně se právě líbila ta Tvoje modrá z fotky nahoře, právě protože je vyšší (určitě asi 5 cm, že?). Nemohla bys mi napsat, kolik má průměr a kde jsi sehnala tuhle svoji? Promiň, že Tě tak obtěžuju. Děkuju za odpověď - Džaki

32 Alena Peková Alena Peková | 28. dubna 2013 v 20:52 | Reagovat

[31]: Ahoj Džaki,
průměr modré formy je 26,4 cm, vysoká je 4,7cm. Není to málo, je to klasická koláčová forma. Já jsem ji koupila v Hypernově, ale to už je víc jak 5 let. Vím, že hodně podobnou formu nabízela Dagmar Darré ve Francouzském obchůdku, ale dívala jsem se, už ji tam nemá. Zkus ji kontaktovat, třeba se domluvíte. Přeji dobré pořízení, a ať formu seženeš. :-)

33 rossbach rossbach | Web | 11. prosince 2013 v 17:13 | Reagovat

Báječný recept! S kapkou calvadosu a cidrem nám koláč velmi chutnal. Skoro lepší než jeho americká verze 8-)

34 m.mia m.mia | E-mail | 3. srpna 2014 v 18:43 | Reagovat

Dobrý den Alenko,
Váš blog musím nutně pochválit -na koláč už mám těsto připravené v lednici a naprosto mě uzemnil Váš tip na přípravu křehkého těsta -jak elegantní, rychlé a bez nepořádku :). Sice mám tady na bytě jen hranatý keramický pekáček, ale věřím, že i v něm to na množství výjde a na chuti neubere.
JInak mi v troubě akorát probublává hovězí na víně, díky kterému jsem Váš blog objevila. Držím Vám pěsti při vašem dalším vaření, máte totiž jedno velké plus .Vaše recepty jsou přípravou i ingrediencemi bez problému dostupné.

35 Alena Alena | E-mail | 5. srpna 2014 v 16:38 | Reagovat

[34]:Děkuji moc! Přeji pohodové vaření! :-)

36 Pavlína Pavlína | E-mail | 28. října 2014 v 14:38 | Reagovat

Dobrý den ,
ač nejsem moc dobrá cukrářka , ta tento recept je velmi jednoduchý a rychlí :) je skvělý za tepla se šlehačkou ,ale i za studena. Prostě úžasný recept a moc děkuji :-D

37 Veronika Veronika | 15. dubna 2016 v 13:20 | Reagovat

Musí se podávat opravdu teplý? :-(

38 Chutné zakousnutí Chutné zakousnutí | E-mail | Web | 17. dubna 2016 v 19:37 | Reagovat

Nemusí, ale teplý-vlažný je chutnější, Zdravím !  Alena

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.