Clafoutis z broskví od Julia Child

6. července 2011 v 21:00 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Byla jsem zvědavá, jak chutná francouzský clafoutis. Sezóna broskví začala, všechny ingredience jsem měla po ruce, a tak jsem se rozhodla, že upeču clafoutis z broskví od Julia Child. Chutnal všem báječně a nejvíc mé vnučce Karolince.

Co budete potřebovat:

  • 300ml mléka
  • 80g jemného krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 80g hladké mouky
  • 1 lžička semínek kardamomu
  • 3 zralé broskve
  • 80g jemného krystalového cukru
  • máslo + krystalový cukr na vysypání koláčové formy


Předehřejte troubu na 175 °C.
V míse rozmixujte mléko, cukr, vejce, mouku, vanilkový cukr a drcený kardamom.


Do vymazané a cukrem vysypané formy nalijte méně jak třetinu těsta a dejte je zapéct do trouby asi na 5 minut. Omyté broskve nakrájejte na měsíčky a poklaďte je na rozpečené těsto. Broskve posypte 80g krystalového cukru. Záleží podle chuti a sladkosti broskví, je možné použít i méně cukru.


Zbytek těsta nalijte na broskve a koláč dejte péct do trouby asi na 50 - 55 minut.
Clafoutis je hotový, když se nafoukne a špejle po píchnutí do středu koláče zůstane čistá.


Hotový moučník posypte moučkovým cukrem a podávejte ho ještě teplý. Studený ale chutná taky báječně.

Dobrou chuť!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Michaela Michaela | Web | 7. července 2011 v 5:58 | Reagovat

Mnaaam! :-P

2 eva eva | Web | 7. července 2011 v 11:35 | Reagovat

Cez víkend sa ide na to....vyzerá to moc fajn

3 Hanka Hanka | Web | 8. července 2011 v 10:29 | Reagovat

Ali, nedávno jsem zkoušela clafoutis s třešněmi, našla jsem ho v kuchařce s recepty z celého světa. Nějak se mi ten recept nezdál, protože tam bylo na 125 g mouky 600 ml mléka. Trošku jsem si to přizpůsobila, takže vzniklo něco úplně jiného, ale taky nám to chutnalo. ;-)  :-) Tvůj recept je úplně jiný a velice se mi zamlouvá, určitě ho vyzkouším, protože koláč vypadá skvěle! :-)  :-)  
Posílám pozdrav :-) Hanka

4 charmand charmand | 8. července 2011 v 15:42 | Reagovat

Mnam. Tak toto vypada opravdu bajecne! Mimochodem ty dva dily od te Julie Child uz jsou na ceste :P

5 HaF HaF | Web | 8. července 2011 v 23:13 | Reagovat

Nádhera! Broskve mám ráda a takhle jim to moc sluší! :-)

6 Alena Alena | Web | 9. července 2011 v 15:43 | Reagovat

[1]: Michaela, děkuji za návštěvu! :-)  :-)  :-)

7 Alena Alena | Web | 9. července 2011 v 15:43 | Reagovat

[2]: Eva, ať chutná!! :-)  :-)

8 Alena Alena | Web | 9. července 2011 v 15:48 | Reagovat

[3]: Hani, já jsem clafoutis dělala i ze třešní, taky moc dobrý. ;-) Někdo dává polovinu smetany a polovinu mléka. Je to vlastně takové jednoduché pečení - nepečení. :-) Měj se moc fajn!!! :-)  :-)

9 Alena Alena | Web | 9. července 2011 v 15:50 | Reagovat

[4]: Marcelko, ty si rychlík. :D

10 Alena Alena | Web | 9. července 2011 v 15:51 | Reagovat

[5]: Hani HaF, děkuji a posílám ti pozdrav!!! :-)  :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 10. července 2011 v 10:29 | Reagovat

Zrovna mám doma plné ruce třešní a nebylo by od věci pustit se do něčeho podobného :-) Kompoty i zavařeniny už odpočívají ve sklípku, tak kousek sladké dobroty na způsob calfoutisu ke kafíčku by nedělnímu dopoledni vyloženě slušel.

P.S.
Máme stejnou koláčovou formu v barvě levandule :-)

12 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 11. července 2011 v 11:31 | Reagovat

Já jsem se také pustila do třešňového clafoutis podle Julie Child a byla jsem na rozpacích z konzistence koláče, protože byla, řekněme, pudinková a nevěděla jsem, zda je to tak správně :( Ale asi ano, protože ve všech receptech je poměrně vysoký podíl mléka...

13 Alena Alena | Web | 11. července 2011 v 18:27 | Reagovat

[11]: DolceVita, určitě by slušel nejen k nedělnímu kafíčku. :-) Zavařování už mám bohužel za sebou. Kupovat ovoce a dělat kompot se dnes už nevyplatí. Ale dřív jsem toho zavařovala hodně.
P.S. Všimla jsem si, že máme stejnou levandulovou formu a dobře se v ní peče! ;-)

14 Alena Alena | Web | 11. července 2011 v 18:30 | Reagovat

[12]:La cuoca, máš pravdu, mléka je tam celkem dost, já myslím, že to těsto na clafoutis je takové palačinkové, možná malinko řidší. Chutná báječně. :-)

15 charmand charmand | 12. července 2011 v 16:13 | Reagovat

tak ted jsi mi krasne pripomnela film Jak dostat tatinka do polepsovny s hlaskou " ta zenska snad zacne zavarovat i sisky" jo jo bejvavalo :)))

16 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 18:49 | Reagovat

Jéé, vypadá to moc zajímavě, taky jsem někde koukala na recept s třešněmi, ale do ničeho podobného jsem se zatím nepustila. Tak snad někdy, až bude ovoce nazbyt :)

17 Pipi Pipi | Web | 9. října 2011 v 14:07 | Reagovat

Wow! To je koláč dle mého gusta! Musím okamžitě pro něco sladkého, nebo se zblázním... :-D

A co znamená v překladu ten Clafoutis?

18 Alena Alena | Web | 9. října 2011 v 16:37 | Reagovat

Podle Wikipedie je to "naplnit těsto třešněmi" odkaz http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Clafoutis&oldid=12366243 :-)

19 Sonia Sonia | E-mail | 28. listopadu 2011 v 13:13 | Reagovat

Chápu to správně, že mouka je v ingrediencích jenom na vysypání formy????? ;-)

20 Alena Alena | Web | 28. listopadu 2011 v 13:19 | Reagovat

[19]: Těch 80g mouky patří do těsta, forma se vysypává krystalem. Omlouvám se, mám to  blbě napsané. Opravím to.  Děkuji ! :-)

21 Sidonie Sidonie | E-mail | Web | 30. července 2012 v 13:16 | Reagovat

Tento koláč je pomsta. Rok jsem se mu úspěšně vyhýbala. Až do letošního léta, kdy bylo moc broskví.
Je to naprosto dokonalý, neskutečný chuťový zážitek. Málem jsem ho snědla ještě syrový.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.