Kebab s omáčkou z fíků

10. června 2011 v 11:56 | Alena |  Mleté maso
Slíbila jsem v komentářích paní Jitce masovu směs na karbanátky s uzenou paprikou. Tak tady je recept a ať vám chutná!


Co budete potřebovat:

  • 600g krůtího masa
  • 50ml studeného vývaru nebo vody
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky, vrchovatá
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kmínu, rozdrceného
  • 1 lžíce česneku - prášek (nebo odpovídající množství čerstvého a jemně drceného)
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky

  • 200g cherry rajčátek
  • bazalkové listy
  • olej na potření

  • 1/2 červené cibule
  • 2 fíky
  • 2 lžíce balzamického octa
  • 4 lžíce vody
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru

  • snítka petželky a bazalky na ozdobu


Jak na to:

Maso nakrájejte na kostky a v sekacím robotu zpracujte na jemnou kaši. Nebo maso 2x umelte v mlýnku na maso. Přidejte vývar nebo vodu, promíchejte ji s masovou směsí a přidejte ostatní ingredience.




Směs dobře promíchejte. Já si vždycky usmažím malý kousek masové směsi, abych poznala jestli je dost slaná a co ještě přidat. Možná budete muset přidat trochu kmínu, masová směs má po kmínu lehce vonět. Někomu nevadí ochutnat syrové maso, ale já sním syrový pouze tatarák. Říká se, že má být syrová směs malinko méně slaná.

Ze směsi utvořte kuličky a střídavě je napichujte na špejle s rajčátky a bazalkou. Před vložením do trouby celé kebaby potřete tukem. Můžete použít olej, sádlo nebo máslo. Zapněte gril na 200 °C a nechejte ho rozehřát. Vložte kebaby a z každé strany je grilujte asi 5 minut.


Na omáčku drobně nasekejte cibuli a fíky pokrájejte na menší kousky. Do menšího kastrůlku nalijte trochu oleje a vhoďte do něj cibuli a fíky. Osolte, opepřete, přidejte balzamický ocet a vodu. Směs pomalu a za stálého míchání vařte asi 10 minut. Ochutnejte a popřípadě malinko přislaďte.


Z této masové směsi dělávám i karbanátky jen tak s pečivem. Ty někdy griluji a někdy je jen osmažím na troše oleje.
Maso používám krůtí, kuřecí nebo vepřové vždycky netučné. Proto přidávám olivový olej, abych směs trošku promastila a nebylo to na talíři suché.


Dobrou chuť!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Michaela Michaela | Web | 10. června 2011 v 13:09 | Reagovat

Vyzera to uzasne. Pekny blog.

2 charmand charmand | 10. června 2011 v 15:33 | Reagovat

takze priste bude obycejne ceske leco jen pro me :P

3 Alena Alena | Web | 10. června 2011 v 17:17 | Reagovat

[1]: Michaelo děkuji za návštěvu! Ty máš moc krásný blog!! Hned si tě musím přidat do oblíbených stránek. Už jsem u tebe byla, ale nějak jsem na to pozapomněla. Měj se moc hezky! :-)

4 Alena Alena | Web | 10. června 2011 v 17:18 | Reagovat

[2]: Ano Marcelko, hned jak budou rajčata sklizená za sluníčka, bude lečo!!

5 Hanka Hanka | Web | 10. června 2011 v 23:09 | Reagovat

Ali, ty se překonáváš! ???  :-) Opět skvělé jídlo, o fotkách ani nemluvě. :-) Musím se kajícně přiznat, že vaření mě poslední dobou nějak nebaví. :-?
Přeji ti slunečný víkend! :-) Hanka

6 toffo toffo | 11. června 2011 v 17:06 | Reagovat

Zkusíme tyto kebaby zítra na gril, sice bez uzené papriky, ale brzy jí si jí koupím. Moc se mi líbí to rajčátko s bazalkovým lístkem, je to velice efektní.

7 Meg Meg | Web | 12. června 2011 v 10:58 | Reagovat

Kebaby jsou už napohled úžasné a ta exotikou zavánějící omáčka vypadá taky skvěle. Hned bych si dala :)

8 Alena Alena | Web | 12. června 2011 v 12:22 | Reagovat

[5]: Haničko nepřeháněj! :-) Taky mívám období, kdy mě vaření nebaví, ale člověk musí, jíst se chce pořád. Krásný zbytek neděle! :-)

9 Alena Alena | Web | 12. června 2011 v 12:33 | Reagovat

[6]: Já mám mleté maso v oblibě a docela často bývá u nás na stole. Je dobré dát i nějaké tučnější maso v kombinaci s libovým, ale já ho kvůli zdraví musím vynechávat.
Doufám, že vám grilovaný kebab chutnal! :-)

10 Alena Alena | Web | 12. června 2011 v 12:34 | Reagovat

[7]: Meg, děkuji za návštěvu a za milý komentář! :-)

11 HaF HaF | Web | 12. června 2011 v 20:35 | Reagovat

Nádherná varianta pro grilování! U nás se právě dobaštila makrelka, díky počasí grilovaná provizorně na pavlači, ale byla výborná. Příště prubnem něco mletého! :-D

12 Alena Alena | Web | 12. června 2011 v 23:07 | Reagovat

[11]: Hani, makrelku na grilu bych si s chutí dala. To je skutečná lahůdka. :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 16. června 2011 v 23:35 | Reagovat

Fíky, to je kouzelná surovina. Oblíbila jsem si fíkovou zavařeninu a nějak se té chuti nemohu nabažit. Můj muž miluje všechno z mletého masa, tak by to byl rozhodně dobrý nápad, udělat si tuhle dobrotu podle tebe :-) Dlouhých letních večerů ještě před sebou máme ... kebaby určitě budou! Děkuji za pěknou inspiraci a ať žije grilování! :-)

14 Papaja Papaja | Web | 17. června 2011 v 9:48 | Reagovat

Samé dobré věci: mleté, dobře ochucené krůtí maso mám velmi ráda. O pečených rajčátkách a fících ani nemluvím :D Moc ráda bych ochutnala, protože to báječně vypadá :-) Líbí se mi, že používáš uzenou papriku: Já ji leckdy přidám třeba do zeleninové směsi (lilky a spol) a téměř všichni si myslí, že je ve směsi i nějaká ta klobáska :D
Měj se pěkně a užívej si léto
P.
:D

15 Alena Alena | Web | 17. června 2011 v 13:32 | Reagovat

[13]: DolceVita, fíkovou zavařeninu s ořechy jsem poprvé ochutnala z obchůdku od Bali a musím říct, že je to fakt velká dobrota.
Já mám taky ráda mleté maso ve všech podobách. Jenom to grilování mám pouze v troubě. Chybí mně zahrada. :-(
Děkuji za důvěru na můj recept! :-)

16 Alena Alena | Web | 17. června 2011 v 13:38 | Reagovat

[14]: Papaja, uzená paprika je moc dobrý vynález! :-) Krásně všechno navoní, ale do lilků jsem ji ještě nedala. Nějak mě to nenapadlo, ale úplně cítím, jak to voní! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.