Uzený losos a nové brambory s bylinkami

11. května 2011 v 8:49 | Alena |  Ryby a mořské plody
Uzený losos s lehkou smetanovo-křenovou omáčkou a nové brambory ochucené bylinkami vás určitě nezklame. Je to lehká a zdravá večeře. Maso z lososa je velmi ceněno nejen pro jeho skvělou chuť, ale i pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které mají významné zdravotní účinky. Velkou oblibu má ale i uzený losos, tak proč si ho nedopřát a připravit z něj tuto rychlou a chutnou večeři.


Co budete potřebovat:
  • 700g nových brambor
  • sůl
  • 3 polévkové lžíce kaparů
  • šťáva z jednoho citronu
  • asi 30 ml olivového oleje
  • malý svazek kopru
  • uzený losos
Zálivka
  • 2 polévkové lžíce smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • sůl
  • pepř

Jak na to:

Brambory oškrábejte a dejte vařit. Nejlépe uděláte, když je budete vařit nad párou. Zachovají si nejvíc minerálů.
Zatím co se vaří brambory, vymačkejte do větší mísy citron, přidejte sůl a olivový olej. Promíchejte až se olej spojí s citronem a pak přidejte kapary.

Měkké brambory přidejte do ochuceného a připraveného nálevu, lehce promíchejte a nechte je trochu vychladnout. Nasáknou do sebe nálev a budou chutnější. Nakonec brambory posypte jemně nasekanými snítky kopru a promíchejte.

Na smetanovou omáčku si vemte malou misku. Vložte do ní jogurt nebo zakysanou smetanu a citron. Opepřete, osolte a nakonec přidejte nastrouhaný křen.

Na talíř naskládejte lososa, přidejte porci brambor a lososa lehce pocákejte křenovou omáčkou.

Dobrou chuť!

Co jsou to vlastně kapary?

Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzské Provence a jsou nazývány "nonpareilles" (nesrovnatelné). Používají se tedy hodně ve středomořských kuchyních (italské, španělské, řecké), do salátů, omáček, na těstoviny, pizzu i k různým masům jako je ragú, mleté řízky nebo ryby či jehněčí speciality. Kapary v nálevu lze při vaření použít bez úpravy, kvalitnější kapary nakládané pouze v soli je třeba před použitím propláchnout, aby svou chutí nepřehlušily chuť ostatních přísad pokrmu.

Kapary mají příznivý vliv na imunitní systém, hlavně proti kašli, protože uvolňuje hleny. Mezi jeho další pozitivní vlastnosti patří, že podporuje močopudnost a čistí tak organismus.
Wikipedia
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Casion Casion | Web | 11. května 2011 v 8:53 | Reagovat

mňam, to wyzerá skwele :-)  :-)  :-)

2 Alena Alena | Web | 11. května 2011 v 12:29 | Reagovat

[1]: Děkuji ti za návštěvu :-) :-)

3 toffo toffo | 13. května 2011 v 20:15 | Reagovat

Chtěla bych být tím druhým, ó jak bych si pochutnala!

4 Hanka Hanka | Web | 13. května 2011 v 22:55 | Reagovat

Ali, to je vynikající tip na večeři. Takové jídlo bych si klidně dala ještě teď! ;-)  :-) Jako obvykle chválím tvůj podrobný popis a fotku. Jsi skvělá! :-)
Zdravím tě a přeji krásný víkend. :-) Hanka

5 Meg Meg | Web | 14. května 2011 v 23:47 | Reagovat

Miluji uzeného lososa a díky podrobnému popisu a fotce mě to přímo vyzývá k vyzkoušení :)

6 Alena Alena | Web | 15. května 2011 v 17:54 | Reagovat

[3]: toffo, příště dej vědět dopředu, bude stůl pro tři. :-D :-)

7 Alena Alena | Web | 15. května 2011 v 17:59 | Reagovat

[4]: Hani, a taky zdravý tip. :-) Zrovna si to tady pročítám a říkám si, že bych si klidně dala takovou lehkou večeři i dnes. :-D Moc tě zdravím, přeji krásný zbytek neděle a příští týden ještě krásnější. :-)

8 Alena Alena | Web | 15. května 2011 v 18:02 | Reagovat

[5]: Meg, děkuji ti za zastavení. :-) Nakoukla jsem k tobě, máš tam spoustu dobrot!!

9 Bali Bali | Web | 15. května 2011 v 18:56 | Reagovat

Jooo, tak to můžu! Dělám podobně, ale ten tvuj křen, ten je tam zajímavej, to udělám ;-)
http://olivovakucharka.webgarden.cz/kokotky/salat-z-novych-brambor-a-uzeneho-3.html

10 Alena Alena | Web | 15. května 2011 v 21:04 | Reagovat

[9]: Bali udělej! Určitě ti bude chutnat! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.