Krkovice na kozlovi

19. května 2011 v 18:47 | Alena |  Vepřové maso
Vepřová krkovice je k pečení, ale i ke grilování určitě nejvhodnější kus masa. Je trochu prorostlá tukem a tak upečené maso je krásně šťavnaté a není vysušené.



Co budete potřebovat:

  • 4 kusy vepřové krkovice po 250 g
  • 4 větší cibule
  • 1 celá palice česneku
  • 25g soli
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 250ml černého piva "Kozel"
  • 150-200g uzeného bůčku

Jak na to:

Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na tenká kolečka. Vyložte cibulí zapékací pekáč a přidejte k cibuli ještě oloupané stroužky česneku.

Krkovici omyjte, papírovou utěrkou osušte, osolte ji z obou stran a položte osolené maso na cibuli s česnekem.
Maso ještě posypte celým kmínem. Stačí z vrchní strany, ale klidně můžete maso okmínovat z obou stran.
Uzený vepřový bůček nakrájejte na silnější špalíčky a posypte jimi maso v pekáči. Všechnu tu nádheru polijte pivem
a vložte do trouby.

Nastavte teplotu na 180°C a pečte asi hodinku. Asi v polovině pečení shrňte špalíčky slaniny z masa do pekáče. Mohly by se připálit a to by byla škoda.
Upečenou krkovici podávejte s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Dobrou chuť!

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 19. května 2011 v 19:54 | Reagovat

Tak trochu jsem se bála, co to bude za recepturu, podle toho divokého názvu. :-) Velkopopovický kozel mě uklidnil, máme je téměř za rohem. Apropo slavnosti piva - den kozla - ve Velkých Popovicích je tuším 11.6.

2 charmand charmand | 19. května 2011 v 20:00 | Reagovat

hmm jeste lepsi, ty musis u te plotny snad aj spat. ???

3 Bali Bali | Web | 20. května 2011 v 13:26 | Reagovat

Krkovici máme z prasátka asi nejraději. Podobný pokrm také dělávám, ale vždy se světlým pivem. Tož příště otestuji takto ;-)

4 Alena Alena | Web | 22. května 2011 v 20:19 | Reagovat

[1]: Toffo, :-D  to měl být veselý název, ale asi se mně to moc nepovedlo. :-(
Na slavnostech kozla musí být veselo. Určitě tam panuje taky perfektní atmosféra. :-)

5 Alena Alena | Web | 22. května 2011 v 20:20 | Reagovat

[2]: Marcelko, nespím u plotny. hihi. Zrovna tato příprava je strašně jednoduchá. :-)

6 Alena Alena | Web | 22. května 2011 v 20:23 | Reagovat

[3]: Bali, já jsem ji dost dlouho vůbec nekupovala, nemám ráda "tlusté maso", ale
krkovice je fakt na pečení super. Někdo ji také rád smaží jako obalovaný řízek, ale to já zase raději třeba krůtí nebo kuřecí. :-)

7 lucianka lucianka | E-mail | Web | 22. května 2011 v 22:08 | Reagovat

Tak tak, toffo, Den Kozla je 11.6. I ja to nemam daleko, je to fajn akce, i s prohlidkou pivovaru. Dvojka K plus K, tedy krkovice s kozlem, je vazne fajn parta!

8 Alena Alena | Web | 24. května 2011 v 19:38 | Reagovat

[7]: Lucianko, děkuji za komentář a za návštěvu. :-) K+K nezklame nikdy, tedy pokud se v troubě neočoudí.

9 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2011 v 2:26 | Reagovat

Pěkný kousek masa provoněný pivním mokem :-) Tmavé pivo mám na vaření raději, dává trochu sladší chuť a to té krkovičce jde pěkně k duhu. Cibulkou se také nešetřilo, rozhodně by mi to chutnalo! Krkovička, ač nedietní, je vždycky výborná.

P.S.
Zítra ji mám nachystanou do grilu. Už si hoví v marinádě. Pánové to rozhodně ocení. Na pivko nesmím zapomenout! :-)

10 Alena Alena | Web | 25. května 2011 v 22:09 | Reagovat

[9]: Já myslím, že tvoji krkovičku na grilu neocení jen pánové. ;-) Vůně grilovaného masa je neodolatelná. Jak já teď trpím. :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.