Kachní konfit, gratinované brambory a žampionová omáčka

8. května 2011 v 0:08 | Alena |  Stůl pro dva
Kachní konfit můžete připravit třeba k romantické večeři. Dobré červené k tomu...
Možná se zdá příprava složitá, ale vůbec není. Určitě stojí za vyzkoušení, tato kombinace vám bude chutnat.


Kachní konfit:

  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 2 polévkové lžíce hrubé mořské soli
  • 2 kachní stehna
  • 1 malá cibule
  • 2 bobkové listy
  • několik snítků tymiánu, nebo 1/2 čajové lžičky sušeného
  • asi 900 ml rostlinného oleje

Jak na to:

Smíchejte sůl s cukrem a směsí obalte kachní stehna. Nebojte se cukru, kachním stehnům dodá skvělou a jemně zkaramelizovanou chuť. Obalená stehna položte na talíř. Nepřikrytá je vložte do lednice a nechejte je v lednici do druhého dne.

Předehřejte troubu na 150°C.
Na středním ohni rozehřejte těžkou pánev a vložte kachní stehna kůží dolů. Osmažte je do zlatohněda, otočte a osmažte i druhou stranu.
Cibuli nakrájejte na tenké plátky a vyložte jimi pekáč. Do cibule zastrčte bobkový list a tymián.

Opečená kachní stehna položte na cibuli a zalijte olejem. Vraťte na sporák a nechejte zahřát do bodu varu. Vypněte zdroj tepla, pánev přikryjte poklicí nebo utěsněte alobalem a vložte ji do trouby. Po třech hodinách pomalého pečení zkontrolujte a případně stehna ještě dopečte. Maso má být měkké a má se snadno odlupovat od kosti. Hotové maso nechejte vychladnout. Olej můžete uschovat na další konfit, nebo ho použít na vaření.


Gratinované brambory:

  • 500g oloupaných brambor
  • 100 ml 12% smetany
  • 50 ml silného vývaru
  • sůl
  • pepř
  • šalvěj

Předehřejte troubu na 180°C
Brambory oškrábejte a nakrájejte na milimetrové plátky. Do máslem vymaštěné a česnekem vytřené zapékací nádoby vrstvěte brambory. Každou vrstvu osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a okořeňte sušenou šalvějí. Vše zalijte smetanou a vývarem. Brambory rukou přitlačte, aby vrstvy brambor k sobě co nejvíce přilnuly a zakryjte alobalem. Pečte asi hodinu, pak sejměte papír a ještě patnáct minut dopečte dozlatova.

Houbová omáčka

  • 6 hnědých žampionů
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce koňaku
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky.
V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte houby a pomalu pečte, dokud nebudou lehce nahnědlé. Přidejte koňak, chvilinku povařte a vlijte smetanu. Za stálého míchání nechejte vařit až omáčka začne houstnout.

Dobrou chuť!

P.S.
1. Aby jste nemuseli být v den "D" celý den v kuchyni, kachní konfit se dá připravit den nebo i několik dnů předem.
2. Solí a cukrem se dají obalit i kachní prsa - vynikající. Ovšem ty se připravují zprudka na pánvi a uvnitř jsou růžová.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 kykusqa kykusqa | Web | 8. května 2011 v 0:11 | Reagovat

aWwW!!!...Mňam! =D chci =D

2 Bali Bali | Web | 8. května 2011 v 8:17 | Reagovat

Hmmm, konfitovaná kachna. Muj nejoblíbenější francouzský pokrm. Musim ale říct, že konfitování v oleji neni to pravé ořechové. To chce prostě sádlo! Když neni dost kachního, tak prostě vepřové. My už taky dělali konfit doma, ale i přesto, že upřednostňujeme vše domácí, tak nám asi více chutná ta kupovaná v plechovce. Pro lenošné, mam tuto lahůdku i v mém obchůdku: http://olivovakucharka.webgarden.cz/francouzsky-obchudek
Zrovna ve čtvrtek jsem z ní připravovala pro návštěvu parmentier v kokotkách, mňam. Olizovali se ještě druhý den ;-)
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.208451145855600.62943.100000721477595

3 Alena Alena | Web | 8. května 2011 v 19:19 | Reagovat

[1]: kykusqa děkuji za zastanení. :-)

4 Alena Alena | Web | 8. května 2011 v 19:22 | Reagovat

[2]: Bali, taky jsem si říkala, že sádlo je sádlo, ale z olejové lázně jsem byla mile překvapená. :-)
Určitě ochutnám konfit z tvé nabídky. ;-)

5 Hanka Hanka | Web | 8. května 2011 v 19:51 | Reagovat

Ali, už k tobě raději nebudu chodit! ??? :-( Ty tady máš samé super dobroty, které nesmím, ačkoliv se mi sliny sbíhají. :-P Tohle by na jaterní dietu nešlo ani omylem. ;-)
Konfit se vším všudy vypadá prudce jedle, ... nejen vypadá ... :-P  :-)
Přeji pěkný nedělní večer. :-) Hanka

6 Alena Alena | Web | 8. května 2011 v 22:23 | Reagovat

[5]: Hani, až budeš mít po dietě, tak to začneš pomaloučku dohánět. :-) Měj se moc a moc hezky!!! :-)

7 HaF HaF | Web | 10. května 2011 v 21:01 | Reagovat

Včera jsem koupila dvě chlazené kačky a hned jsem je naporcovala - 4xprska, 4xstehna a k tomu dnes sklenice čerstvě vyškvařeného kachního sádla! :-D Takže začínám tušit, jakou budoucnost budou mít ta stehýnka! :-P  Opravdu vyvedený recept! :-)

8 Alena Alena | Web | 10. května 2011 v 21:37 | Reagovat

[7]: HaF, taky mám raději kačku rozdělenou na prsa a nohy a připravenou zvlášť. :-) I když jednou za čas klasicky upečená kačka s červeným zelím taky není k zahození. :-P
Děkuji a pochutnejte si celá rodinka!!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.