Jarní salát s meduňkou

22. května 2011 v 20:11 | Alena |  Saláty
Jarní salát provoněný meduňkou můžete podávat v horké jarní nebo letní dny jako lehkou večeři. Salát je lahodný a velmi osvěžující. Dopřejte si ho tedy pořádnou porci.


Co budete potřebovat:

  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • zelený salát, (ledový nebo hlávkový salát, rukola)
  • svazek ředkviček
  • 3 jarní cibulky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 ml bílého jogurtu (doporučuji choceňský smetanový)
  • hrstku meduňky
  • sůl a pepř


Nejdříve opláchněte zeleninu ve studené vodě. Hlávkový nebo ledový salát natrhejte na menší kusy a vložte ho do mísy. Pokud budete mít rukolu, nechte její lístky celé. Ředkvičky a jarní cibulku pokrájejte na tenká kolečka a vložte k zelenému salátu. Uvařená vejce nasekejte asi jako na bramborový salát. Osolte a opepřete. Vymačkanou šťávu z citronu smíchejte s olivovým olejem a nalijte do salátu. Přidejte drobně nasekanou meduňku a jogurt.
Jemné citrónové aroma meduňky je velice snadno prchavé, proto ji vždycky přidávejte těsně před podáváním.
Salát promíchejte a můžete podávat.


Meduňka je vytrvalá bylina, její listy jsou jemným kořením s citronovou příchutí. Lístky meduňky se přidávají samotné nebo v kombinaci s jinými bylinkami do omelet, salátů a k rybám. V Belgii a Holandsku lístky meduňky zjemňují chuť nakládaných slanečků a úhořů. Španělé přidávají meduňku do polévek a omáček a užívají ji k navonění mléka. Je oblíbenou přísadou bylinných čajů a osvěžujících ledových nápojů. Lahodná medonosná meduňka je i léčivou rostlinou. Čaj připravený nalitím horké vody na její listy zbavuje únavy, podporuje trávení a odstraňuje nadýmání.
Meduňka pochází z jižní Evropy a pěstovali ji již staří Římané před dvěma tisíci lety.



Salát jsem připravovala už mockrát. Z jogurtu Hollandia poprvé. Upřednostňuji choceňský smetanový jogurt. Chuť salátu je se smetanovým jogurtem nesrovnatelně lepší.

Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 22. května 2011 v 21:51 | Reagovat

Ali, to je zase pastva pro oči! :-) Tyhle saláty mám moc ráda a mohla bych je i na svou dietu. Bezva inspirace, díky! ;-)  :-)
Kromě toho máš všechno dokonale naaranžované i nafocené. Moc dobře vím, že to není úplně jednoduchá záležitost. Fotit jídlo je docela těžké! ??? :-)
Přeji krásný zbytek nedělního večera. :-)  Hanka

2 Alena Alena | Web | 23. května 2011 v 0:05 | Reagovat

[1]: Hani díky! Jsem moc ráda, že jsem se trefila do tvé chuti. ! :-)
Cením si hodnocení. Tvoje fotky z přírody http://sceneryphoto.blog.cz/ jsou moc pěkné, máš fotografické oko. :-)

3 tetkapernikarka tetkapernikarka | 23. května 2011 v 12:42 | Reagovat

Ali,salátek je mimořádně lákavý!!! :-D A jak píše Hanička,nafocené nádherně!Ale to ona má taky! :-D Měj se krásně! Alena

4 Alena Alena | Web | 23. května 2011 v 13:21 | Reagovat

[3]: Alenko z perníčku ahoj!!! Měj se taky krásně! :-)

5 charmand charmand | 23. května 2011 v 22:42 | Reagovat

hmm vajicka s redkvickama, mnam. Ta rukola je ale na me priserne horka, tak radsi ten ledovy. A mozna piniove orisky.

6 Alena Alena | Web | 23. května 2011 v 23:03 | Reagovat

[5]: Dobrý nápad piniové oříšky! Asi bych je trochu opekla na suché pánvi a nedávala jogurt, ale přidala víc olivového oleje. Tohle mi dceruško nedělej, takhle pozdě v noci. :-( Ale stejně nemám pinie. :-)

7 charmand charmand | 24. května 2011 v 9:30 | Reagovat

:-D

8 Petr Petr | Web | 24. května 2011 v 17:35 | Reagovat

Tak tohle zní úžasně. A dokonale se to hodí pro tyhle horké dny! Jdu se podívat po meduňce - zbytek ingrediencí doma 100% najdu

9 HaF HaF | Web | 26. května 2011 v 17:37 | Reagovat

A já zrovna meduňku totálně ostříhala a udělala z ní sirup! Potvora jedna meduňková(ale dobrá) mi začala utiskovat tymián! :-D

10 Hanka Hanka | Web | 27. května 2011 v 21:55 | Reagovat

Ali, posílám pozdrav a přeji krásný víkend. :-)
U nás celý den lilo a večer byla dokonce bouřka. Doufám, že zítra to bude lepší! :-)
Měj se moc pěkně. :-)  Hanka

11 Alena Alena | Web | 30. května 2011 v 22:28 | Reagovat

[9]: HaF, meduňkový sirup musí být opravdový skvost. :-) Já mám bylinky jen v truhlíku na balkóně. :-(

12 Alena Alena | Web | 30. května 2011 v 22:30 | Reagovat

[10]: Hani, díky za pozdrav. :-) Dneska už bylo konečně sluníčkové počasí, tak snad to vydrží i přes víkend. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.