Bábovka z kynutého těsta

30. května 2011 v 22:23 | Alena |  Moučníky a dezerty
Chutná kynutá bábovka na nedělní odpoledne ke kávě nebo čaji.



Co budete potřebovat:

  • 500g polohrubé mouky
  • 1 sáček instantního droždí
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 60g jemného krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 120g másla
  • 250ml mléka
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 60g rozinek nebo sultánek
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Jak na to:

Ušlehejte žloutky, vanilkový a krystalový cukr v hustou pěnu. Přidejte měkké máslo a rum a ještě znovu vyšlehejte.
Do větší mísy prosijte mouku, přidejte sůl a droždí. Nalijte vlahé mléko a přidejte ušlehanou pěnu ze žloutků, rumu a másla. Těsto se musí dobře prohníst, je dobré použít elektrický hnětač.
Přidejte oprané rozinky nebo sultánky a opět dobře promíchejte. Kdo nemá rozinky v oblibě, může přidat sušené brusinky.
Máslem vymažte bábovkovou formu a vysypte ji polohrubou moukou. Těsto z mísy přesuťe do bábovky, přikryjte a nechejte na teplém místě asi 50 minut vykynout.
Nakynutou bábovku vložte do předem vyhřáté trouby a pečte ji na 175°C asi 50-55 minut. Ke konci pečení zapíchněte špejli a prověřte, jestli je těsto propečené. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.

Po upečení nechejte bábovku asi pět minut ve formě a potom ji teprve vyklopte na mřížku. Na závěr bábovku ještě potřete lžící rozpuštěného másla a lžící rumu. Bábovka tak bude krásně provoněná.
Vyhladlou bábovku posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Dobrou chuť!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 charmand charmand | 31. května 2011 v 10:55 | Reagovat

Az na ty rozinky dobre :-), ale mne se stejne nejvic libi ten slehac, hmm ten by se mne tak hodil do moji cervene kuchyne :-D

2 Alena Alena | Web | 31. května 2011 v 12:50 | Reagovat

[1]: Musím říct, že za svého denního vaření už je to v pořadí čtvrtý šlehač. Tady ten je z nich nejsilnější a taky nejlepší. Doufám, že dlouho vydrží a že to bude už v pořadí poslední. Ty ostatní šlehače vydržely od pěti do osmi let.

3 charmand charmand | 31. května 2011 v 23:32 | Reagovat

neni vsechno zlato co se trpyti... ja si tu koupila tu nejlevnejsi sunku a mam ho uz skoro 7 let :P ale kynute bych s nim asi neuslehala to je fakt :D

4 Hanka Hanka | Web | 1. června 2011 v 20:27 | Reagovat

Bábovky mám ráda a taky je ráda dělám, kynuté obzvlášť! ;-)  :-) Máš pěknou formu, to vypadá na nějaký starší kousek nebo se pletu? :-)

5 Alena Alena | Web | 1. června 2011 v 21:04 | Reagovat

[3]: To jsou slabší šlehače, tak na br. kaši, šlehačku, máslový krém taky. Ale když moc nepečeš, úplně stačí. :-)

6 Alena Alena | Web | 1. června 2011 v 21:07 | Reagovat

[4]: Hani, je to starší kousek, odhadla jsi to dobře. :-) Tuto formu jsem použila bohužel naposledy, praskla mně. :-( Tak už zaujala místo nahoře na kuchyňské lince.

7 charmand charmand | 2. června 2011 v 10:01 | Reagovat

to je kenwood? ja na to furt hledim, to je stejna bordova jak moje konvice a toustovac, kdes ho koupila?

8 charmand charmand | 2. června 2011 v 10:05 | Reagovat

uz jsem ho nasla!!!

9 Alena Alena | Web | 3. června 2011 v 6:26 | Reagovat
10 Hanka Hanka | Web | 5. června 2011 v 19:16 | Reagovat

[5]: Ali, to je škoda, jenomže všechno jednou doslouží! :-(  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.