Pečené kuřátko s bylinkovou nádivkou

24. dubna 2011 v 9:45 | Alena |  Drůbež
Nadívané kuře je pod nádivkou nesmírně šťavnaté. Při pečení se kuřecí prsa nevysuší a zároveň je nádivka krásně provoní.


Co budete potřebovat:
  • kuře o váze asi 1,30 kg
  • oříšek másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 50 g uzené slaniny
  • 1/2 cibule
  • kytička tymiánu, pouze lístky nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 4 listy medvědího česneku, nebo 1 stroužek
  • 2 polévkové lžíce petrželky
  • 2 housky
  • asi 100 ml mléka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to:

Do malého rendlíku nalijte asi dvě lžíce olivového oleje a přidejte oříšek másla. Máslo nechejte rozpustit, vložte drobně pokrájenou uzenou slaninu a cibuli. Při nízké teplotě smažte asi deset minut. Cibule ani slanina by neměla být hnědá, jen měkká. Odstavte z plotny a přidejte nasekané bylinky. Housky pokrájejte na menší kousky, polijte mlékem a nechejte chvilinku vsáknout. Namočené housky vložte do sekacího robotu a rozmělněte je na kaši. Rozmělněné housky přidejte do cibule a slaniny, opepřete a trochu osolte. Nádivku smíchejte a nechte ji vychladnout.

Z omytého a osušeného kuřete odstřihněte přebytečný tuk a kuřátko osolte z venku i ze vnitř. Aby jste mohli kuřátko naplnit nádivkou, oddělte kůži asi do poloviny kuřete, Jde to snadno, jen dejte pozor, aby jste kůži neprotrhli.

Kuře naplňte nádivkou, trochu poplácejte, aby se nádivka rovnoměrně rozprostřela. A aby nádivka nevytekla, zajistěte kůži kovovou špejlí i u krku. Nohy kuřete svažte nití. Celé kuře potřete rozpuštěným máslem a dejte ho do pekáče. Připravené kuře vložte do rozehřáté trouby asi na 175°C a pečte přibližtě 15 minut. Poté teplotu trouby snižte na 160°C a pečte asi hodinku. Asi v polovině pečení přidejte do pekáče asi deci horké vody. Pokud by horní část prsíček zlátla rychleji než kuře, přikryjte opečenou část kouskem alobalu.


Dobrou chuť!


Mohlo by Vás také zajímat:

Kuřecí na pórkuKrůtí gulášKuřecí ražničiŠpanělské kuře

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Peter Peter | 25. dubna 2011 v 22:59 | Reagovat

no tak to je bohove, to mi staci, asi mi to delate naschval.kdo se ma na to furt divat ja ani neusnu.
me chutove bunky funguji na 100 % :-(

2 Petr Petr | Web | 26. dubna 2011 v 9:35 | Reagovat

Mňam ;)
A copak je to za přílohu k tomu kuřátku? Vidím tam ředkvičky, ale víc nepoznám :(

3 Alena Alena | Web | 26. dubna 2011 v 9:55 | Reagovat

[1]: Peter,
doufám, že se spánek dostavil. :-D

4 Alena Alena | Web | 26. dubna 2011 v 10:04 | Reagovat

[2]: Petře,
příloha je bramborový salát s koprem. Dávám asi půl kg brambor uvařených ve slupce, svazek ředkviček, půl drobně nasekané cibule, 2 vejce uvařená natvrdo, choceňský jogurt, jiný nee. Pouze by šel ještě řecký. Sůl, pepř a špetka červené papriky. Kopr podle chuti, já mám ráda vůni a chuť kopru, dávám vrchovatou lžíci i více. Olej nedávám žádný, protože jogurt je dost tučný. Jo, a ještě šťávu z poloviny citronu.  :-)

5 charmand charmand | 26. dubna 2011 v 11:18 | Reagovat

joo, u neho se spanek dostavil, jenom ja jsem ho musela poslouchat zase! Jak kdyby mu nestacily ryby a bramborovy salat. Ja to vzdavam, radsi satit jak zivit fakt :-(  On ma asi tasemnici!

6 Alena Alena | Web | 26. dubna 2011 v 12:01 | Reagovat

[5]: :-D hlavně že mu šmakuje!
Čerstvé mořské ryby, ty bych si dala!! Škoda, že se u nás dá koupit jen mizerná kvalita. :-(

7 Hanka Hanka | Web | 27. dubna 2011 v 9:20 | Reagovat

Ali, to je kuřátko jedna báseň! :-P Pečené kuře přímo miluju a nadívané ještě víc, nemusím ale kopr, ten bych v příloze vynechala. ;-) Olizuju se až za ušima! ;-)  :-)  Hanka

8 HaF HaF | Web | 27. dubna 2011 v 11:17 | Reagovat

Nádherné, vypečené kuřátko! Nádivku z kuřete miluji, jen zbytek rodiny nádivku neuznává a přitom na Velikonoce, samostarně upečená jim nevadí. :-D Tato nádivka musí nádherně vonět po bylinkch! :-P

9 DolceVita DolceVita | Web | 27. dubna 2011 v 12:35 | Reagovat

Nadívané kuře je vždycky něco mimořádného. Líbí se mi nádivková variabilita a docela ráda si s různými nádivkami pohrávám. Ani se neptám, jak pěkně to muselo vonět! ;-)

10 Alena Alena | Web | 27. dubna 2011 v 18:29 | Reagovat

[7]: Hani,
u nás je kuře taky v oblibě. :-) Můžeme jej na všecky možné i nemožné :-D způsoby, pečené, dušené, grilované. Kopr já mám hrozně ráda. Nejraději v salátech. :-)

11 Alena Alena | Web | 27. dubna 2011 v 18:35 | Reagovat

[8]: HaF, nádivka je i u nás lahůdka. Ale nemám ji ráda v dutině kuřete. To ji raději nastrkám do pekáče vedle kuřete. Ale ta je pak dost nacucaná tukem. Nejlepší nádivka je to pod kůží. Škoda jen, že jsem neměla čerstvý tymián.

12 Alena Alena | Web | 27. dubna 2011 v 18:49 | Reagovat

[9]: Šárko,
je pravda, že kuře s nádivkou nedělávám často. Ale když je to jaro a byly Velikonoce, a navíc roste medvědí česnek, odolává se těžko. :-D  Mám udělané ve sklenicích pesto a taky pastu z medvědího česneku, tak asi bude u nás jarní nádivka častěji. :) Ještě musím vyrobit to tvoje pesto "presto"  http://dolcevita.blog.cz/0707/pesto-presto. Je taky vynikající! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.