Kuřecí konfit s čočkou na rozmarýnu

27. dubna 2011 v 22:26 | Alena |  Ochutnejte Irsko
Pomalé vaření masa v tuku je fantastické. Vyzkoušejte kuřecí konfit a určitě si pochutnáte.


Co budete potřebovat:

  • 4 menší kuřecí stehna
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 6 stroužků česneku
  • 8 kuliček černého pepře
  • asi 750 ml oleje
Jak na to:

Kuřecí stehýnka osolte, opepřete, posypte tymiánem a koření i sůl vetřete pořádně do masa. Přikryjte a nechte v lednici do druhého dne marinovat.

Předehřejte troubu na 90°C. Z kuřecího masa omyjte sůl, tymián a pepř a osušte papírovou utěrkou. Vložte kuře do velkého kastrolu nebo pánve, přidejte česnek, pepř a bobkový list.
Zalijte dostatečným množstvím oleje, nohy musí být celé ponořené. Pánev dejte na plotnu a na mírném ohni zahřívejte, až začne olej bublat. Odstraňte z plotny a vložte do rozehřáté trouby. Nastavte si čas v troubě na 3 hodiny a nechejte kuřecí nohy pomaloučku bublat. Záleží na velikosti stehen, možná budete muset nějakou tu hodinku přidat. Nechejte kuře v troubě tak dlouho, dokud se maso nebude lehce odlupovat od kosti. Hotové kuře nechejte v oleji vychladnout.
Vychladnuté kuře vyjměte z tuku, rozehřejte na jiné pánvičce asi 2 polévkové lčíce oleje z konfitu a rozehřejte na vysokou teplotu. Vložte kuře a prudce jej na každé straně opečte, bude to trvat 4-5 minut. Až bude kůže zlatá a křupavá, můžete podávat.

P. S. Olej musí být hodně horký, jinak se kůže přilepí ke dnu pánve. Mně se kůže přilepila. Ale chuti to vůbec neubralo, kuřecí konfit chutná vážně báječně.

Příprava čočky:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g cibule, jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 3 lžičky sekaného rozmarýnu
  • 200 g čočky
  • 1 x 400 g konzervovaných sekaných rajčat
  • 150 ml smetany
  • lžička cukru
Do většího kastrolu nalijte olivový olej a nechejte ho na mírném ohni rozehřát . Přidejte cibuli a česnek a vařte za občasného míchání asi 5 minut. Vmíchejte 1 čajovou lžičku sekaného rozmarýnu a pokračujte vaření dalších 5 minut, nebo dokud nebude cibule měkká a lehce zlatá.

Přidejte čočku, posekaná rajčata a 250 ml vody. Přikryjeme pokličkou, přiveďte k varu a pak teplotu snižte. Na pomalém plameni duste asi 50 minut, až bude čočka měkká.

Nakonec přidejte smetanu a zbývající rozmarýn. Nechte čočku povařit asi 3 minuty, dochuťte solí, pepřem a cukrem.


Dobrou chuť!

Inspirovala jsem se u Rachel Allen.
Já tu Irku z Corku prostě miluji. Usmívající se
Mimochodem, dneska uváděla TV Paprika její pořad.

Mohlo by Vás také zajímat:

Steak z DublinuIrský gulášIrská bramborová kaše

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 charmand charmand | 28. dubna 2011 v 11:05 | Reagovat

Tak Rachel nebo Darina? Zajimava kombinace jinak.

2 Alena Alena | Web | 28. dubna 2011 v 11:11 | Reagovat

Marcelko obě, Darina je matka a Rachel její dcera. :-)

3 charmand charmand | 28. dubna 2011 v 11:15 | Reagovat

No to jsem potrebovala vedet. Cili dcera vari lip, pac ji milujes... proc teda ja nevarim lip jak ty????????? Asi jsem toho malo podedila :-D

4 toffo toffo | 28. dubna 2011 v 17:01 | Reagovat

Nevím, co se mi líbí víc, jestli konfitované kuře, nebo čočka. Vím, že určitě vyzkouším. Rachel jsem si musela vygůglovat, další "kočka" v kuchyni.
Charmand bych doporučila trénink, i když platí stará dobrá známá věta, že nikdo nevaří líp, než maminka.

5 Alena Alena | Web | 28. dubna 2011 v 17:16 | Reagovat

[4]: Toffo, dcera žije v Dublinu téměř 7 let a řekla, že na Irku je fakt kočka. :-D
Čočka s rajčaty a smetanou je u nás nezvyklá, ale je strašně jemná a chutná. Úplně něco jiného, než česká klasika. I když tu máme taky moc rádi. :-)

6 HaF HaF | Web | 28. dubna 2011 v 22:38 | Reagovat

Tady se tedy vaří! Minule kuřátko s nádivkou, teď kuřecí s čočkou! Mám zkušenost s kačenou, pečená 13hod. při nízké teplotě, ve vlastním sádle - vynikající, jen to nešlo naporcovat, člověk chytil za kost a úplně zlehka vyjela z masa. Musela jsem to nandávat lžící! :-D

7 Alena Alena | Web | 28. dubna 2011 v 23:00 | Reagovat

[6]: HaF, já jsem zkoušela konfit z kachny a taky z husy. Ale byli to ptáci kupovaní a míň tuční, tak jsem musela přidávat trochu čerstvě vyškvařeného vepřového sádla. Z kuřecího je to trochu jemnější, ale taky vynikající. Podle originálního receptu se to má vařit 7 hodit, ale to musely být asi velká kuřecí stehna. Já je měla menší a při 90°C byly hotové za 3 hoďky.
Měj se hezky! :-)

8 Bali Bali | Web | 29. dubna 2011 v 19:38 | Reagovat

Zajímavá verze konfitu. Ale asi bych použila vepřové nebo kachní sádlo, nějak mi k tomu líp sedí.
Ta čočka se mi líbí moc!

9 Alena Alena | Web | 29. dubna 2011 v 19:53 | Reagovat

[8]: Bali,
taky jsem si říkala, že sádlo, ať už kachní nebo vepřové, by se asi hodilo víc. Ale prošla jsem net krážem i křížem :-D  a používá se i olej. Ale máš pravdu, sádlo je sádlo. Tento kuřecí konfit, je možná trošku dietnější. Jestli se to tak dá říct, :-)
Měj se hezky! :-)

10 Bali Bali | Web | 29. dubna 2011 v 20:08 | Reagovat

Ano používá, někdy i olivový. Ačkoliv jsem zastánce oliváče, někdy nedám na sádlo dopustit.
Merci, mam se hezky a brzo se budu mít ještě líp, je li to ještě možné ;-)
Tobě přeji to samé!

11 Alena Alena | Web | 29. dubna 2011 v 20:33 | Reagovat

[10]: Já jsem si na oliváč tak zvykla, že jej používám téměř na všechno. Na smažené řízky a na zelí teda neee, ale když peču libové vepřové maso k zelí, tak oliváč na maso v pohodě dávám. Chutná nám řecký. :-)

12 charmand charmand | 29. dubna 2011 v 21:47 | Reagovat

ja trenuji opravdu intenzivne, ale musim s Vami souhlasit,pani Toffo, mamka vari opravdu nejlip :)

13 Alena Alena | Web | 29. dubna 2011 v 21:53 | Reagovat

[12]: Děkuji ti dítě moje. :-) Ale ty vaříš dobře, od tebe mně to vážně moc chutná.

14 charmand charmand | 29. dubna 2011 v 22:01 | Reagovat

tak se stehujeme do Corku a budem velice konkurovat Allenovym jo. 8-)

15 Alena Alena | Web | 29. dubna 2011 v 22:09 | Reagovat
16 Hanka Hanka | Web | 29. dubna 2011 v 22:39 | Reagovat

Ali, teď jsem si smlsla na vynikajícím kuřeti s čočkou i na komentářích. Chvilku mě trvalo, než jsem pochopila, o co v té výměně názorů jde! ;-)
Ty jsi opravdu skvělá kuchařka, to už se pozná podle toho, jakým stylem napíšeš a okomentuješ recept ;-) ... a k tomu ještě bezva fotky. :-)  To už se zase opakuju, v každém případě máš můj obdiv. :-)  Hanka

17 Alena Alena | Web | 29. dubna 2011 v 22:50 | Reagovat

[16]: Haničko, děkuji moc. A já ti přeji hezký víkend!!!! :-)

18 Ajina Ajina | E-mail | Web | 17. června 2012 v 22:01 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny. Určitě to je výborný.

19 Alena Alena | E-mail | Web | 17. června 2012 v 22:39 | Reagovat

[18]: Ajina, je to netradiční recept, inspirovala jsem se u irské kuchařky a moc nám chutnal. Trochu jsem se bála uvařit čočku, je pro nás úplně jiná, ale nelituji, je jemné a výtečné chuti. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.