Broskvový koláč z křehkého těsta

5. dubna 2011 v 22:20 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa

Co budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 65 g másla, pokrájeného na centimetrové kostky
  • 1 vejce (M), trochu našlehané
  • broskve půlené - kompot (820 ml)
  • 60 g čokoládových kapek s vyšším obsahem kakaové hmoty, nebo hrubě nasekané čokolády
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru

Jak na to:

Všechny ingredience by měly být před zpracováním velmi chladné. Ingredience můžete vložit na chvíli
do mrazáku, ale nesmí být zmražené.

Mouku, sůl a moučkový cukr vložte do sekacího robotu a na chvilku zapněte, aby se provzdušnila mouka.
Přidejte nakrájené máslo a znovu zapněte robot. Nakonec vlijte trochu našlehané vejce.
Opět na chvíli zapněte, až se z těsta utvoří koule. Těsto nepřepracujte, zpracujte je rychle a co nejméně.
Přepracované těsto je pak těžké.
Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici alespoň 30 minut odpočinout, tím bude
těsto více elastické a bude se s ním lépe pracovat.
Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále nebo mezi dvěma vrstvami papíru na pečení
na tloušťku 2-3 milimetry a přebytek mouky z těsta odstraňte štětcem nebo čistou utěrkou.

Jakmile je těsto vyválené na správnou tloušťku, přeložte jej na polovinu, nebo namotejte na váleček
a přeneste jej do koláčové formy. Těsto jemně stiskněte dolů do dolního okraje a přebytečné těsto
oddělte válečkem na povrchu koláčové formy. Vyplněnou koláčovou formu nechte ještě 20-30 minut
odpočinout v lednici. Tím se zabrání smrštění těsta během pečení. Teprve pak naplňte koláč.

Půlky broskví nakrájejte na čtyři díly, poskládejte je na těsto a posypte čokoládovými kapkami nebo
nasekanou čokoládou.




V hluboké míse rozšlehejte smetanu, cukr a vejce a hmotu vlijte do koláče. Vložte do předem vyhřáté trouby
na teplotu 200°C. Po deseti minutách pečení, snižte teplotu na 175°C a při této teplotě pečte koláč ještě
asi 30 minut.


Jakmile je koláč upečený, opatrně jej vyjměte z trouby a nechejte trochu vychladnout.
Koláč se podává teplý, ale skvěle chutná i studený.

Dobrou chuť!

Podobný koláč můžete ochutnat i zde

Tip:
Formu na koláč můžete koupit ve Francouzském obchůdku
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 6. dubna 2011 v 8:23 | Reagovat

Koláč vypadá krásně. Kompotované broskve moc nemusím, dala bych přednost těm višním :-D. Chtěla jsem se zeptat, kvůli čemu musí být ingredience studené? Díky.

2 Alena Alena | Web | 6. dubna 2011 v 10:38 | Reagovat

[1]: Coco, teplo křehkému těstu neprospívá, těsto je pak lepkavé a měkké a není tak křehké. Správně zpracované těsto by mělo mít máslové vločky, při pečení vznikají "bublinky" a těsto se pak trochu lístkuje. Říká se, že křehké těsto chce chladné ruce.
Do tohoto koláče může přijít různé ovoce, hrušky jsou také vynikající. Já jsem je z broskví dělala poprvé. Volala dcera, že příjdou na návštěvu a nic jiného z kompotů jsem neměla. Těsto bylo v lednici, tak bylo rozhodnuto. :-) Ale i broskvičkám to v koláči moc slušelo. Byl jemný a chutný. Zmizel rychlostí blesku. :-D. Děkuji za milý a věcný komentář. :-)

3 charmand charmand | 6. dubna 2011 v 10:40 | Reagovat

A ja jsem si myslela, ze to jsou rozinky :-! ty mne teda davas, to az uvidi Peter tak zacne zas slintat a budu muset zase pect. Asi bys ten blog mela zrusit :)))))))))))))))

4 Alena Alena | Web | 6. dubna 2011 v 10:44 | Reagovat

Marcelko, to je strašně jednoduché pečení. Sekací robot máš, tak to bude rychle hotové. Udělej to zrovna z dvojité dávky, těsto zabalené ve fólii vydrží v lednici týden. Může se dát i do mrazáku, ale aby nezměklo, mělo by se pomalu rozmražovat v lednici. :-)

5 charmand charmand | 6. dubna 2011 v 15:14 | Reagovat

Ja ho delavam, ale s boruvkama nebo hruskama. Bohuzel mi zbude vzdycky jen jeden kousek :( jinak segra se teda ma :-(

6 Peter Peter | 6. dubna 2011 v 18:49 | Reagovat

no maminko tak to uz vidim ze Marcelinka ma v sobotu pracu ;-)

7 Peter Peter | 6. dubna 2011 v 18:51 | Reagovat

Vypada uzasne uz Vam kupuju letenku :-)

8 Hanka Hanka | Web | 6. dubna 2011 v 20:31 | Reagovat

Alenko, ten teda je!!! Sliny se mi sbíhají a oči se pasou! Koláč vypadá skvěle a že je dobrý vůbec nepochybuji. Zpracování je úplná věda, ale výsledek stojí za to! :-)  :-)  Hanka

9 Alena Alena | Web | 6. dubna 2011 v 21:29 | Reagovat

Haničko díky! To těsto se zdá být věda, ale vlastně je jednoduché.

10 Alena Alena | Web | 6. dubna 2011 v 21:31 | Reagovat

Peter, ten Marcelčin s borůvkama bych si dala zase já! To musí být pohádka. :-)

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. dubna 2011 v 15:33 | Reagovat

Alenko, díky za vyčerpávající vysvětlení :-).

12 Veronika Veronika | E-mail | 8. srpna 2011 v 15:43 | Reagovat

Koláč vypadá moc hezky, chystám se ho právě dělat, jen nevím jestli vymazat a vysypat formu? Děkuji

13 Alena Alena | 8. srpna 2011 v 16:36 | Reagovat

[12]: Veroniko, forma se nemusi vysypavat. Krehke testo je dost tucne, je to podobne jako linecke a to se nemusi.

14 Veronika Veronika | E-mail | 8. srpna 2011 v 17:16 | Reagovat

Aleno, děkuji za odpověď. Nakonec jsem to vyčetla někde jinde, koláč je v troubě a za chvilku bude hotový :-)

15 Jan Jan | 28. března 2012 v 20:51 | Reagovat

Upeceno, velice chutne :-)

16 Alena Alena | Web | 28. března 2012 v 21:06 | Reagovat

[15]: Jane, děkuji! :-)

17 Míša Míša | E-mail | Web | 9. února 2014 v 1:55 | Reagovat

Já na podobné recepty používám i kynuté těsto, někdy dokonce i tvarohové

18 leona leona | E-mail | 9. listopadu 2014 v 11:36 | Reagovat

skvělý....přesně takový jsem hledala... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.