Koprová omáčka s vepřovým masem a domácím houskovým knedlíkem

18. března 2011 v 10:24 | Alena |  Vepřové maso
Myslíte, že je škoda vařit takový krásný kus masa v polévce? Není! Vařené maso je šťavnaté a plné masové chuti.


Co budete potřebovat k vaření masa a polévky:

  • 750 g vepřové kotlety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 rajče
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ½ menšího celeru
  • větvičku libečku
  • špetka majoránky
  • 1 kostka bujonu nebo lžička koření do polévky
Drobení do polévky

  • 200 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • čerstvá petrželová nať, drobně nasekaná


Do vyššího hrnce nalijte asi dva litry vody a přiveďte ji k varu. Přidejte koření, sůl a zeleninu a opět přiveďte k varu. Maso dejte do vařící vody, tím získáte chutné a šťavnaté maso, ale polévka bude slabší. Proto ji na závěr ochutíme bujonem nebo polévkovým kořením. Polévku vařte pod pokličkou, aby neunikaly vonné látky. Vaříme ji velmi pomalu dvě a půl až tři hodiny. Při vaření se nepřidává studená voda, jinak by vývar nezůstal čirý. Pokud by bylo přeci jen potřeba přidat vodu, vždy přidávejte vodu vroucí.




Než se maso v polévce uvaří, je dostatek času na přípravu domácích drobků do polévky a domácího kynutého knedlíku.

Co budete potřebovat na houskové knedlíky:
  • 400 g hrubé mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 200 ml studené vody
  • 3 housky, nakrájené na kostičky

Do mísy dejte hrubou a polohrubou mouku, sušené droždí a sůl. Všechny ingredience promíchejte vařečkou a přidejte rozklepnuté vejce a studenou vodu. Těsto se musí důkladně propracovat. Nakonec do propracovaného těsta nasypte pokrájené housky a znovu dobře promíchejte. Hotové těsto lehce poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Těsto nechejte kynout asi hodinku nebo až zdvojnásobí svůj objem. Prozradím vám "fígl", který urychluje kynutí. Do předehřáté trouby asi na 35 - 40°C vložím přikrytou mísu a nechám kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a z každého dílu vytvarujte knedlíky. Knedlíky ještě na chvíli přikryjte utěrkou. Stačí je nechat nakynout, než vám začne vařit osolená voda.




Zatímco knedlíky ještě kynou, dejte vařit dostatečné množství osolené vody.
Do vařící vody vhoďte jeden knedlík, přikryjte hrnec poklicí a knedlík vařte 20 minut. Ne déle! Knedlík by se srazil a byl by tuhý. Uvařený knedlík vytáhněte z vody, položte na prkénko a ihned jej několikrát propíchejte špejlí, aby z knedlíků unikla pára a knedlík zůstal měkký a načechraný. Druhý knedlík uvařte stejným způsobem.


Maso vytáhněte z polévky, polévku přeceďte přes jemné síto, přiveďte ji k varu a do vařící polévky přidejte připravené domácí drobky. Uvařte je do měkka a přidejte pokrájenou mrkev z polévky. Nasekanou petrželku přidávejte až do talíře, aby si zachovala co nejvíc vitamínů.

Drobení do polévky

Na vál nasypte hrubou mouku, osolte a přidejte rozklepnuté vejce. Nejdříve těsto začněte zpracovávat příborovým nožem a pak dokončete těsto dlaní. Těsto na strouhané drobky musí být hodně tuhé, jinak by se hůř strouhalo. Aby se drobky neslepily, rozhoďte je na plech a můžete začít připravovat knedlíky.

Co budete potřebovat na koprovou omáčku:
  • 400 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 vrchovatou lžíci čerstvého kopru, jemně nasekaného
  • sůl

Do menšího kastrůlku nalijte mléko, smetanu a přidejte hladkou mouku. Ruční metličkou a za stálého míchání přiveďte k varu a k zahoustnutí. Odstavte z tepelného zdroje a za několik minut přidejte ohřátý ocet. Jinak by se mohla omáčka srazit. Protože má kopr vysoký obsah vitamínu C a vařením by se z velké části zničil, přidejte čerstvý a jemně nasekaný kopr až na konec. Omáčku ještě podle chuti osolte.


Dobrou chuť!

Rada
Aby se knedlíky při krájení nelepily na nůž, krájejte je nožem, který po každém řezu namočíte do studené vody.

Kopr

Jako kuchyňské koření je kopr známý už od pradávna. Koření se jím omáčky, máslové a tvarohové pomazánky, používá se s kyselými zálivkami do salátů a je chutný s vařeným masem. Zvlášť dobře harmonizuje s mléčnými omáčkami. Pro jeho typickou vůni se zpravidla nekombinuje už s jiným kořením.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Haf Haf | Web | 18. března 2011 v 12:59 | Reagovat

Koprovka - jeden z receptů, který má každá rodina svůj! U nás se místo octa dává zakysaná smetana a děti ke koprovce chtějí jen vejce na tvrdo.
Ovšem já bych tuhle variantu ráda ochutnala! :-)

2 Hanka Hanka | Web | 18. března 2011 v 21:28 | Reagovat

Alenko, ty jedeš, skoro každý den nový recept! ??? Tvoje popisy jsou perfektní, pěkně podrobné. Já dělám koprovku se zakysanou smetanou (jako HaF) a houskové knedlíky bez droždí i bez kypřícího prášku.
Koprovku já ráda, a to jak s masem, tak s vejci natvrdo! :-P
Přeji ti krásný víkend. Hanka :-)  :-)

3 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 19. března 2011 v 19:28 | Reagovat

tak tady bych se najedla do sytosti ;-)  :-D

4 charmand charmand | 20. března 2011 v 19:26 | Reagovat

A stejne nejlepsi koprovka byla od babicky!!!

5 Alena Alena | Web | 20. března 2011 v 19:56 | Reagovat

[1]: HaF, musím říct, tuhle variantu měl rád můj tatínek, hlavně to vařené maso a omáčky pak různé. Ale zase moje tchýně ji dělala s vejcem a do toho dala na kostičky pokrájené brambory. Tuto babiččinu koprovku naše děti měly nejraději. :-)

6 Alena Alena | Web | 20. března 2011 v 19:58 | Reagovat

[2]: Hani, já ji někdy s tou zakysankou vyzkouším. A do knedlíků dáváš co, burizony? :-)

7 Alena Alena | Web | 20. března 2011 v 19:58 | Reagovat

[3]: Hanči, děkuji za zastavení a dobrou chuť! :-)

8 Alena Alena | Web | 20. března 2011 v 20:00 | Reagovat

[4]: Marci, babiččino je vždycky všechno nejlepší. ;-) :-)

9 charmand charmand | 22. března 2011 v 12:35 | Reagovat

Nee. Babiccin recept uvareny tebou...ja uz jsem tu koprovku jednou varila, ale Peter to nejedl :-(

10 Alena Alena | Web | 22. března 2011 v 12:58 | Reagovat

[9]: To je teda vybíravá pusinka, neví co je dobré. Tak mu ji uvař s masem. Nebo až přijedu, tak mu ji uvařím.

11 Jitka Jitka | 22. března 2011 v 13:52 | Reagovat

Jen místo mléka dávám masový vývar-hovězí, jinak ji dělám v podstatě stejně. S vepřovým masem jsem ji ještě nikdy nejedla, vždycky jen s hovězím. Strouhání do polévky udělám příště. Díky za inspiraci

12 Papaja Papaja | Web | 22. března 2011 v 15:06 | Reagovat

Koprovku s vejcem jsem viděla poprvé v životě před lety, v závodní jídelně :-P U nás doma ji babička vždy připravovala s vařeným hovězím masem :D
P.

13 charmand charmand | 22. března 2011 v 20:11 | Reagovat

To asi budes muset pac oba tvoji zetacci Petricci jsou masozravci..koprovka s vejcem a bramborama holt neprosla :((

14 Alena Alena | Web | 24. března 2011 v 9:21 | Reagovat

[11]: Jitko, u koprovky máme každá jiný postup, ale výsledek je vždycky chutný. :-)  Strouhání do polévky je rychle hotové, musí se použít ale ihned. Když jsou usušené, nejdou uvařit doměkka. Chuťově jsou rozhodně lepší jak kupované nudle.  ;-)

15 Alena Alena | Web | 24. března 2011 v 9:25 | Reagovat

[12]: Papajo, tak ze školní jídelny to určitě nebyl chuťový zážitek. :-D Ale od babičky to byla určitě jiná porce. ;-)

16 Alena Alena | Web | 24. března 2011 v 9:26 | Reagovat

[13]: Tak jo, uvařím ji až přijedu. :-)

17 Petr Petr | Web | 29. listopadu 2012 v 14:55 | Reagovat

Super návod, úplně jsem na tu koprovku dostal chuť :) Koprová omáčka je naprosto úžasný dlabanec, bohužel málokdo ji umí udělat pořádně. Dodnes si pamatuju tu hrůzu, co jsme jako děti jedly ve školní jídelně. Když koprovka, tak zásadně s čerstvým koprem a poctivým domácím knedlíkem :)

18 Anna Anna | E-mail | 4. června 2014 v 11:52 | Reagovat

U nás se ke koprovce podávalo maso pečené nebo kuličky z mletého masa, které byly pěkně okořeněné a s paprikou. Taky někdy babička opekla klobásku. Mňam. Včera jsem si donesla svazek kopru. dnes bude k obědu koprovka a vejcem a bramborem. :-P

19 Martinka Martinka | E-mail | 1. srpna 2014 v 17:42 | Reagovat

Zrovna se vaří :) to jsem zvědavá jak se mi povede :) už se nemůžu dočkat :-D

20 Augustdup Augustdup | E-mail | Web | 12. února 2017 v 4:16 | Reagovat

healthcare enterprise risk management  <a href=http://qsymia.tribalpages.com/>buy qsymia india</a>  anti diarrhea prescription medication

21 RobertSuern RobertSuern | E-mail | Web | 13. května 2017 v 0:34 | Reagovat

losing weight pills that work  <a href=http://trifolia.no/viagra.html>viagra norge apotek</a>  fred meyer lakeway pharmacy

22 RogerMed RogerMed | E-mail | Web | 26. září 2017 v 20:07 | Reagovat

medicine online without prescription  <a href=http://blogscat.com/a/trankimazin>comprar trankimazin</a>  colored contacts for prescription

23 ScottRUB ScottRUB | E-mail | Web | 24. října 2017 v 2:18 | Reagovat

24 hour pharmacy grand rapids mi  <a href=http://sibutramina.esmiweb.es/>http://sibutramina.esmiweb.es/</a>  pharmacy jobs in las vegas nv

24 PeterJal PeterJal | E-mail | Web | 1. listopadu 2017 v 21:54 | Reagovat

prescription drug insurance plans  <a href=http://phendimetrazine.mycindr.com/>http://phendimetrazine.mycindr.com/</a>  office of mental health

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.