Irský guláš z Dublinu podle Dariny Allen

13. března 2011 v 18:19 | Alena |  Ochutnejte Irsko
Irský guláš je chuťově vynikající jídlo připravované většinou ze snadno dostupných ingrediencí. Tradiční Irish Stew je připraven z jehněčího nebo skopového masa, brambor, cibule a petržele. Někteří kuchaři přidávají vodnici nebo pastinák, mrkev a ječné kroupy.

Recept se léty vyvinul, často obsahuje Guinness Stout, proto mají některé varianty daleko od původního rolnického jídla. Dnes je Irish Stew vyvinut do gurmánského stavu.

Vyzkoušejte jeden z mnoha receptů na irské dušené maso, ať už jako základní nebo novější verzi.

Irish Stew

Co budete potřebovat:

  • 900 g libového hovězího masa na dušení
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka cayenského pepře
  • 2 velké cibule, nahrubo nasekané
  • 1 velký stroužek česneku, drcený
  • 2 lžíce rajčatového protlaku, nebo 4 lžíce rajčatové šťávy
  • 320 ml pivo Guinness
  • 2 šálky mrkve, nakrájené na kousky
  • snítka tymiánu

suroviny

Výběr masa v Dublinu.

Irské maso

Jak na to:

Nejdříve omyjte, osušte a očistěte maso, aby na něm nezůstal žádný tuk ani chrupavky. Maso nakrájejte na kostky 5 centimetrů a vložte je do mísy s 1 polévkovou lžící oleje. Smíchejte mouku se solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou cayenne. Maso důkladně promíchejte v moučné směsi.

opečené maso

Ve větší pánvi rozehřejte olej a ve vysoké teplotě postupně opečte maso ze všech stran. Maso musí získat hnědou barvu. Opečené maso vkládejte do kastrolu, ve kterém jej později budete dusit. Na pánev přidejte cibuli, rozmačkaný česnek a rajčatový protlak. Chvíli poduste, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 5 minut.

...přilejte pivo

Nalejte část piva Guinness do pánve. Přiveďte k varu a míchejte, aby se v pánvi rozpustila zkaramelizovaná masová šťáva. Šťávu nalijte na maso, přilejte zbývající Guinness, přidejte mrkev a tymián. Zamíchejte a osolte. Přikryjte a duste velmi pomalu 2 - 3 hodiny, nebo dokud maso nezměkne. Guláš můžete také péct přikrytý v troubě při nízké teplotě 150°C. Hotový guláš ochutnejte a eventuálně dochuťte solí. Na závěr posypte jemně nasekanou petrželkou.

Recept je chutný a pokud vám v lednici vydrží den nebo dva - bude ještě chutnější.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Guinness - je černé pivo, pověstné charakteristickou sladovou chutí a jemnou krémovou pěnou. Od skromných počátků před více než 200 lety se pivovar rozrostl na největší v Evropě a nyní zaujímá plochu 26 hektarů. Své protukty vyváží do více než 120 zemí světa. Slavné irské pivo bylo vyrobeno v Dublinu roku 1759.


pivovar Guinness

Pivo Guinness má velmi zvláštní místo v irské historii. Dublinské rčení říká, že hospodský John O'Dwyer si pamatuje důležitost černého piva v životě nejchudších obyvatelů nájemních domů v Dublinu:
"Neměli nic. Žili pro pivo. Nápoj byl hlavní strava. Bylo to jídlo ... říkalo se půllitr tekuté potraviny".

V současné době se stále častěji používá "tekutá potravina" ve vaření. Pivo je v guláši chutné, má výraznou sladovou chuť a navíc dušené maso je křehčí.

(Irské pivo Guinness koupíte v Tescu).



Mohlo by Vás také zajímat:
Steak z DublinuIrský gulášKuřecí konfit
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Nellieツ Nellieツ | E-mail | Web | 13. března 2011 v 18:23 | Reagovat

2 Gaby Gaby | 13. března 2011 v 18:25 | Reagovat

Ahoj. Jestli tě můžu poprosit prosím zahlasuj pro skupinu "The Paranoid" na této stránce http://coffeebreaks.sk/starter/hlasovani , stačí jen kliknout na "Hlasuj". Děkuji moc :):)

3 BarbaChna Vilain BarbaChna Vilain | E-mail | Web | 13. března 2011 v 18:28 | Reagovat

ahoy, na mym blogu prave probiha party:) .. neber to jako reklamu .. ale jako pozvanku :)

4 HaF HaF | Web | 14. března 2011 v 19:14 | Reagovat

Vypadá to velmi jedle, jen nevím, zda bych u nás doma měla možnost ochutnat uleželý guláš po dvou dnech! :-D  A o pivu manžel tvdí, že je to iontový nápoj a na otázku zda chce něco vařeného k večeři občas žertem prohodí, že pivo už měl. Že by měl irské předky? :-?  :-P

5 Alena Alena | Web | 15. března 2011 v 22:18 | Reagovat

[4]: U nás taky dva dny nevydržel- :-D
Já jsem zase slyšela něco o tekutém chlebu. :-D :-D

6 charmand charmand | 16. března 2011 v 18:07 | Reagovat

A pamatujes si vubec ten irish stew co jsme si spolu dali v Donegale? Fuuuuuuuuuuuuuuj...jeste ted vidim, jak jsem ten jeden jediny kousek vyplivla :-!

7 Alena Alena | Web | 16. března 2011 v 20:05 | Reagovat

[6]: Ale toto je úplně něco jiného, v Donegalu to bylo skopové maso. My na něj nejsme zvyklí. Na tomto by sis pochutnala. Měli jsme v neděli návštěvu a ta se jen olizovala. Moc jim to chutnalo. Masíčko jedna báseň. mamka

8 charmand charmand | 16. března 2011 v 20:10 | Reagovat

Moze byt, ale jedine z veproveho :)) vis jak, jak zamlada, NECU :-P

9 Hanka S. Hanka S. | Web | 16. března 2011 v 20:31 | Reagovat

Ali, mně se moc líbí, jak máš u všeho perfektně nafocený postup a k tomu napsaný zajímavý slovní doprovod. :-) Co se týká hotového guláše, na ten se mi pěkně sbíhají sliny! Nestačím polykat. ;-)  :-P  :-) Hanka

10 Alena Alena | Web | 17. března 2011 v 16:11 | Reagovat

[8]: To tvoje neču nebylo zamlada, ale bylo to snad tvoje druhé slovíčko, které ses naučila. :-D

11 Alena Alena | Web | 17. března 2011 v 16:12 | Reagovat

[9]: Hani, dííky! Přeji ti hezký nadcházející víkend.

12 lucka34 lucka34 | E-mail | 23. července 2012 v 14:56 | Reagovat

Dnes vytvořeno dle feceptu a je to vynikajíci :-) Už se těší na dalši receptík který vyzkouším :-)

13 martina martina | E-mail | Web | 29. října 2012 v 10:16 | Reagovat

tak toto by som si dala dnes na obed,krasne

14 Adam Adam | Web | 3. října 2014 v 20:58 | Reagovat

Na pivu jsem ještě dusit nezkoušel, mám zkušenosti jen s vínem. Otestuju :). Akorát mám jednu výhradu k tomu "důkladnému čištění masa": Nemyslím si, že je dobré hovězí úplně zbavovat tuku, jak píšeš. Určitě očistit, aby nikde vyloženě nevyseli žádné tučné kusy, ale neořezávat. V tuku je právě chuť masa. A v podstatě i takové ty "blanky" není (při dušení do guláše) potřeba extrémně ořezávat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.