Čokoládové brownies

10. března 2011 v 18:17 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Vůně při pečení je neodolatelná, ale to není nic ve srovnání s pocitem zakousnutí do hotového brownies. Dostatečně vysoká čokoládová poleva v ústech, udělá lahodné každé sousto


Doba přípravy: 20 minut + chlazení
Doba pečení: 45 minut
16 kousků

Co budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého másla, pokojové teploty
  • 3 čajové lžičky vanilkové esence
  • 200 g cukru krupice
  • 50 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 60% kakaové hmoty), nasekané
  • 2 vejce, lehce našlehaná
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g vlašských ořechů, nahrubo nasekané
Poleva:
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g kvalitní hořké čokolády 70%, nasekané
  • 40 g čerstvého másla, pokojové teploty




























Jak na to:

Předehřejte troubu na 170°C.
Máslem vymažte mělký čtvercový plech v průměru 20 cm. Vysypte moukou nebo můžete použít papír na pečení. Já jsem formu vytřela máslem a vysypala kakaem.
Šlehačem vyšlehejte máslo, vanilkovou esenci a cukr, až bude směs lehká a nadýchaná. Místo vanilkové esence jsem použila dva vanilkové cukry a dávku hnědého cukru o trochu snížila. (Recept uvádí bílý)

Čokoládu dejte do misky. Polovinu hrnce naplňte vodou a přiveďte k varu. Odstraňte z tepla a umístěte čokoládu nad hrnec. Ujistěte se, že se nedotýká vody. Čokoládu nechejte pomalu rozpustit a rozpuštěnou čokoládu odstraňte z hrnce.

Postupně přidávejte vejce do našlehaného másla (asi na šestkrát) a po každém přidání stále šlehejte. Pak pomalu vmíchejte do rozpuštěné čokolády.
Do mísy prosejte mouku, sůl, prášek do pečiva a přidejte nasekané vlašské ořechy. Přidejte k čokoládové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí. Nalijte do plechu a pečte asi 45 minut, nebo dokud není těsto pevné a pružné na dotyk prstu. Upečené brownies nechejte vychladnout na plechu.
Příprava polevy:

Nalijte šlehačku do malého hrnce a zahřívejte až těsně k bodu varu. Odstraňte z tepla, přidejte nasekanou nebo nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak ji smíchejte s máslem. Polevu dejte do chladna, až se ochladí a bude mírně hustá, potřete na povrchu brownies a dejte vychladit. Až bude poleva zcela ztuhlá, nakrájejte brownies na 16 kousků a můžete mlsat.

Dobrou chuť!



























Tip:
Místo vlašských ořechů můžete použít pekanové ořechy.
Tyto brownies jsou nádherně vlhké a ve vzduchotěsné nádobě vydrží týden.

Čerpáno z knihy Chocolate (Le Cordon Bleu Home Collection), kterou jsem dostala od mojí Marcelky.

Mohlo by Vás také zajímat:

Slavný dort PischingerMouřenín v košiliKoláč z Normandie

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 charmand charmand | 11. března 2011 v 17:29 | Reagovat

To aby ses nenudila maminko!!

2 Alena Alena | Web | 12. března 2011 v 13:54 | Reagovat

Marci, při téhle čokoládové kuchařce se rozhodně nudit ani nemůžu. :-) Co je ale v nebezpečí, to je moje váha. :D)

3 Hanka S. Hanka S. | Web | 12. března 2011 v 21:41 | Reagovat

Ali, ty mi zase děláš chutě! Moučník vypadá prudce jedle, jenže si musím nechat zajít chuť, mám totiž nařízenou přísnou dietu, takže jím jenom dušenou zeleninu! ??? Ach jo! :-(  Nevadí, však si to později vynahradím. ;-)
Alenko, přeji krásnou neděli. :-)  Hanka

4 Alena Alena | Web | 13. března 2011 v 0:23 | Reagovat

[3]: Hani jedlý to vážně je. ;-)
Všechno jednou skončí i tvoje ukrutná dieta. Hlavně, aby to netrvalo dlouho!!! Měj se hezky a měj moc pěknou neděli. :-)

5 Raduzz Raduzz | E-mail | 19. dubna 2011 v 21:38 | Reagovat

jak vysoké má být brownies??me ten recept zaujal a i dle obrazku vypada chutna..ja uz ten recept zkousela dvakrat a nevim kde delam chybu!!!za prve je moje brownies vysoky asi tag 1cm a nejak se to tomu nepodoba :-(..diky za rady popřípadně

6 Alena Alena | Web | 19. dubna 2011 v 21:49 | Reagovat

[5]: Ahoj Raduzz,
já jsem pekla ve formě 21x21 cm. Vysoká je asi 4 cm. A brownies i podle obrázku je téměř stejně vysoký. Zkus dodržet přesný postup a určitě se podaří. Možná jsi použila velkou pečící formu. Když bys potřebovala poradit, napiš! Ráda poradím. :-)

7 A. A. | 3. prosince 2011 v 21:42 | Reagovat

Pekla jsem a bylo to vynikající! Děkuju za skvělý recept. :)

8 Alena Alena | Web | 3. prosince 2011 v 22:48 | Reagovat

[7]: Jsem vždycky ráda, když se recept líbí a hlavně chutná! Měj se hezky :-)

9 Vaci Vaci | 22. prosince 2011 v 11:41 | Reagovat

No to je hnus! :-!

10 Alena Alena | 23. prosince 2011 v 19:44 | Reagovat

Mozna Vaci, ale chutna bajecne! :-)

11 Katka Katka | 16. ledna 2012 v 12:48 | Reagovat

Ahoj, pekla jsem ho pro návštěvu a všem moc chutnal. určitě zařadím do svých receptů. opravdu ňamka. dík

12 Liduš Liduš | 19. ledna 2012 v 23:54 | Reagovat

recept vypadá skvěle a zítra se na něj chystám 8-) doufám, že si na buchtě pochutnáme, tak jako vy :-D  :-D

13 Alena Alena | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 8:02 | Reagovat

[11]: Katko,
vždycky mě potěší, když chutná! :-)

14 Alena Alena | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 8:06 | Reagovat

[12]: Liduš,
recepty z produkce Le Cordon Bleu jsou jistota. Aspoň nám zatím všechno  chutnalo. Doufám, že bude chutnat i vám! :-)

15 Leona Leona | E-mail | 28. října 2014 v 13:30 | Reagovat

vypadá dobře, jen mi přijde oproti ostatním recetům na brownies málo čokolády do těsta. Ale vyzkouším.... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.