Mouřenín v košili

16. února 2011 v 10:00 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Mouřenín v košili - Mohr im Hemd je populární dezert vídeňské kuchyně. Ve skutečnosti je to malá, tmavá bábovka politá horkou čokoládovou polevou a přizdobená ušlehanou sladkou smetanou. Mouřenín v košili je vyrobený z čokolády, strouhanky, cukru, vajec a mandlí. Stejně jako anglický vánoční pudink, peče se ve vodní lázni. Mouřenína v košili si můžete dát v rakouských kavárnách a restauracích, ale i v některých bavorských cukrárnách.

Mouřenín v košili

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 90 g hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 6 vajec
  • 90 g másla pokojové teploty
  • 45 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 90 g neloupaných mandlí, jemně mletých
  • 1 1/2 polévkové lžíce strouhanky
  • máslo na vymazání a moučkový cukr nebo kakao na vysypání formy

Pro čokoládovou polevou a na ozdobu:

  • 150 g tmavé čokolády
  • 250 g smetany
  • 1 balíček vanilkového cukru

Jak na to:

Nalámanou čokoládu dejte do rendlíku, ve kterém budete později připravovat omáčku, a nechte ji ve vodní lázni rozpustit. Formy na pečení báboviček vytřete máslem a vysypte moučkovým cukrem.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni

Formu dobře vymažte máslem

Předehřejte troubu na 210°C. Plech na pečení s vyšším okrajem (asi 2 cm) naplňte vodou a ve vyhřáté troubě přiveďte k varu.

Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha a máslo ušlehejte spolu s moučkovým cukrem a vanilkou. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs másla s cukrem hustá a nadýchaná.
Přimíchejte žloutky jeden po druhém a nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
Máslo s cukrem ušleheje do pěny

Hustý krém

Postupně (asi natřikrát) vmíchejte mleté mandle, strouhanku a tuhé bílky. Hotové těsto vlijte do vymazaných a kakaem nebo moučkovým cukrem vysypaných báboviček a vložte do středu rozehřáté trouby upéct. (Forma je v hlubokém plechu s vařící vodou). Pečte asi 15-17 minut. Bábovičky jsou hotové, pokud po zapíchnutí špejle do středu bábovičky zůstanou čisté a nezůstane na nich žádné těsto.
Postupně přidejte mandle, strouhanku a bílky

Nyní je těsto připraveno k pečení

Asi 10 minut před koncem pečení, připravte čokoládovou omáčku. Čokoládu nalámejte do rendlíku a rozehřejte ji nad parou. Použijte rendlík, ve kterém jste rozpouštěli čokoládu do těsta. Přidejte asi 4 lžíce smetany a dobře promíchejte. Čokoládová poleva musí být horká, ale nesmí vařit.

Mouřenína nechte 3 minuty vychladnout ve formě a poté vyklopte na talíře. Zbývající smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem do tuhé konzistence a naplňte jí sáček k plnění krému.

Hotové bábovičky polijte čokoládovou polevou a přizdobte ušlehanou šlehačkou.
těsto ve formě

upečeno


Dobrou chuť!

Dobrou chuť!


Něco málo z historie:

Když 14. března 1888 uvedla vídeňská Dvorní opera, (dnešní Vídeňská státní opera) Verdiho Othello poprvé, reagovaly mnohé vídeňské kavárny s přiměřenou nabídkou na odpovídající moučník. Bylo to na památku hlavního hrdiny Othella - mouřenína benátského. Název vystihuje barevný kontrast černé a bílé.

Mohlo by Vás také zajímat:

Clafoutis z broskvíŠvýcarský višňový koláčKoláč z Normandie
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. února 2011 v 11:34 | Reagovat

To jsem ráda, že ses po delší době "objevila" :-). Recept na Mohr in Hemd byl v některých z posledních čísel časopisu FOOD (resp. tam byla několikastránková reportáž o rakouské kuchyni). Už v časopise mě recept zaujal, ale v Tvém podání je fenomenální. Když tak přemýšlím, pečení ve vodní lázni jsem ještě nezkoušela. Asi by bylo na čase :-D!

2 Papaja Papaja | Web | 16. února 2011 v 11:45 | Reagovat

Jéé, Alenka je zase tu! To je dobře :D Nádherné bábovičky, samá čokoláda a já jsem zrovna plna dietního předsevzetí! :-)))
Moc ráda Tě zase vidím! Měj se pěkně
P. :)

3 Bali Bali | Web | 16. února 2011 v 16:44 | Reagovat

áááá, opět se tu něco děje,jupí :-)
Já žádné dietní předsevzetí nemám, takže si klidně bábovičku dám, vypadají krásně ;-)

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 15:05 | Reagovat

Též vítám Alenku mezi námi a rozhodně bych se nechala na mouřenína zlákat. Jen kdybych mohla jíst :-) Pár dnů si musím odříkat všechno, co je třeba kousat. Jsou to muka! Formička na mrňavé bábovičky je roztomilá. Tyhle jednoporcovky mám nejraději. O víkendu jsem pekla rodince větší bábovku, také s čokoládou. Voněla a já si nemohla ani kousnout :-)

5 Alena Alena | Web | 17. února 2011 v 19:45 | Reagovat

coco-choc, Papajo, Bali a DolceVito, děkuji za milé přivítání po mé delší odmlce. Děvčátka, já Vás tady moc ráda vidím, potěšily jste moje srdíčko. :-)

6 Catalina Catalina | Web | 18. února 2011 v 15:49 | Reagovat

Už se mi sbíhají sliny :) Vypadá to krásně! Mám strašně ráda ty anglické pudingy, co se "pečou" ve vodní lázní - těsto je pak takové sametové a vláčné a tohle vypadá prostě moooc dobře a navíc ta čokoláda, mňam!

7 Hanka Hanka | Web | 18. února 2011 v 21:23 | Reagovat

Ali, tvůj comeback je přímo grandiózní! :-) Ty ale dovedeš překvapit. ;-) Tyhle bábovičky určitě vyzkouším, vypadají perfektně a podle ingrediencí budou mít vynikající chuť. Mňam! :-P  Plech s minibábovkami mám, suroviny taky, tak se do toho můžu pustit. :-D
Posílám pozdrav a přeji krásný víkend! :-)  Hanka

8 Alena Alena | Web | 18. února 2011 v 22:19 | Reagovat

[6]: Catalina, já jsem taky straaašně čokoládová :-). Máš pravdu, bábovky jsou jako sametové. Já jsem je druhý den přihřála trošku mikrovlnce a pak byly snad ještě chutnější. ;-)Děkuji za návštěvu! :-)

9 Alena Alena | Web | 18. února 2011 v 22:22 | Reagovat

[7]: Hani, bábovičky vyzkoušej, jsou opravdu chutné a i krásně vypadají na talíři. :-)Vhodné jsou pro děti i pro návštěvu i dospělou. :-D
Doufám, že už jsi zdravá!

10 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 19. února 2011 v 12:01 | Reagovat

Jejda to je dobrý nápad-pro návštěvy jak dělané a nebo k nám do klubu.Ali kde jsi koupila ty formy. :-)

11 Alena Alena | Web | 19. února 2011 v 12:31 | Reagovat

[10]: Maruško, forma je od Tescomy za 280.- Kč. Dívala jsem se, že ji teď zrovna nemají v nabídce na jejich internetových stránkách. Ale určitě se dá sehnat v kamenném obchodě. Asi ji v e-shopu momentálně nemají.

12 Petr Petr | Web | 20. února 2011 v 9:28 | Reagovat

To je super, že to tady ožilo! Koukám, že máme oba nějaké čokoládodortové období :) viz poslední recept na mém blogu.

13 Alena Alena | Web | 21. února 2011 v 18:08 | Reagovat

[12]: Petře díky! Já říkám, že čokodortů není nikdy dost! :-D Ten tvůj dort se mně líbí! :-)

14 HaF HaF | Web | 21. února 2011 v 19:36 | Reagovat

Jejda, zase se tu něco děje, to je prima! :-P Mouřenínci vypadají skvěle! Mám podobnou formu, jen jsou ty bábovičky mělčí. Aspoň je vyzkoučím i jinak, než jen na klasické bábovičky. :-D

15 Alena Alena | Web | 22. února 2011 v 13:25 | Reagovat

HaF díky! :-) Já myslím, že na formě tak nezáleží. Určitě, že by se to dalo upéct i v hrnku. Já jsem to dělala v takových malinkých z Lídlu a taky to šlo. Jen toho těsta bylo moc, tak jsem to musela péct na víckrát.

16 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 1. března 2011 v 19:44 | Reagovat

Ali,bábovičky jsou napohled úžasné,ale chuť bude ještě úžasnější!!! Formy se mi taky líbí moc,ale ty bohužel nemám,ani jsem je neviděla.pa Alena

17 Alena Alena | Web | 1. března 2011 v 20:04 | Reagovat

Ali, asi by šlo použít i šálky na kávu.

18 Petr Petr | Web | 2. března 2011 v 8:42 | Reagovat

[13]: Děkuji za pochvalu. Máš pravdu - čokoládového dortu se člověk jen tak nepřejí :)

19 brunetka11 brunetka11 | Web | 2. března 2011 v 22:46 | Reagovat

vyzera to dobre :D

20 fashionstay fashionstay | Web | 21. února 2013 v 19:42 | Reagovat

No mňam vypadá to skvěle :-) Miluju čokoládu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.