Klasická česká gulášovka

24. února 2011 v 1:46 | Alena |  Polévky

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g předního hovězího masa, nejlépe z kližky
  • 100 g sádla nebo oleje
  • 1 větší cibule
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • pepř
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • majoránka
  • 1 stroužek česneku
  • 3 větší brambory

Jak na to:

Na polovině dávky tuku zpěňte dohněda drobně nakrájenou cibuli a kmín. Osmaženou cibuli zaprašte lžící sladké papriky, krátce promíchejte a přidejte maso pokrájené na drobné, asi centimetrové kostičky a rajčatový protlak.

Ihned promíchejte, aby paprika nezhořkla a zalijte masový základ trochou vařící vody. Osolte, opepřete a přikryté pomalu duste doměkka.
Oloupejte brambory a nakrájejte na drobné, asi centimetrové kostičky. Přidejte je do vařící polévky k měkkému masu a vařte ještě 15 minut, dokud brambory nezměknou.

Mezitím než brambory v polévce změknou, rozpusťte zbývající tuk, zasypte moukou a za stálého míchání usmažte dozlatova jíšku. Jíšku zalijte prochladlým vývarem. Klidně můžete použít vodu, ale v tomto případě přidejte masový bujon. Dobře promíchejte, aby nezůstaly hrudky a vlijte do masového základu. Polévku nechejte ještě dvacet minut zvolna vařit. Brambory by neměly být rozvařené. Před dokončením přidejte třený česnek, majoránku a nechejte již jen krátce provařit.


Tip:
Základ na gulášovou polévku si můžete připravit den předem. Druhý den je polévka rychle hotová.


Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 24. února 2011 v 11:49 | Reagovat

Alenko, radost pohledět na talíř horké gulášovky. Zrovna si říkám, že dnes mě nic už nezahřeje, ale tohle by bylo přesně ono!

2 HaF HaF | Web | 24. února 2011 v 16:09 | Reagovat

Poctivá gulášová polévka - té se nedá odolat! Asi bude zítra k obědu, dík za tip! ;-)

3 Alena Alena | 26. února 2011 v 21:44 | Reagovat

[1]: [1]: Šárko u nás mrzne jen to praští.:-( Gulášovka nás pěkně zahřála.;-)

4 Alena Alena | 26. února 2011 v 21:47 | Reagovat

[2]: HaF: Teď v zimě příjde gulášovka k chuti, musíme to využít. ;-). V létě budeme papat zeleninku :-D

5 Hanka Hanka | Web | 28. února 2011 v 20:33 | Reagovat

Ali, jsem v šoku, čekala jsem, že tady budou ještě mini bábovky a zatím na mě vyjukla gulášovka! ???  Tu já přímo miluju, jenže ji nesmím kvůli jaterní dietě. :-(  Ta tvoje musí být skvělá, je to poznat už podle barvy a vůni cítím až k nám, normálně jsem si zničila klávesnici! ;-)  :-D
Posílám pozdrav a děkuji za prima zážitek! ;-) :-)  Hanka

6 Alena Alena | Web | 1. března 2011 v 19:39 | Reagovat

[5]:Hani, vůbec ti nezávidím tu dietu. Tato je zrovna snad ta nejkrutější. Já si jí prošla v 6ti letech, tak vím, co to obnáší. :-(
Děkuji za pěkné hodnocení gulášovky- :-)

7 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 1. března 2011 v 19:40 | Reagovat

Ahoj Ali,u nás jsou polévky dost oblíbené,jakékoliv.Tvoje gulášovka musí být skvělá! Já jsem se jí naučila dělat z mletého masa a ještě když,jak mi říkáme "druhý", jsou vdolky,tak se mi slezou doma všichni a jen se po všem zapráší! :-D  :-D  :-D  :-D Měj se hezky a pohodový večer.Alena

8 Alena Alena | Web | 1. března 2011 v 19:58 | Reagovat

Alenko, u nás to s tím "druhým" bývalo taky tak. :-) Ale to jsme měli děti ještě doma. Krásný večer!

9 charmand charmand | 22. března 2011 v 12:59 | Reagovat

Tak ja se ti zpatky nasackuju dom jo???? Tohoto receptu jsem si ani nevsimla, uz vim, co budu varit v sobotu. Mozna, ze koupim i to hovezi, ale bojim bojim :(

10 Alena Alena | Web | 24. března 2011 v 9:32 | Reagovat

[9]: Marci, klidně to udělej z vepřového, nic se neděje. A víš jistě, že ti to bude chutnat. Byla doba, kdy se hovězí u nás nevařilo (kvůli krmení býků :-!) a tak jsem ji dělávala vždycky z vepřového.

11 charmand charmand | 26. března 2011 v 21:45 | Reagovat

No ja si absolutne nepamatuju, ze bych kdy vubec jedla doma hovezi....vyvarujes hovezi co nejsem doma. Haha. Jenomze Peter chce hovezi, ze pry tu je stoprocentne kvalitni tak bych to chtela zkusit, ale nevim, jestli ja bych to jedla :(

12 charmand charmand | 2. dubna 2011 v 15:34 | Reagovat

Mamiiiiii!! dovareno, dojezeno!!! Moje premiera s hovezim dopadla nad moje vlastni ocekavani. No proste bomba. Uz dolet budes mne ucit dalsi jidla s hovezim. :-P

13 Alena Alena | Web | 2. dubna 2011 v 15:37 | Reagovat

No sláva!!! Jsem ráda, že hovězí chutná!!!
:-)

14 charmand charmand | 2. dubna 2011 v 15:44 | Reagovat

No ale mlete, musim po malych kousickach :)))

15 Carlos Carlos | E-mail | Web | 1. března 2012 v 11:07 | Reagovat

Tady je to velmi zajímavé

16 Alena Alena | Web | 1. března 2012 v 23:48 | Reagovat

[15]: Carlos děkuji za komentář a za návštěvu! :-)

17 Tomáš Tomáš | 7. srpna 2013 v 16:32 | Reagovat

Ahoj,to vypadá dobře,sorry že se ptám,ale kolik na 4 porce té vody nebo vývaru?

18 Alena Peková Alena Peková | 7. srpna 2013 v 16:37 | Reagovat

Ahoj, jedna porce polévky je asi 250 ml, Takže na 4 porce 1 litr vody, něco málo se vyvaří, tak dej cca o 1 deci víc. Dobrou chuť!!!! :-)

19 Tomáš Tomáš | 8. srpna 2013 v 13:00 | Reagovat

Ahoj,tak sem právě snědl talíř a musím uznat že je to přesně to co sem už dlouho hledal,je to naprosto super klasická gulášovka jak má být ;-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.