Obyčejné, ale velmi chutné linecké

16. prosince 2010 v 12:56 | Alena |  Moučníky a dezerty
Linecké je klasika a nejen na vánoční stůl. Přiznám se, že linecké v oblibě nemám a ani ho nejím. Ale samozřejmě ho peču, rodina ho miluje. Dlouho jsem sháněla recept na linecké cukroví, ale stále to nebylo ono. Moje chuťové pohárky linecké stále odmítaly. Letos jsem objevila nový recept s bramborovým škrobem. Upekla jsem a musím říct, že je výborné, křehoučké... no prostě tohle linecké je i pro můj jazýček a že jiné již péct nebudu.


Co budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g bramborového škrobu
  • 1 vanilkový puding
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 3 polévkové lžíce neušlehané smetany (33% tuku)
  • 1 čajovou lžičku pomerančové esence

Jak na to:

Nejdříve si odvažte všechny ingredience a na vále vypracujte pomocí nože a rukou těsto.
Hotové a propracované těsto zabalte do mikrotenové fólie a dejte alespoň na dvě hodiny do chladna. Pokud necháte těsto odpočinout přes noc, jenom mu to prospějete.

Odpočinuté a uleželé těsto nechejte při pokojové teplotě trochu změknout, aby se lépe vyválelo a vykrajovalo.

Připravenou kouli těsta rozdělte na čtyři díly a na jemně pomoučeném vále vyválejte placku asi 3 milimetry širokou. Mouku podsypávejte co možná nejméně, aby se do těsta nedostalo moc mouky. Těsto by se při dalším vyvalování drobilo. Tvořítkem - vykrajovátkem vykrájejte různé tvary. Polovině vykrojených lineckých kytiček ještě vykrojte střed a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem.

Těsto upečte v předem vyhřáté troubě 175° C asi 11 - 12 minut. Upečené linecké musí mít slabounce narůžovělé kraje.

Vychladlé linecké s nevykrojeným středem natřete na horní straně marmeládou. Horní kytičky s vykrojeným středem posypte moučkovým cukrem a přiklopte.











Vykrajovat můžete různé tvary a klidně slepené a hotové tvary, můžete namočit vrchní stranou do čokoládové polevy. Ale pokud chcete linecké máčet v čokoládové polevě, nemusíte vykrajovat vrchní středy.

Dobrou chuť!
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Haník & holky Haník & holky | Web | 16. prosince 2010 v 13:06 | Reagovat

Ahoj, asi před měsícem jsem si založila web :) a byla bych moc ráda, za jakýkoli tvůj názor a popřípadě kritiku :)) Moc prosím stav se u mě a nech komentář :) Budu moc ráda, předem děkuji a promiň za otravování :)

2 Meg Meg | Web | 16. prosince 2010 v 15:21 | Reagovat

Díky za nový recept k vyzkoušení, já sama linecké taky moc nemusím, ale když jsem donesla cukroví spolužákům, tak to naše klasické linecké bylo přesně to první, co zmizelo :)

3 Hanka Hanka | Web | 16. prosince 2010 v 17:18 | Reagovat

Hani, linecké máš výstavní! :-) U nás taky nesmí chybět a abych pravdu řekla, linecké s marmeládou mám z cukroví asi nejraději. ;-)
U mně si vyber a vyzkoušej, co tě napadne. Když potom dáš odkaz, budu ráda. :-)
Měj se pěkně a pečení ať se ti daří. :-)  Hanka

4 toffo toffo | Web | 16. prosince 2010 v 18:08 | Reagovat

Linecké k vánocům patří, pro naše děti ještě více, než vanilkové rohlíčky. Co je podle mne pro linecké bezpodmínečně nutné, je slepování vysoce pikantní marmeládou - pro mě vede rybízová. Peču linecké "recept snadno válet", který jsem dostala do výbavy od mojí maminky. Přiznám, že není nic moc, pokud se nevykrajuje hodně tenké a peče víc než do růžova. Také jsem pro změnu receptu a teď mám brouka v hlavě, snad ten tvůj objevený ještě letos vyzkouším!

5 HaF HaF | Web | 16. prosince 2010 v 22:48 | Reagovat

Hned bych okusila! Já jsem do lineckého prostě dorostla. Mým favoritem jsou medvědí tlapky a perníčky. Teď, co jsem starší, už k těm nej patří i vanilky a linecké! Jak píše Toffo, taky mám nejraději rybízovku a vůbec nejlepší marmeláda na linecké je pro mě ta od tchýně - michá červený rybíz s černým a přidává tam i pár malin! 8-)

6 natty99 natty99 | 17. prosince 2010 v 7:56 | Reagovat

Alenko, myslím, že linecké je nejvíce oblíbené a hlavně se s ním dá kouzlit, stačí přidat další suroviny k základnímu těstu a hned je nový kousek na světě :-)Ty hvězdičky s kytičkou jsou moc hezké :-)Pěkný víkend.

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. prosince 2010 v 11:54 | Reagovat

Linecké a Vánoce, to spojení mi pěkně voní už od dětství. Tradičně děláme kvůli němu i domácí rybízovou zavařeninu. Dříve jsem koukala mamce pod ruce, jak pečlivě odstraňovala rybízová semínka ručním lisem - špičákem :-) Dnes jsem tu samou úchylku zdědila i se zmíněným lisem :-) Na zahradě mám rybízové keříky a když chystám domácí zavařeninu, myslím u toho právě na cukrářské skvosty z Lince. Vánoční vykrajovaná cukrátka a linecký koláč :-) Linecké kytičky s čokoládou s bílými rozkvetlými středy vypadají opravdu lahodně.

Alenko, přeji ti krásné Vánoce a nám všem hodně receptů a skvělého povídání z tvé kouzelné kuchyňky, kde se servíruje na porcelánu s cibulákovými vzory. To všechno dohromady dýchá útulným domovem a nesmírnou pohodou, proto se tu člověk cítí jako doma :-)

8 Madla Madla | Web | 17. prosince 2010 v 15:15 | Reagovat

Nádherné a jemné linecké se vám povedlo přímo ve výstavní formě! Já jsem letos nemohla najít svůj "starý dobrý" recept na linecké a recept, který jsem nakonec dělala nebyl ten pravý, takže napřesrok zkusím ten váš, vypadá totiž oekelně dobře.
osobně mám linecké moc ráda, nejradši mám těsto s jemně mletými mandlemi, spojené taktéž pikatní domácí rybízovou marmeládou. Tou mě naštěstí čile zásbuje moje maminka, protože já zahrádku nevlastním.

9 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:20 | Reagovat

[1]: Ahoj Haník, děkuji za zastavení. Nakoukla jsem k tobě, jsi šikulka. :-)

10 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:22 | Reagovat

[2]: Meg, linecké = máslová klasika. :-) Já ho peču jenom z másla.

11 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:28 | Reagovat

[3]: Hani díky :-) já budu péct ještě jednou, nějak záhadně mizí. :-)

12 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:30 | Reagovat

[4]: HaF, já jsem asi taky dorostla :-D, nějak mně zachutnalo. :-)

13 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:33 | Reagovat

[6]: Nattynko,
máš pravdu, s lineckým se dá kombinovat a vykrajovat a vykrajovat. Hezký předvánoční večer. :-)

14 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:39 | Reagovat

[7]: Šárko, já jsem dříve rybízovou marmeládu vařila taky, byl rybíz od tchýně. Bohužel zdroj už není a kupovat se mně ho nechce. Asi jsem zlenivěla. :-D
Asi se budu muset do Lince na ty skvosty zajet podívat a hlavně ochutnat. :-) Děkuji ti za krásné přání. Tobě přeji klidné a radostné vánoční svátky a v novém roce zdraví, štěstí a hodně kuchařských receptů! :-)

15 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:44 | Reagovat

[8]: Madlo,
já si myslím, že mandličkami se žádné cukroví nezkazí. :-) Taky jsem letos pekla. Rybízovou marmeládu na vánoční cukroví mám moc ráda, ale i někdy v kombinaci s krémem na dort. :-)

16 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:50 | Reagovat

[4]: Toffo promiň, neúmyslně jsem přeskočila postup komentářů. :-(
U nás bylo linecké každé vánoce, bez něj si je můj muž nedovede představit. :-) Vyzkoušej a dej potom vědět. :-) Měj se hezky! :-)

17 Hanka Hanka | Web | 21. prosince 2010 v 19:41 | Reagovat

Alenko, zdravím tě! :-) Už mám cukroví upečené a z větší části i rozdané. Teď mě čeká úklid a balení dárků. ???
Měj se fajn, doufám, že už máš taky hotovo. :-) Hanka

18 Alena Alena | Web | 21. prosince 2010 v 19:52 | Reagovat

[17]: Haničko, teď jsem zrovna usedla. Cukroví jsem zrovna dokončila a naskládala do krabic. KONEČNĚ. :-) Já pekla zvlášť něco málo pro dcery. S úklidem jsem téměř hotova, ještě něco málo a mám taky hotovo. Přeji ti hezký večer. :-)

19 Natty Natty | Web | 22. prosince 2010 v 7:15 | Reagovat

Milá Alenko, přišla jsem poděkovat za milá slova a popřát: "Krásné vánoční svátky, hodně zdraví a lásky, pohody a rodinného štěstí" - čtu, že jsi právě uložila cukrovíčko a máš hotovo, tak teď už jen odpočívej a uživej si krásného vánočního času - mně dnes přijedou zlatíčka a to jsou pro mně ty nejkrásnější chvilky ;-)  :-D Šťastné a veselé :-)

20 SarulynKa SarulynKa | Web | 22. prosince 2010 v 19:11 | Reagovat

Moje máti prý taky pekla linecký,ale až takhle extra nejspíše nedopadli,no,každopádně jsem zvědavá =)

21 Alena Alena | Web | 23. prosince 2010 v 6:06 | Reagovat

[19]: Natty tobě taky!!!! :-) A hodně radosti ze zlatíček!!! :-)

22 Alena Alena | Web | 23. prosince 2010 v 6:08 | Reagovat

[20]: Sarulynko děkuji za zastavení :-) Maminčino linecké bude určitě luxusní. Měj se hezky! :-)

23 Papaja Papaja | Web | 23. prosince 2010 v 9:47 | Reagovat

Alenko, přeji Ti klidné svátky a hezký Štědrý den! :D Tvoje linecké cukroví je nádherné a určitě také vynikající :-)
P.

24 Alena Alena | Web | 23. prosince 2010 v 19:37 | Reagovat

[23]: Pavlínko děkuji! :-)

25 Hanka Hanka | Web | 23. prosince 2010 v 22:29 | Reagovat

Alenko, přeji tobě i tvým blízkým krásné vánoční svátky. :-)  Hanka

26 Petr Petr | E-mail | Web | 30. prosince 2010 v 9:21 | Reagovat

My jsme letos doma pekli poprvé (zatím jsme si Vánoce uživali s cukrovím od babiček) a do lineckého jsme se pustili podle "Florentýny" z její vánoční kuchařky pro dceru. Povedlo se :)
Tenhle tvůj recept si zkusíme za rok ;)

27 Hanka Hanka | Web | 30. prosince 2010 v 22:25 | Reagovat

Alenko, do nového roku přeji tobě, tvým blízkým i všem návštěvníkům tvého blogu hlavně zdraví, štěstí, pohodu a spoustu lásky! :-) Hanka

28 Hanka Hanka | Web | 21. ledna 2011 v 20:53 | Reagovat

Alenko, posílám pozdrav a přeji krásný víkend. :-)  Hanka

29 Hanka S. Hanka S. | Web | 10. února 2011 v 18:49 | Reagovat

Alenko, jdu tě po delší době pozdravit a poptat se na tvé zdraví. :-) Doufám, že jsi v pořádku, mě už se nemoc drží dva týdny a pěkně mě to štve!!! :-(
Ahoj, Hanka :-)

30 olga olga | E-mail | 23. října 2013 v 8:35 | Reagovat

No jako klasické linecké to navypadá,je to úplně jiný recept než klasické linecké.Určitě ho letos vyzkouším.PAPA :-)  8-)

31 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 13. prosince 2013 v 21:56 | Reagovat

Peču podobné linecké, taky s přídavkem škrobu, je to rodinný osvědčený recept, ale trochu jiné poměry surovin a je výborné :-)

32 George George | 13. prosince 2014 v 19:16 | Reagovat

Musím poděkovat za tenhle recept, tohle linecké je vážně luxusní, nemůžu přestat užírat. :-) Vypadá to, že budu muset v týdnu upéct ještě jednu várku. :-D

33 jidlozdravikosmetika jidlozdravikosmetika | E-mail | Web | 28. dubna 2016 v 17:15 | Reagovat

VYpadá to božsky, máte moc pěkný blog a úžasné články. Mohla byste prosím mrknout na můj blog http://jidlozdravikosmetika.blog.cz/? Ráda bych znala Váš názor.

Děkuji moc :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.