Baskické voňavé kuřátko

2. prosince 2010 v 12:22 | Alena |  Chutně ze světa
Neodolatelná symfonie chutí a vůní


Co budete potřebovat:

  • 1 kuře o váze asi 1,30 kg
  • 100 g šunky Bayonne nebo podobné sušené šunky (Schwarzwaldská  je taky dobrá)
  • 150 g žampionů
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 100 ml dobrého bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka na obalení
  • 3 bobkové listy
  • malá kytička tymiánu
  • olivový olej










Omyté, kůže zbavené  a osušené kuře naporcujte na 6 kousků. Hřbetní kost nechte do polévky. Kuřecí kousky osolte, dobře je opepřete a obalte v hladké mouce.

Obalené kousky kuřete osmažte na pánvi v rozpáleném oleji a vyjměte je na talíř.
Přidejte nakrájenou šunku a nechte ji na tuku trochu osmahnout, aby se krásně rozvoněla. Teď je čas, aby jste přidali pokrájené žampiony a nechali je spolu se šunkou osmahnout.

Nakrájené papriky vložte do pánve k žampionům, zalijte loupanými rajčaty, přidejte rajský protlak, kytičku tymiánu a bobkový list. Osmahnuté kuře vložte zpět do pánve a zalijte bílým vínem.

Pánev přikryjte a nechte 35 - 40 minut pomalu dusit. Śťáva se musí asi o 1/3 vyvařit.
Baskické kuře nejlépe chutná s vařenou rýží nebo s francouzskou bagetkou.

Dobrou chuť!

P.S.
Bayonne šunka nebo Jambon de Bayonne je vzduchem sušená solená šunka. Její název je ze starobylého přístavního města Bayonne v jihozápadní Francii.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 charmand charmand | 2. prosince 2010 v 12:39 | Reagovat

Krasna provokace!! Uz si kupuj vetsi kastrol pac jak doletim tak toto chci...

2 Alena Alena | Web | 2. prosince 2010 v 12:50 | Reagovat

Větší kastrol by se i našel, ale to chceš čekat až do ledna? Zkus to, je to vážně jednoduché a snadné.

3 Jana Jana | 2. prosince 2010 v 13:38 | Reagovat

Prosím prosím řekněte mi, jak děláte ty krásné rýžové válečky.

4 Alena Alena | Web | 2. prosince 2010 v 14:09 | Reagovat

Jani, vypláchni studenou vodou hrnek nebo misku, napěchuj rýži a trochu ji stlač. Krásně se to vyklopí. :-)

5 charmand charmand | 2. prosince 2010 v 15:26 | Reagovat

Co bych zkousela? Ja to chcu od maminky :-P

6 Hanka Hanka | Web | 2. prosince 2010 v 22:15 | Reagovat

Ali, ty mi děláš chutě! ??? Kuřecí maso můžu na všechny způsoby. Máš bezvadně nafocený postup, ale jak koukám, podle poslední fotky, zbyly jenom kosti!!! ;-)  :-D
Přeji krásné adventní dny a děkuji ti za návštěvy na fotoblogu. :-) Hanka

7 natty99 natty99 | Web | 3. prosince 2010 v 8:29 | Reagovat

Ahojky Alenko, tak vidím, že kuchtíme obě jen to hučí :-)Kuřátko vypadá výborně a kdyby nebylo ráno, hned si dám stehýnko - moje vaření a pečení najdeš v "receptech", kde mám jen blog s papáníčkem - pěkný víkend ;-)  :-D

8 Alena Alena | Web | 3. prosince 2010 v 11:57 | Reagovat

[6]: Hani, když u tebe na fotoblogu je spousta inspirace na výlety a plno krásných fotek. :-) U nás v poslední době frčí spíš dušená kuřata. Přeji taky hezký adventní čas. :-)

9 Alena Alena | Web | 3. prosince 2010 v 12:02 | Reagovat

[7]: Nattynko kuchtíme, až se z nás kouří. :-D Ale když jíst se chce furt, tak co nám jiného zbývá. ;-) Užij si krásný bílý víkend.

10 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 5. prosince 2010 v 14:20 | Reagovat

Ahoj máš good blog

11 Natty Natty | Web | 6. prosince 2010 v 5:33 | Reagovat

Alenko, pěkný nový týden a dnes jsem ti tady trochu "pošmejdila", teda takovou formu na bábovku vidím prvně, to je nádhera a vůbec se mi tady moc líbí ;-)  :-D

12 Alena Alena | Web | 6. prosince 2010 v 20:18 | Reagovat

Víte Kiliáne, díky! :-)

13 Alena Alena | Web | 6. prosince 2010 v 20:20 | Reagovat

[11]: Natty, já jsem po té formě toužila hodně dlouho a přáníčko se splnilo. Radost mně udělala dcera a zeť. Měj se hezky !! :-)

14 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 7. prosince 2010 v 9:33 | Reagovat

Ali,kuřátko vypadá božsky :-D Měj se fajn a ať se ti daří :-) Alena

15 Alena Alena | Web | 7. prosince 2010 v 21:35 | Reagovat

Alenko, kuřátko tak i chutná;-)
Přeji hezký týden a nejen v kuchyni!!!:-)

16 Michaela Michaela | Web | 10. prosince 2010 v 17:01 | Reagovat

Ahoj, velmi pekne spracovany recept, pekne nafotene, som rada, ze som tvoje stranky objavila :) Prajem prijemne sviatky.

17 Alena Alena | Web | 12. prosince 2010 v 11:40 | Reagovat

[16]: Ahoj Michaela, děkuji a přeji krásnou adventní neděli a pěkné svátky. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.