Chutná a vláčná bábovka z jablek

27. listopadu 2010 v 23:21 | Alena |  Moučníky a dezerty
Chutná a vláčná bábovka ke snídani nebo na nedělní odpoledne ke kávě či čaji


Co budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 250 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 přášek do pečiva
  • 1 kávová lžička sody bicarbony
  • 500 g nastrouhaných jablek
  • tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr i vanilkový a ušlehejte do husté pěny.
Přidejte hrubě nastrouhaná jablka, olej a lehce promíchejte metlou. Přidejte mouku smíchanou se sodou bicarbonou a práškem do pečiva. Hmotu míchejte jen lehce a dobře promíchanou vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.

Bábovku vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC a pečte ve spodní části 45-50 minut.

Upečenou bábovku vyjměte z trouby, ale nejdříve ji ve středu propíchněte špejlí, aby jste zjistili, že je dobře upečená. Pokud zůstane špejle suchá, nechejte ještě bábovku ve formě 10 minut odpočinout. Pak ji vyklopte na mřížku a nechte ji zcela vychladnout.

Vychlazenou bábovku jemně posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.


Dobrou chuť!
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. listopadu 2010 v 9:02 | Reagovat

Bábovka je vždy ideálním moučníkem k nedělní kávě. Ta Tvá bude jistě šťavnatá a vláčná. A navíc je v krásné formě ;-). Prozraď, odkud ji máš?

2 charmand charmand | 28. listopadu 2010 v 10:45 | Reagovat

Maminko krasne!!! Dekuji, uz pecu!! Ale nemam takovou formu :-(

3 Alena Alena | Web | 28. listopadu 2010 v 17:18 | Reagovat

[1]: Coco, formu jsem dostala od dcery, objednala ji u Kocourků www.mimibazar.cz/clovinda, dívala jsem se, teď ji nemají, ale objevila jsem ještě jedny stránky http://www.arde.cz/darky-a-domacnost/formy-na-peceni/strana-1. Snad jsem pomohla, ahoj.

4 Alena Alena | Web | 28. listopadu 2010 v 17:22 | Reagovat

Marcelko děkuji, a at se bábovka podaří! :-) Krásnou formu jsi mně koupila. Ještě jednou - díííky. :-)

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 29. listopadu 2010 v 0:01 | Reagovat

Milá Aleno, předně přeji krásný start do letošních adventních dnů a musím pochválit architekturu tohoto pečeného zázraku. To není bábovka, ale učiněný chrám :-) Na první pohled mi připomíná Duomo v Miláně. Opravdu krásná forma.

K jablečným bábovkám mám také vřelý vztah, zvu tě na ochutnávku mého receptu:
http://www.gurmanka.cz/2010/02/nedelni-stavnata-jablecna-babovka-c-102

P.S.
Moc ráda Tě zase čtu ;-)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. listopadu 2010 v 16:02 | Reagovat

[3]: Alenko, děkuji moc. Na stránky jsou koukala a nevím, kterou bych vybrala. Ještě, že budu mít svátek a budou Vánoce :-D.

7 Hanka Hanka | Web | 29. listopadu 2010 v 19:51 | Reagovat

Alenko, to je skvost! :-) Forma je opravdu nádherná a bábovka musí mít skvělou chuť. Mám ráda jablečné moučníky, protože jsou krásně šťavnaté a vláčné. :-)
Přeji ti pohodu a pěkné adventní dny. :-)  Hanka

8 Alena Alena | Web | 30. listopadu 2010 v 16:14 | Reagovat

[5]: Šárko děkuji! Ta tvoje bábovka je parádní, je ještě vylepšená o oříšky a rozinky. Příště je určitě přidám. Přeji moc krásné předvánoční dny.

9 Alena Alena | Web | 30. listopadu 2010 v 16:16 | Reagovat

[6]: Coco, nemáš za co. Bábovky jsou tam opravdu krásné, jsou teda trošku dražší, ale stojí za to. Obávala jsem se o vyklopení bábovky, ale zbytečně. Jde krásně.

10 Alena Alena | Web | 30. listopadu 2010 v 16:19 | Reagovat

[7]: Haničko!
Tobě přeji taky krásnou pohodu! :-)

11 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 7. prosince 2010 v 9:29 | Reagovat

Ali ahoj,forma bábovky je úplně úžasná,už jsem ji několikrát obdivovala a nejradši bych si ji objednala,ale musím postupně :-D  :-D  :-D Určitě i obsah formy bude výborný :-D protože jablečné jsou vždycky moc dobré :-)Ali,přeji ti pohodový a příjemný adventní čas :-)Alena

12 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 7. prosince 2010 v 9:30 | Reagovat

No a servis...ten nemá chybu :-D to jsem ještě zapomněla :-D

13 Alena Alena | Web | 7. prosince 2010 v 21:37 | Reagovat

[11]: Ali, já taky musím všecko postupně...  :-D  :-D

14 lydia lydia | 9. prosince 2010 v 16:58 | Reagovat

Konečně se zase peče a vaří :-). Ta bábovka vypadá nádherně. Chtěla jsem si takovou nebo podobnou formu taky koupit, ale měla jsem doposud obavy, že se mi bábovka nevyklopí.  
Aleno, přeji krásný předvánoční čas.
Lydia

15 Alena Alena | Web | 12. prosince 2010 v 11:44 | Reagovat

[14]: Ahoj Lydia, s formou nemusíš mít obavy z vyklopení, stačí vymazat a jemně vysypat. Po upečení nechat trošku ve formě zchládnout a pak příborovým nožem trošku odlepit kraje. Jde to opravdu snadno.
Měj se moc hezky, a přožij si s rodinkou krásné svátky! :-)

16 Madla Madla | Web | 17. prosince 2010 v 15:11 | Reagovat

Krásný recept na ještě krásnější bábovku. To mi připomíná, že zahlcena předvánočním pečením jsem už dlouho žádnou bábovku nespáchala. Což je škoda. Jablíčka odpočívají ve sklepě a jablkovou bábovku mám moc ráda, takže určitě brzy vyzkouším i vaši verzi. Vypadá vážně náramně!

17 Tom Tom | Web | 5. března 2012 v 15:18 | Reagovat

hm, vyskúšame teda tento recept.

18 Pája Pája | 28. června 2012 v 17:30 | Reagovat

Právě jsem dala bábovku do trouby, ale o tom, že bych těsto "vlila" do formy jak píšete v receptu se moc mluvit nedá. Tak husté těsto jsem na bábovku ještě neměla, tak jsem zvědavá co z toho vznikne.... :-) :-?

19 Alena Alena | E-mail | Web | 28. června 2012 v 17:43 | Reagovat

[18]: Pája, ono má být těsto hustější, ale asi taky záleží na tom, jak jsou jablíčka šťavnatá. Některá mají víc šťávy. Máš pravdu, "vlijte" do formy možná není to správné slovo, měla jsem volit jen dejte těsto... Doufám, že bude bábovka chutnat! Přeji hezký podvečer :-)

20 Filip Filip | Web | 13. října 2012 v 14:39 | Reagovat

Moc chutný recept. Namísto muffinů, které si děláme skoro každý víkend byla toto velmi příjemná změna :-)

21 Zuzana Zuzana | Web | 2. března 2016 v 13:46 | Reagovat

Bábovku dělám skoro každý víkend a vždy se po ní doslova zapráší. Díky za tento nový recept, určitě ho příští týden využijí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.