Slavný a stále populární rakouský dort Pischinger

14. července 2010 v 0:56 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Čokoládovo-oříškový dort plný chutí


Co budete potřebovat:

  • 5 ks kulatých karlovarsko-lázeňských oříškových oplatek
  • 100 g čokolády s 52% obsahem kakaa
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády se 70% obsahem kakaa
  • 2 čerstvé žloutky, nejlépe bio
  • 100 g lískových oříšků
  • 250 g kvalitní čokoládové polevy na dokončení

Jak na to:

Ve vodní lázni lehce rozehřejte 100 g čokolády ze 52% kakaového obsahu a nechte ji vychladnout, ale ne ztuhnout. Oplatky potřete rozpuštěnou a chladnou čokoládou po obou stranách a nechejte ji zaschnout.

Elektrickým šlehačem ušlehejte máslo s cukrem do pěny.
Vmíchejte 100 g změklé čokolády ze 70% kakaového obsahu a poté postupně přidejte ušlehané žloutky. Podle receptu patří syrové žloutky, ale je lepší žloutky s cukrem umíchat nad parou - hrozí salmonela. Takže pokud nemáte bio vejce, ušlehejte je do zhoustnutí nad parou s polovinou cukru. Žloutky vmíchejte do másla až po vychladnutí, jinak by se krém srazil. Na závěr do krému přimíchejte na suché pánvi pražené a drobně nasekané lískové oříšky.





Krémem potřete postupně všechny oplatky (stačí pouze vrchní část) a skládejte je na sebe. Vrchní oplatek nepotírejte, ale boky dortu potřete ještě krémem. Dort se nechá zatížený v lednici 2-3 dny rozležet.

Po odležení polijte dort polevou z kvalitní čokolády a nechejte ztuhnout. Dort se nejlépe krájí nožem se zoubky.


Dobrou chuť !

Originální recept je samozřejmě zahalen do sladkého a křupavého tajemsví.
Tady jsou jiné verze slavného dortu.

Něco málo z historie:

Společnost Pischinger se může ohlédnout za 160ti letou tradicí.
V roce 1849 založil Oscar Pischinger firmu a v roce 1881 vznikl slavný a stále populární oplatkový
Wiener torte Pischinger. Společnost Pischinger byla známá po celé rakousko-uherské monarchii. Více k historii dortu Pischinger si můžete přečíst zde

Mohlo by Vás také zajímat:

Báječný dortČokoládový browniesMouřenín v košili

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. července 2010 v 7:48 | Reagovat

Luxusní dort, který se nemusí péct?! Tento recept budu muset vyzkoušet, neb vypadá velmi lákavě :-).

2 DolceVita DolceVita | Web | 14. července 2010 v 14:27 | Reagovat

Majestátní dobrota :-) Přeji si, abych se k takovému dortíku přiblížila hodně zblízka. Ochutnala jsem ho v jedné rakouské cukrárně, ale to už je zatraceně dlouho. Opravdu se ti povedl a věřím tomu, že se snědl na posezení ;-) Já bych ho také nešetřila.

Pěkné léto!

3 Bali Bali | Web | 14. července 2010 v 20:00 | Reagovat

Tak já si příště oplatku neschroupu ve městě, ale koupím celý balíček a uplácám doma dortík. Ale budou mariánskolázeňské ;-)

4 Hanka S. Hanka S. | Web | 14. července 2010 v 20:18 | Reagovat

Alenko, teď jsi mě inspirovala. Zbyly mi nějaké náplně a pořád přemýšlím, co s nimi. Už to mám!!! :-D Tenhle dortík je to pravé, i kyž náplně budou jiné, jenom si musím koupit oplatky. ;-)
Díky za inspiraci a hezký večer. Hanka :-)
P.S. Do Šiklova mlýna se určitě podívej, kromě atrakcí tam mají i spoustu dobrot! Na ty mě užije nejvíc. :-D  :-D  :-D

5 Alena Alena | Web | 14. července 2010 v 22:27 | Reagovat

[1]: coco-choc, je to vlastně taková snadná rychovka, ale musí se nechat déle rozležet. :-)

6 Alena Alena | Web | 14. července 2010 v 22:33 | Reagovat

[2]: DolceVita,
já originál ještě neochutnala a přitom mám to do Vídně kousek. Podobný dort dělávala moje maminka, byl to tatínkův nejoblíbenější dort. A nebýval moc často, protože lázeňské oplatky se tehdy daly koupit jen v lázeňských městech.

7 Alena Alena | Web | 14. července 2010 v 22:37 | Reagovat

[3]: Bali,
lázeňské oplatky se pečeou i v Hodoníně a říkal mi pan majitel, že je vozí i do Karlových Varů! Ale teplý oplateček, ten se tady nesežene. Já na něj chodila v K. Varech. To byla vážně pochoutka.

8 Alena Alena | Web | 14. července 2010 v 22:39 | Reagovat

[4]: Hani,
jsem ráda, že jsem tě inspirovala. :-) A díky za tip na Šiklův mlýn.

9 Natty Natty | Web | 15. července 2010 v 8:49 | Reagovat

Ahojky Alenko, dortík vypadá super, nedá moc práce a asi bude dobrý, už jsem o něm slyšela, ještě nezkusila, tak snad někdy v budoucnu ... pěkný den :-)

10 Alena Alena | Web | 15. července 2010 v 13:03 | Reagovat

[9]: Natty, dortík je opravdu dobrý, je plný oříšků a čokolády. Vyzkoušej ho. :-)Hezký den, Alena

11 Papaja Papaja | Web | 15. července 2010 v 13:31 | Reagovat

Líbí se mi moc :-) Mám ráda čokoládu, určitě by mi chutnal :-P
P.

12 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 15. července 2010 v 20:36 | Reagovat

Alenko taková paráda i pochoutka.Teplý lázeňský oplatek se u nás dá koupit v Darkově.Je to pochoutka a k lázním to patří. :-)

13 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 16. července 2010 v 15:48 | Reagovat

Ali,hmmmm...to vypadá dobře ! A moc se mi líbí i ten tácek :-)Měj se hezky a pěkný víkend :-D Alena

14 Alena Alena | Web | 16. července 2010 v 16:06 | Reagovat

[11]: Papajo díky. Já taky ráda čokoládu :-) :-P

15 Alena Alena | Web | 16. července 2010 v 16:09 | Reagovat

[12]: Maruš, v Darkově jsem ještě nebyla. :-) Tam mají ty krásné obrázky?

16 Alena Alena | Web | 16. července 2010 v 16:12 | Reagovat

[13]: Alenko perníkářko, :-) díky! :-) Přeji taky pěkný víkend! :-)

17 Broňa Broňa | 16. července 2010 v 22:26 | Reagovat

No tak to je něco, vidím prvně!!!! Lázně Luhačovice mám kousek od domu a mají tam úúúžasné čerstvé optatky, takže jak tam někdy příště pojedu na procházku na kolonádu, určitě si nakoupím do zásoby!! :-D  :-D A vyzkouším!! I tom hrozném horku se mi sbíhají sliny - a to už je co říct  ;-)  :-) :-D

18 Alena Alena | Web | 17. července 2010 v 0:35 | Reagovat

[17]: Broňko, v Luhačovicích je moc krásně ! :-) Pischinger má dvě varianty, jedna z mandlí a ta druhá z lískových oříšků. Děkuji za zastavení a přeji hezký víkend! :-)

19 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 20. července 2010 v 10:43 | Reagovat

ten vypadá úžasně, musí být luxusně dobrý :) a ani nevypadá až tak strašně těžce, že by další z dobrůtek, které prostě musím vyzkoušet :D

20 Alena Alena | Web | 20. července 2010 v 13:01 | Reagovat

[19]: Lůc,
je to dort, který se vždy povede. Tak ať ať chutná!

21 HaF HaF | Web | 20. července 2010 v 22:57 | Reagovat

Milá Alenko, jak má člověk zhubnout? Na tvých stránkách určitě ne!Nějak se mi něco mate, že něco podobného bylo v časopise F.O.O.D, ale jako malé vykrajované vánoční cukroví, právě z lázeňských oplatek. A dokonce původem od Anuše Kejřové. Budu muset pohledat a zjistit jestli se z toho horka nepletu!

22 Alena Alena | Web | 20. července 2010 v 23:42 | Reagovat

[21]: HaF,
z lázeňských oplatků a krému dělala dort už moje maminka. Bohužel už se nedozvím odkud znala recept. Vím jen, že to byly vždycky oříškové lázeňské oplatky. Anuši Kejřovou nevlastním ani časopisy F.O.O.D, ale jestli něco zjistíš, dej prosím vědět. Děkuji za pěkný a zajímavý komentář. :-) Měj se hezky! :-)

23 mišelka mišelka | 21. července 2010 v 9:59 | Reagovat

Dort vypadá nádherně,ale na moje chlapy asi moc čokolády. Šly by oplatky spojit i jinou náplní?? Děkuji za inspiraci

24 Alena Alena | Web | 21. července 2010 v 10:19 | Reagovat

[23]: Mišelka,
určitě by šla použít i jiná náplň. Tady se v inspiraci meze nekladou. :-)
Ale čokoládou se oplatky potírají, aby se vlhkost krému nedostala na oplatky, jsou pak křupavé. Ale chutné jsou i bez čokolády. :-)

25 HaF HaF | Web | 21. července 2010 v 23:15 | Reagovat

Tak jsem to našla!F.O.O.D 11/2008 - článek o starých vánočních receptech na cukroví. Jsou zde vzpomenuty a zveřejněny recepty z knihy Anuše Kejřové "České moučníky". Jako první jsou Oplatkové dortíčky po francouzsku. Chtěla jsem je vyzkoušet, na fotce vypadají úchvatně a kouzelně, ale nestihla jsem to.
Takže: krém-80g másla, 30g mouč.cukru, 1/2 van. cukru, 60g změklé čokolády, 40g lísk. oříšků opraž. pomletých, dortové oplatky, oříšky na zdobení, čok. poleva. Zpracovat krém, spojit oplatky, nechat ztuhnout, vykrájet tvořítkem kolečka, přelít čokoládou a ozdobit oříškem!

26 Alena Alena | Web | 22. července 2010 v 0:02 | Reagovat

[25]: HaF,
jsi hodná, děkuji ti! :-) Ten krém je velice podobný, liší se pouze dortovými oplatky. Ale malé dortíčky musí být moc pěkné.

27 HaF HaF | 22. července 2010 v 6:21 | Reagovat

Omluva, ty polatky jsou uvedeny jak dortové, tak i lázeňské.Nějak mi to vypadlo. Největším rozdílem je, že se oplatky nepotírají čokoládou, ale nanáší se hned krém. Ve výsledku budou dortíčky vláčnější, ne tak křupavé!

28 Natty Natty | Web | 23. července 2010 v 9:13 | Reagovat

Ahojky Alenko, děkuji za hlásky pro borůvky a přeju ti pěkný páteční den ;-)

29 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 27. července 2010 v 18:46 | Reagovat

Ali,přišla jsem pozdravit a popřát pěkný večer :-D Alena

30 ANDULA ANDULA | 28. července 2010 v 20:08 | Reagovat

DORT VYPADÁ FAKT DOBŘE A TEN :-P "TÁCEK" :-) TEN JE FAKT SUPR.

31 Hanka Hanka | Web | 4. srpna 2010 v 19:46 | Reagovat

Alenko, zdravím tě! :-) Nakonec jsem dort nedělala, zbytky náplní jsem použila na řezy, ale určitě ho udělám podle tvého receptu, to bude lepší! :-D
Přeji ti krásný večer a stejně tak i další dny. :-)  :-)  :-)  Hanka

32 Hanka Hanka | Web | 12. srpna 2010 v 23:03 | Reagovat

Alenko, ahoj! Jestli budeš mít chviličku čas, mrkni se ke mně na fotoblog.
Měj se moc hezky a dobrou noc. Hanka :-)

33 Hanka Hanka | Web | 13. srpna 2010 v 14:12 | Reagovat

Alenko, přeji ti k dnešnímu svátku hodně zdraví a štěstí. :-) Kytku máš u mě na blogu. ;-) Ahoj, Hanka

34 Fill Fill | Web | 18. srpna 2010 v 17:31 | Reagovat

Vypadá to výborně :-)

35 Hanka Hanka | Web | 28. srpna 2010 v 14:31 | Reagovat

Alenko, vím že nemáš čas, tak tě jdu jenom pozdravit a popřát krásný víkend! :-) Hanka

36 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 4. září 2010 v 21:27 | Reagovat

No tak to je nádhera, tady hlavně vidím, jak je důležitá ta kvalitní poleva. Aby křupla a přitom se nerozbila, když se bude krájet! Úplně se mi sbíhají sliny. ;-)

37 Hanka Hanka | Web | 15. října 2010 v 20:42 | Reagovat

Ali, posílám pozdrav! :-) Hanka

38 Catalina Catalina | Web | 31. října 2010 v 13:19 | Reagovat

Tak tento dort vypadá opravdu nádherně :)Ještě bych se chtěla zeptat, jakou polevu jste použila, protože zatím jsem v obchodech viděla jen ty tukové a to se mi moc používat nechce :)

39 Hanka Hanka | Web | 8. listopadu 2010 v 19:13 | Reagovat

Alenko, jdu tě zase pozdravit a popřát pěkné dny. Ty jsi nejspíš pořád v jednom kole, trochu zpomal a přijď se mezi nás mrknout! ;-)  :-) Ahoj, Hanka

40 Alena Alena | Web | 10. listopadu 2010 v 16:21 | Reagovat

[38]: Můžete použít Orion čokoládu na vaření a smíchat ji se 100% tukem nebo s máslem. Na dort stačí máslo v poměru 2 díly čokolády a 1 díl másla. Zdraví Alena

41 Rosta Rosta | E-mail | 17. listopadu 2010 v 11:44 | Reagovat

Ted zrovna "tvorim", opravdu se tou rozpustenou 100g cokoladou potiraji obe strany vsech 5 oplatku? Mne to vyslo jen na jednu stranu, kdyz jsou oplatky rovnomerne pokryty cokoladou.
Dekuji za odpoved.

42 Alena Alena | 17. listopadu 2010 v 11:59 | Reagovat

Opravdu se potírají obě strany, je to proto, aby oplatky zůstaly křupavé. Krémem by zvhly. Je dobré mít čokoládu hodně teplou a potírat tenoučkou vrstvou.
Pokud by ti čokoláda nevyšla, bude dort méně křupavý, ale zcela jistě chuťově výborný.

43 Rosta Rosta | 20. listopadu 2010 v 7:44 | Reagovat

Sice "natreno" jen po jedne strane, ale chutove vyborne.I poleva se vydarila (200g coko 70%, rozpustit v 200ml.šlehacky).Do dortu jsme se pustili jeste za mekke polevy :-). Synovi chutnal vice nez Dobos dort http://www.cuketka.cz/?tag=dobosuv-dort. Orisky opravdu sekate nebo umelete v robotu?

44 Rosta Rosta | 20. listopadu 2010 v 21:01 | Reagovat

Ze se ptam, sekate, na rezu je to jasne- hezky tam sedi.

45 Kristýna Kristýna | E-mail | Web | 29. května 2015 v 9:49 | Reagovat

Krásný dortík, něco podobného si pamatuji z lázní. Úžasné dorty tam měli, ještě teď se oblizuji, ale stačí i oplatky, ty jsou prostě tradicí http://darkyzvaru.cz/

46 filcher filcher | Web | 17. června 2015 v 17:03 | Reagovat

módní jsi=))))) :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.