Tvarohovo-meruňková žemlovka

7. června 2010 v 21:43 | Alena |  Moučníky a dezerty
Pokud máte rádi sladké nákypy, určitě nepohrdnete sladkou a voňavou žemlovkou

Co bude zapotřebí

  • zapékací pekáč o velikosti 23x23 cm
  • 4-5 rohlíků
  • máslo na vymazání
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 450 ml meruňkového kompotu
  • 250 g tvarohu
  • 5 polévkových lžic smetany
  • 2-3 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • asi 40 g másla na dohotovení

Jak začít

Nejdříve si zapněte troubu na 200 ºC, pořádně vymažte pekáček máslem a na sítku nechte okapat meruňkový kompot.

Do širší misky rozklepněte vejce a přidejte moučkový cukr. Vejce s cukrem metličkou rozšlehejte tak, aby byly vejce lehce napěněné. Potom teprve přilejte studené mléko.


Rohlíky pokrájejte na šikmá kolečka a namáčejte je postupně z obou stran do rozšlehaných vejec s mlékem. Ihned je skládejte těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče.

Tvaroh rozmixujte dohladka s moučkovým cukrem a smetanou. Lžící navršte ušlehaný tvaroh na mokré rohlíky a na tvaroh ještě poskládejte meruňky.


Poslední vrstvu tvoří namočené rohlíky. Před pečením ještě nakrájejte kousky másla a položte jej na poslední vrstvu.

Pekáč vložte do předem vyhřáté trouby a pečte ve spodní části 30 až 35 minut.


Hotovou žemlovku ještě trochu posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Dobrou chuť!


P.S.

Na žemlovku můžete použít i starší vánočku, briošky, ale i loupáky. U loupáků ale odstraňte mák.

Kdo má rád, může do tvarohu přidat omyté a v rumu namočené rozinky.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 8. června 2010 v 8:06 | Reagovat

Já snad tu žemlovku začnu mít ráda :-D Tvoje dílo vypadá úžasně a musím uznat, že bych s chutí ochutnala. Obecně nemusím sladká jídla a konkrétně žemlovku nemám ráda. Tohle však vypadá naprosto jinak a báječně :-P
P.

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. června 2010 v 9:46 | Reagovat

Jedním slovem - mňam. Na žemlovku jsem změnila názor díky Šárce, tak proč nepokračovat i jinou variantou?! Ještě bych si přidala nějaké oříšky, ty prostě mít v žemlovce musím :-D. Vypadá to opravdu báječně ;-).

3 Alena Alena | Web | 8. června 2010 v 21:22 | Reagovat

Pavli,
já taky žemlovku dlouho nemusela. Asi pozůstatek ze školních jídelen. :-)

4 Alena Alena | Web | 8. června 2010 v 21:25 | Reagovat

Coco,
oříšky mne nikdy nenapadly, musím je příště přidat. :-) Díky za inspiraci a za milý komentář. ;-)

5 HaF HaF | Web | 8. června 2010 v 23:09 | Reagovat

Pro mne nová, zajímavá a inspirativní variace! :-)

6 Alena Alena | Web | 8. června 2010 v 23:38 | Reagovat
7 Natty Natty | Web | 12. června 2010 v 5:25 | Reagovat

1* :-D

8 Madla Madla | Web | 30. června 2010 v 9:32 | Reagovat

Moc hezká žemlovka, připomíná mi tu tatínkovu, ten dělal opravdu nejlepší žemlovku na světě :-) Já taky onehdy žemlovkovalal, ale netradičně, moc toho doma nebylo, takže vznikla žemlovka s rebarborovu a čokoládou :-) A bylo to dobré tak, že ji budu opakovat :-)
Tady je s dovolením odkaz na tu mou:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1006/naprosto-netradicni-zemlovka-reborborova-s-cokoladou

9 Alena Alena | Web | 30. června 2010 v 16:09 | Reagovat

[8]: Madlo, kombinace rebarbory a čokolády musí být skvělá! :-) Děkuji za odkaz na tvou žemlovkovou variantu a za zastavení. :-)

10 cheap jordans cheap jordans | E-mail | Web | 24. prosince 2010 v 8:48 | Reagovat

*People are always telling you what to do, but what's right for them may not be right for you.

11 air jordans air jordans | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 7:57 | Reagovat

*Sometimes it seems as though a new result area springs up everyday wherever there are sun and sea.

12 Bena Bena | E-mail | 16. února 2013 v 10:35 | Reagovat

Hezká a věřím,že chutná. Já dávám tři vrstvy rohlíků a dvě vrstvy tvarohu s meruňkama. Rohlíky namáčím v mléce se žloutky s cukrem i se dvěma vanilk. cukry. Z bílků, špetkou soli a krystalovým cukrem ušlehám tuhý sníh, který navrším na upečenou žemlovku a dám ještě asi na 15-20 min.do trouby až jemně zezlátne. Takto upečená žemlovka daná do lednice (pokud nám ještě zůstane) je lepší než zákusek na druhý den- krájíme jako dort (pečená v kastrolu). Pro zajímavost dělám ji s 12 rohlíků a 1 l mléka a 4 vajec.Dobrou chuť! :-)

13 výborná žemlovka výborná žemlovka | Web | 15. prosince 2015 v 16:48 | Reagovat

Ahoj, skvely recept, podava se studena nebo tepla tato zemlovka? Dekuji.

14 alenkyfood alenkyfood | Web | 15. prosince 2015 v 19:54 | Reagovat

Ahoj, žemlovka se podává teplá, ale klidně se může i studená.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.