Tvarohové knedlíky s jahodami a tvarohem

17. června 2010 v 14:08 | Alena |  Moučníky a dezerty
Po internetu koluje obrovské množství ovocných knedlíků a snad každý má zveřejněný ten svůj oblíbený a vyzkoušený recept. Přidávám se "ke knedlíkové rodině" a nabízím jednoduchý recept, který se ovocem neplní. Kdo má rád uprostřed ovocného knedlíku ovoce, není žádný problém přidat jakékoliv ovoce. S těstem se pracuje velmi dobře a vůbec se nelepí na ruce.


Co budete potřebovat:

  • 500 g tučného tvarohu - kostka (ne ve vaničce)
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g strouhanky
  • 2 velká vejce
  • špetka soli

Na polití:

  • 250 g tvarohu
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, nebo podle chuti
  • miska jahod + moučkový cukr

Jak na to:

Nejdříve si připravte tvarohový přeliv a jahody.

V hlubší misce ušlehejte tvaroh s moučkovám cukrem a smetanou. Nejrychleji a nejjemněji to jde elektrickým šlehačem.

Jahody očištěte od stopek a omyjte je pod studenou vodou. V mělké misce je vidličkou rozmačkejte a smíchejte s cukrem.

Na vále zpracujte tvaroh, mouku, strouhanku, sůl a vejce. Vyválejte váleček a nožem odkrajujte kousky velikosti pinpongového míčku.

V dlaních utvořte kuličky a vhazujte je do vroucí vody. Kuličky nechte přikryté a vařte od bodu varu asi 5 - 6 minut.

Uvařené knedlíčky z vroucí vody vytáhněte na mísu nebo talíř. A aby se nesrazily a vyšla z nich pára, rychle je propíchejte špejlí.

Lžící dejte na talíř ušlehaný tvaroh, posaďte na něj tvarohové kuličky a polijte rozmačkanými jahodami.
Můžete dozdobit lístkem meduňky.

P.S.

Pokud máte rádi ovocné knedlíky ještě nadýchanější - kynuté, recept je tady

a ještě jeden báječný recept na extra jemné knedlíčky z Apetitu. (trochu upravený).


  • 2 velká vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • 50 g změklého másla
  • špetka soli
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • 100 g dětské krupičky

Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky. Zašlehejte tvaroh a jogurt.
Přisypte krupičku a zlehka zapracujte bílky. Z těsta dvěma lžícemi vykrajujte noky a ihned je vkládejte
do vroucí vody. Pokud se těsto lepí na lžíce, namáčejte je před vykrojením noku do studené vody.
Vařte 5-6 minut. Před vyjmutím jeden rozkrojte; pokud je uprostřed uvařený, vyjměte je cedníkem
a nechte okapat.


Tip:
Pokud najdete v lednici zbylou čokoládovou polevu, můžete si s jahodami vyhrát. Udělejte jim čokoládový kabátek,
děti vám budou vděčné. Čokoládové jahody vypadají hezky i na slavnostní tabuli.

























Dobrou chuť!
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | Web | 17. června 2010 v 14:45 | Reagovat

Kam se dneska člověk podívá, všude je nějaká dobrota :-) tvoje knedlíky vypadají báječně :-P

2 andula andula | 17. června 2010 v 15:18 | Reagovat

úúchvatnééé

3 lydia lydia | 17. června 2010 v 16:58 | Reagovat

Přidávám se, kam se člověk u Tebe dnes podívá, samé dobroty. A samé kalorie,ale právě ty to dělají dobré :-)
Kynuté knedlíky jsem už vařila, ale mohla bych je jíst každý den. Teď vyzkouším tyto knedlíky s tvarohovým přelivem. Je to nádhera.Ten tvarohový přeliv neznám,my děláme knedlíky s orestovanou strouhánkou, pocukrované a polité máslem, nebo přidám ke knedlíkům vždy jenom tvaroh, pocukruji a poliju rozpuštěným máslem. Snad ještě jahody budou, zatím lilo jako z konve, :-D
Už se těším na další recepty, máš krásné obrázky. Jen tak dál :-)

4 Natty Natty | Web | 18. června 2010 v 5:12 | Reagovat

Ahojky Jani, super nápad a hlavně bezpracný :-)já ovocné knedlíky dělám hodně, naši jsou "sladomilové" - já masožravec - pěkný pátek :D

5 Natty Natty | Web | 18. června 2010 v 5:13 | Reagovat

[4]: Alenko, trochu jsem popletla jméno...:d

6 Alena Alena | Web | 18. června 2010 v 13:11 | Reagovat

[1]: Vlasta:
děkuji za hezký komentář a za zastavení. :-)

7 Alena Alena | Web | 18. června 2010 v 13:14 | Reagovat

[2]: Andula:
A je to hlavně jednoduché! :-)

8 Alena Alena | Web | 18. června 2010 v 13:25 | Reagovat

[3]: Lydia:
U nás je tvarohový přeliv oblíbený hlavně na jahody a na maliny. Ke švestkám a švestkovému povidlí máme nejraději mák s cukrem a máslo. U meruňkových kynutých knedlíků na posyp, miluju mleté ořechy s cukrem a hodně másla. Je to neskutečně báječná kombinace. Zkus to někdy, určitě se doma zavděčíš. :-)
Děkuji ti za pěkný komentář, srděčně zdraví
Alena

9 Alena Alena | Web | 18. června 2010 v 13:28 | Reagovat

[4]: Natty:
Je to vážně velice jednoduchý recept. Některé mladé hospodyňky se bojí knedlíků, ale tento recept zvládne i úplný začátečník.
Přeji ti krásný sluníčkový den! :-)

10 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 18. června 2010 v 22:13 | Reagovat

Alenko já dělám také takové knedlíky ale dávám do nich trochu dětské krupice a strouhanky přesáté.Jsou jemnější. :-)

11 Alena Alena | Web | 18. června 2010 v 23:17 | Reagovat

[10]: Maruško, děkuji ti za věcný komentář a za zastavení. :-) Já taky někdy dávám krupičku, ale už ne strouhanku. Příště to vyzkouším podle tvé rady. :-)

12 Natty Natty | Web | 22. června 2010 v 5:17 | Reagovat

Hezké úterní ráno Alenko, i když jsou na obrázku jahůdky, na které mimochodem čekám než dozrají, tak pár slov k tresce. Než jsem objevila pangáska, tak jsem kupovala jen jí, je také výborná a její bílkoviny jsou plnohodnotné jako u pangase, takže klidně jí vyndej z mrazáku a "kouzli" - také to umíš :-)pěkný den.

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 22. června 2010 v 21:55 | Reagovat

Zdravím tě Alenko,díky za návštěvu :-).To víš mám se co otáčet čtyři vnuci jako buci něco snědí a teď čekáme o prázdninách pátého.Ten nejmladší si mě chce vzít do MŠ ať prý jim tam vařím :-)

14 Alena Alena | Web | 22. června 2010 v 22:13 | Reagovat

[13]: Maruško, mile jsi mě rozesmála s tím nejmladším vnoučkem. Živě si to představuji. :-) Říká se, že babičky mají svá vnoučátka rozmazlovat. :-) Já mám dvě vnučky a taky jim u babičky chutná nejvíc. :-)

15 Natty Natty | Web | 25. června 2010 v 6:33 | Reagovat

Alenko, pěkný páteční den a jahůdky dozrávají a dnes mi přijedou zlatíčka a tak budou mizet, aniž by došlo na tu tvojí mňamku, ale já jsem zastánce slupnout všechno čerstvé a hned, ať má tělíčko vitamínky na zimní období ;-)  :-D

16 Hanka Hanka | Web | 25. června 2010 v 19:54 | Reagovat

Alenko, ty jsi můj člověk!!! :-) Vůbec jsem o tvém blogu nevěděla, nechápu, proč jsem ho už dávno neobjevila. Sama mám, kromě fotografických, i stránky s pečením, tímto bych tě na ně ráda pozvala - www.sladkosti.net -
U tebe se mi moc líbí. Stránky máš pěkně udělané a je tady tolik dobrot, že se mi sbíhají sliny. :-P Tohle bude chtít mnohem víc času, abych všechno pořádně prohlédla.
Měj se moc hezky a děkuji ti za návštěvu na mém fotoblogu. :-) Přeji krásný víkend! :-) Hanka

17 Alena Alena | Web | 25. června 2010 v 21:11 | Reagovat

[16]: Hani,
děkuji za pozvání, máš tam super sladkosti! :-)

18 Natty Natty | Web | 13. července 2010 v 6:57 | Reagovat

Ahojky Alenko, svíčková zmizela jako pára nad hrncem a hlavně, myslím, že každý jí umí, teda si to myslí :-)...pěkný den.

19 Monička Monička | 2. listopadu 2010 v 18:12 | Reagovat

Babi ty jahody vypadají moc krásně  ale, chutnají ještě líp! ;-)

20 Alena Alena | Web | 2. listopadu 2010 v 20:43 | Reagovat

Moničko sluníčko ahoj !!!!
Až budou jahody, tak vám je zase udělám. Pozdravuj Karolinku

21 Monička Monička | 3. listopadu 2010 v 15:13 | Reagovat

Dobře, už se teším! ;-)  ;-)

22 Jája Jája | E-mail | 15. června 2013 v 11:20 | Reagovat

Červen 2013, lilo jako z konve, ale počasí se už umoudřilo, tak dnes budou k obědu tyto knedlíky... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.