Quiche s medvědím česnekem

9. června 2010 v 20:58 | Alena |  Sýrové pokrmy
Česnek medvědí se u nás v posledních letech stal velmi populární.

Dnes přicházím s receptem, jak se říká, minutu po dvanácté. Nejlépe je sbírat divoký medvědí česnek časně zjara. Ale letošní studené a deštivé počasí, vegetaci trochu opozdilo. Včera jsem HO objevila v lužním lese ještě krásný, silný a plný vůně.

Pokud budete mít štěstí a najdete ještě medvědí česnek, vyzkoušejte tento slaný a voňavý koláč.

quiche

Co budete potřebovat

  • 1 hotové a vyválené listové těsto
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 g libové uzené slaniny nebo šunky
  • 150 g medvědího česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • sůl

co budete potřebovat

Jak na to


Nejdříve zapněte troubu a nastavte teplotu na 200 - 225 ºC.
Rozbalte listové těsto, vložte ho do kulaté zapékací formy a po okrajích ho nůžkama odstřihněte.

Sýr nastrouhejte na velké slzy a slaninu nebo šunku pokrájejete na drobné kostky. Pokrájenou slaninou posypte těsto a přidejte nastrouhaný sýr.

Medvědí česnek nakrájejte na tenké proužky a navršte na těsto se slaninou a sýrem.

V misce rozšlehejte smetanu a vejce, jemně přisolte a směs vlijte na koláč.

postup

Vložte do předem rozehřáté trouby a pečte 25 - 30 minut.

hotovo

Dobrou chuť!


Dva chutné recepty navíc:

medvědí česnek

Sůl s medvědím česnekem

  • 300 g medvědího česneku
  • 1 kg mořské soli

Omytý a osušený medvědí česnek dejte spolu s mořskou solí do mixéru. Rozdrťte ho, dejte do vzduchotěsných lahví a uchovejte na tmavém a chladném místě.

Sůl z medvědího česneku je výborná třeba na dosolení polévky na talíři, k ochucení vařených brambor a mnoho dalšího využití.


Olej s medvědím česnekem

  • 300 g medvědího česneku
  • 750 ml extra panenského olivového oleje

Čistý a suchý medvědí česnek dejte spolu s olejem do mixéru a rozmixujte na kaši.
Nechejte ho stát přikrytý 1-2 dny při pokojové teplotě. Poté přefiltrujte a nalejte do láhve. Při pokojové teplotě vydrží i 14 dní.

Pokud chcete uchovat česnekový olej déle, dejte ho do chladničky. Tam vydrží i půl roku.
V chladničce se ale panenský olivový olej zakalí, takže do lednice stačí rafinovaný olivový olej nebo jiný kvalitní, třeba slunečnicový nebo řepkový.

Pasta z medvědího česneku od Lydie
  • 100 g medvědího česneku
  • 10 g mořské soli
  • 1 dcl oleje (ne olivového, ale slunečnicového nebo řepkového)
medvědí česnek
ve sklenici

Omytý medvědí česnek, sůl a olej rozmixujte a dejte do sklenic. Uzavřená pasta vydrží v lednici rok. Pasta je dobrá na ochucení, když už není čerstvý medvědí česnek.

Ti, kteří milují česnek, můžou toto nádherné koření - pastu použít ať už do polévek a omáček, nebo na drůbež, ryby, zeleninu, houby a těstoviny. Koření z medvědího česneku je vždy po ruce a připraveno k použití.

Tip od Lydie

Čerstvý medvědí česnek se může přidat do bramborového salátu, dělají se z něj koláče, pomazánky atd.


Z medvědího česneku je také výborné a chutné pesto, ale o něm se již dozvite u Mlsné kočky

Vegetariánský recept na zeleninovou rýži s medvědím česnekem najdete u vegetariánky
Klárky
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 9. června 2010 v 22:07 | Reagovat

Slané koláče miluju (na rozdíl od žemlovky :-))) )a ostatní tipy jsou také fajn. Ještě je bezva tinktura: svazek lístků zalít vodkou a vylouhovanou tinkturu užívat při čistící kúře dvakrát denně asi 20 kapek.

Díky za odkaz, já už to také propojila, abychom to měly hezky pohromadě :-P
Měj se hezky
P.

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 9. června 2010 v 22:27 | Reagovat

Zdravím, moc hezký recept - jsem nadšená z vašich fotek - super nasvícení, dokonalé fotky ! Hezký blog- díky !

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. června 2010 v 6:42 | Reagovat

Tak až se mi medvědí česnek dostane do ruky nebudu vědět co dřív :-D. PS: krásné "pozadí" na fotografii s ingrediencemi - já chci také alespoň malinkou kuchyň...

4 andula andula | 10. června 2010 v 19:28 | Reagovat

Souhlasím, pěkné fotky, pěkná kuchyň, krásný koláč. Taky si jednou pořídím novou kuchyň :-!

5 Klára Klára | E-mail | Web | 10. června 2010 v 22:47 | Reagovat

[Smazaný komentář]Díky moc, mám to tu ráda! Mě se zase strašně líbí tvoje forma na koláč - musím si pořídit něco takového pro radost .-)

6 HaF HaF | Web | 11. června 2010 v 22:26 | Reagovat

Bohužel, na medvědí česnek mám smůlu, ale inspirace je to skvělá!!! 8-)

7 Natty Natty | Web | 12. června 2010 v 5:24 | Reagovat

Ahojky Alenko, paráda a česneku v pokrmu není nikdy dost a medvědí, já mu říkám "konvalinkový" je výborný a v tvém sýrovém koláči bude vynikající, rovněž oba recepty jsou super - pěkný víkend ;-)

8 HaF HaF | Web | 12. června 2010 v 12:15 | Reagovat

Tak nevím,jestli je to osud nebo náhoda, dnes dopoledne mi tchýně dala právě semínka medvědího česneku. Takže už jenom zjistit co potřebuje k životu a mohu v klidu čekat, až vyroste!!! :-D  :D  :-)

9 Bali Bali | Web | 16. června 2010 v 6:49 | Reagovat

Quiche, stálice mé kuchyně. Ovšem s medvědím česnekem jsem ještě nedělala ani nejedla. A letos už ani neudělám ani neochutnám :-(
Alenko, připomeň nám tento receptík zase na jaře, ano? ;-)
Zájemcům o formu na quiche, mohu doporučit tyto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/francouzsky-obchudek/zapekacky-formy-dekorace.html

10 lydia lydia | 17. června 2010 v 16:27 | Reagovat

Aleno, vítej mezi milovníky medvědího česneku. Já se každý rok těším když začne růst. Letos byl pozdě, tak jsem kupovala v obchodě. Já miluji medvědí česnek, dělám pomazánku, koláče apod.,přidávám do bramborového salátu. Nedělám sůl, ale pastu, vydrží v lednici rok. Dávám na 100 g medvědího česneku asi 10 g mořské soli a 1 dcl oleje. Ne olivového, ale slunečnicového nebo řepkového. Pasta je dobrá na ochucení, když už není čerstvý medvědí česnek.
Máš to tu moc hezké. Lydia

11 MacdonaldJocelyn MacdonaldJocelyn | E-mail | Web | 7. listopadu 2011 v 14:09 | Reagovat

When you are in a not good position and have no cash to go out from that, you will have to take the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a>. Because that will help you for sure. I get term loan every single year and feel myself good because of that.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.