Drůbeží závitky s kozím sýrem

28. června 2010 v 12:19 | Alena |  Drůbež
Kozí sýry mají velkou výhodu, že se dají konzumovat ve všech stupních zralosti. Od delikátně jemných čerstvých až po pikantně suché a drobivé. Čerstvé kozí sýry bývají obvykle tzv. pur chèvres, tedy vyrobené výhradně z kozího mléka. Polotvrdé a tvrdé obsahují často i podíl kravského nebo ovčího mléka. Správný kozí sýr chutná lehce nasládle a mandlově.

Kozí sýr je ideální pro dochucování různými přísadami, může se také nakládat do oleje ochuceného bylinkami a kořením, ve kterém zůstane několik týdnů čerstvý. Sýr je určen k přímé spotřebě, jako příloha, při přípravě teplých pokrmů. Může se použít do salátových dresingů, na přípravu pikantních chlebíčků a k ovoci.

Mnoho lidí od konzumace kozích sýrů odrazuje jejich zvláštní vůně. Pokud se ale bude konzumovat sýr úplně čerstvý s maximálně dvoutýdenní dobou spotřeby, tedy bez konzervantů, je sladký a zcela neutrální.

Zdroj: schok.cz


Na 4 závitky budete potřebovat:

  • 600 g masa z drůbeže (krůtí nebo kuřecí prsa)
  • 4 plátky schwarzwaldské šunky, nebo podobné
  • 80 g kozího sýra
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 - 2 červené cibule
  • 100 ml vývaru

Jak na to:


Nejdříve si nakrájejte z krůtích nebo kuřecích prsíček co největší plátky a tence je naklepte. Můžete použít mikrotenový sáček. Pláty jednoduše vložíte mezi dva pytlíky a bušíte do nich paličkou na maso.


Rozklepaná krůtí prsa osolte a opepřete podle chuti a na pláty masa položte schwarzwaldskou šunku nebo nějakou jinou podobnou šunku či slaninu s výraznou chutí. Kozí sýr nakrájejte asi na  centimetrová kolečka a položte jej na šunku. Na závěr položte větvičku z čerstvého tymiánu a tím zakončíte vrstvení závitků.


Závitky po obou delších stranách kousek přehněte a smotejte tak, aby vám sýr při pečení nevytékal ven. Na propíchnutí a zpevnění závitků použijte kovové špejle nebo párátka.


Na rozehřátou pánev nalijte olivový olej a závitky opečte ze všech stran.


Smotané závitky dejte do zapékací mísy a po stranách krůtí závitky obložte na čtvrtiny rozkrájenou červenou cibulí. Závitky zakápněte zbytkem oleje z pánve, do kterého přidáte 100 ml vývaru nebo vody a nechte minutku povařit.


Nyní je čas vložit závitky do předem vyhřáté trouby. (180 ºC) Pečte přibližně 20 minut a během pečení můžete závitky přelít výpekem z masa.

Podávejte s dušenou rýží nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 28. června 2010 v 12:51 | Reagovat

Týjo, to je moc pěkné. Kozí sýry můžeme, i když je nejčastěji konzumujeme jen po jídle, s kouksem chleba a vínem.
Čím je delší doba od našeho návratu z Francie, tím máme sýry tvrdší.
Z toho, co máme momentálně doma, bych závitky už asi neudělala. Tím sýrem bych spíš někoho přizabila.
V dubnu jsme dovezli suprové kozo-kravské z malé farmičky. Jsou vynikající! Jiné snad už nechci ;-)
Snad se tento koment objeví. U posledního receptu mi spadl do spamu, tak tam asi ještě leží :-(

2 Hanka S. Hanka S. | Web | 28. června 2010 v 15:46 | Reagovat

Alenko, tohle je úžasný recept! :-) Drůbeží maso já můžu a závitky s kozím sýrem teprve! Teď mám zase velké sladké pečení, takže je tohle pro mě úplný balzám. ;-)  :-D
Přeji hezké odpoledne i večer! :-)  :-)  :-) Hanka

3 Alena Alena | Web | 28. června 2010 v 22:14 | Reagovat

[2]: Hani, díky za pěkný komentář! :-) U nás máme drůbeží maso taky v oblibě.
Velké sladké pečení ti v těchto horkých dnech vůbec nezávidím! Ale ty jsi šikulka, z fotografií je poznat, že umíš!
Přeji hezký večer! :-)

4 HaF HaF | Web | 29. června 2010 v 15:58 | Reagovat

Tak jsme zpátky z Berounky a vidím, že jste krásně vařili. Vypadá to nádherně, letně a lehce!!!

5 Alena Alena | Web | 29. června 2010 v 23:27 | Reagovat

[4]: Hani, viděla jsem jak jste si na Berounce krásně užívali. :-)

6 Natty Natty | Web | 30. června 2010 v 5:57 | Reagovat

Ahojky Alenko, tak takový závitek bych slupla nejen jeden ;-)kozí sýr je vynikající, ale musí být opravdu kvalitní, my si ho dopřáváme jednou za čas na kostičky s bílým vínem a přáteli...pěkný den :-D

7 Emma Emma | 30. června 2010 v 13:25 | Reagovat

Podobnou "variaci" drůbežích závitků dělám taky, ale nikdy jsem neměla odvahu dát tam KOZÍ sýr. I když jsem ho měla v Lídlu v ruce, tak jsem ho položila zpátky. Asi jsem tedy udělala chybu. Odvážným ale (prý) štěstí přeje, takže v neděli. O_O

8 Alena Alena | Web | 30. června 2010 v 16:04 | Reagovat

Emmo, vůbec se neboj kozích sýrů. Poprvé jsem měla ty samé pochybnosti.  
Ať vám v neděli chutná!  :-)

9 Natty Natty | Web | 2. července 2010 v 6:30 | Reagovat

Hezké ráno Alenko, jdu popřát pěkný víkend a těším se na další dobrůtky - pěkný den ;-)  :-D

10 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 2. července 2010 v 19:41 | Reagovat

Ali,přeji ti krásný víkend,prodloužený a sváteční :-) jakoupak chystáš dobrotu? :-D  :-D  :-D Alena

11 Hanka S. Hanka S. | Web | 2. července 2010 v 21:43 | Reagovat

Alenko, přeji ti krásný víkend a užij si taky pěkně svátky. :-) Doufám, že bude slunečno, po tom velkém pečení se chystáme vyrazit do přírody.
Měj se hezky a dobrou noc. :-) Hanka

12 Broňa Broňa | Web | 3. července 2010 v 22:24 | Reagovat

No tak to vypadá fakt výýýýborně!!! A chutně, hned bych zakousla ;-)

13 Alena Alena | Web | 6. července 2010 v 13:27 | Reagovat

[1]: [1]: Bali díky. To se někdo má, nakupovat z malé farmičky. My jsme závislí, co nám nabídne řetězec obchodů. :-( Ale díky aspoň za to. Měj se hezky! :-)

14 Natty Natty | Web | 10. července 2010 v 7:35 | Reagovat

Alenko, přišla jsem popřát krásný víkend a juknout, zda nečeká nějaký pěkný receptík :-) já dnes dělám svíčkovou ze srnky, zlatíčka svíčkoou milují a i když počasí je tak na zeleninový salát, ráda jim jí udělám, však to po obědě vyplavou ... jinak gratuluji k téměř přesnému odhadu synova kapra :-)... pěkný den.

15 Hanka S. Hanka S. | Web | 12. července 2010 v 18:15 | Reagovat

Alenko, přišla jsem tě pozdravit a zeptat se, jestli žiješ! V tom vedru je to pěkná zabíračka!!! :-)  :-D
Měj se co nejlíp! Hanka :-)

16 Alena Alena | Web | 12. července 2010 v 19:49 | Reagovat

[14]: Nattynko děkuji. :-) Srnčí masíčko bych si s chutí zakousla. :-D

17 Alena Alena | Web | 12. července 2010 v 19:51 | Reagovat

[15]: Haničko, děkuji za pozdrav! :-)
Žiju, ale sotva dýchám. :-D
Hezký zbytek večera! :-)

18 Petr Petr | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 8:28 | Reagovat

Tohle je úúúúžo! Úplně se mi po ránu sbíhají sliny! Vždycky mi závitky přišly pracnější, ale po přečtení tohohle receptu zvítězí moje chuť tohle ochutnat nad mojí kuchařskou leností :)

19 Petr Petr | E-mail | Web | 22. listopadu 2010 v 11:09 | Reagovat

Tak jsme si včera tyhle závitky udělali a je to mňamka obrovská!
A ani to není tak pracné, jak si člověk při slově "závitky" představí ;)
Schwarzwaldskou šunku jsme tentokrát nahradili slaninou, ale i tak se to, myslím, povedlo ;)

20 Alena Alena | Web | 24. listopadu 2010 v 20:11 | Reagovat

Petře jsem ráda že závitky chutnaly!

21 Marcel Marcel | E-mail | Web | 7. března 2012 v 9:05 | Reagovat

Souhlasím s tebou....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.