Chutné kuřátko s mátou

3. června 2010 v 15:48 | Alena |  Drůbež
Máta peprná je velmi známá vytrvalá bylina. Má široké uplatnění nejen v léčitelství, ale pro svou svěží vůni patří mezi oblíbené bylinky v naší kuchyni. 

Chcete-li, můžete vyzkoušet chutné a voňavé kuřátko.


Co budete potřebovat:

  • 1 kuře vážící asi 1,30 kg
  • 4-5 lžic olivového oleje
  • 1 kávová lžička římského kmínu
  • 1 kávová lžička celého černého pepře
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 4 velké stroužky česneku
  • 2 velké bobkové listy
  • 1 kávová lžička hnědého krystalového cukru
  • 2 velká rajčata
  • 1-2 stonky čerstvé máty peprné
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • sůl

Jak na to:


Kuře omyjte ve studené vodě, osušte papírovou utěrkou a naporcujte na 8 kusů.
Ve hmoždíři rozdrťte černý pepř, římský kmín, pokrájený zázvor a česnek.


Na těžké pánvi rozpalte olej, vhoďte všechno koření z hmoždíře, přidejte bobkový list a chvíli na mírném ohni opékejte, aby se uvolnily chutě.

Naporcované kuře opečte na rozvoněném koření z každé strany pěkně dozlatova. Přidejte hnědý krystalový cukr a chvíli míchejte, aby se cukr zkaramelizoval. Vhoďte na menší kostky pokrájená rajčata, nasekanou mátu peprnou, citrónovou šťávu a kuře osolte podle chuti.


Přilejte asi 2 deci vody, přikryjte pánev a nechte pomaloučku a bez nakukování 40 minut vařit. Pikantní mátové kuře chutná s ciabattou nebo nějakým jiným podobným bílým pečivem.

  Dobrou chuť!


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 3. června 2010 v 15:58 | Reagovat

Ježiši, to vypadá dobře:-)

2 Lucie Lucie | Web | 3. června 2010 v 15:59 | Reagovat

A mohla bych mít, prosím, dotaz? Celý den se na svém webu pokouším vytvořit menu a  nejde mi to. Zkoušela jsem už opravdu všechno, podle návodu, nejde to. Ani volitelné, ani automatické. Když budeš mít čas, mohla bys mi, prosím, říct, jak jsi udělala to svoje meníčko?

3 Alena Alena | E-mail | Web | 3. června 2010 v 20:09 | Reagovat

Lucko,
nevím, zda jsem pomohla. Když tak se ještě ozvi.

4 HaF HaF | Web | 3. června 2010 v 22:21 | Reagovat

Úplně tu mátu cítím i přes monitor. Působí to celé lehce a velmi lákavě! ;-)

5 DolceVita DolceVita | Web | 3. června 2010 v 23:04 | Reagovat

To musí být opravdu mimořádně voňavé a chutné jídlo :-) V samotném počátku vaření vypadá hrnec s kuřetem barevně a lákavě. Když je naservírováno, sbíhají se sliny :-)

6 Bali Bali | Web | 4. června 2010 v 10:41 | Reagovat

Paráda, je tam vše, co mam ráda.
Dnes Jean peče domácí kuře, ale budu ráda, když si budu moct dát jen kousek samotného masa; žaludek zlobí :-(
Ani vařit mne nabaví. A to už je co říct!

7 Alena Alena | E-mail | Web | 4. června 2010 v 16:20 | Reagovat

HaF,
jsem ráda, že kuře provonělo tvůj monitor. :-) Přeji ti hezký víkend. :-)

8 Alena Alena | E-mail | Web | 4. června 2010 v 16:26 | Reagovat

Šárko,
zelená máta a červená rajčata jsou pro foto dobrým záběrem. :-) Jsem ráda, že jsem pohladila tvoje chuťové pohárky. :-)

9 Alena Alena | E-mail | Web | 4. června 2010 v 16:29 | Reagovat

Bali,
mrzí mne, že tě zlobí žaludek. To je pro kuchařku vždycky největší utrpení. :-(  Ale domácí kuřátko by nemuselo uškodit. :-)

10 Bali Bali | Web | 4. června 2010 v 20:57 | Reagovat

Neuškodilo.
Někdy žaludek zlobí i kuchařku. Jen se obávám, aby moje další kuchařka nebyla Francouzská dietní kuchyně :- )))

11 Alena Alena | E-mail | Web | 4. června 2010 v 21:27 | Reagovat

Bali, nestraš! O_O To bude dobrý. Slyšela jsem, že na žaludek je doporučovaný burčák. Ale opravdový burčák, ne ty patoky vyrobené z krabicového vína, co se prodávají u silnice :-) Ale kde ho teď vzít :-(

12 HaF HaF | Web | 4. června 2010 v 21:38 | Reagovat

Bali
To není špatný nápad, určitě by to byl bestseller!
Alena
Mátu zatím plundruji do mochita a jinak na čajík, když je těžko od bříška-což je po obědech v práci poslední dobou často. O prázdninách začínám dětem zase denně vařit, takže na domácí stravu přejdu taky. Ne že by člověk nevařil, ale kolikrát mě vůbec nic nenapadne. To přijde vhod jakákoli kvalitní inspirace. :-P

13 Bali Bali | Web | 5. června 2010 v 13:34 | Reagovat

Zdravím z prosluněné terásky. Konečně je nádherně.
Ani dnes mi kousek kuřátka neuškodil a bylo k němu i trochu krásného zeleného německého chřestu. Asi mi je i lépe, tak doufám, že tu dietní kuchařku mohu vypustit z hlavy. Protože dietní Rillettes neznám!
Na záhonu mam máty čimdál víc. Tak si asi udělám můj oblíbený nápoj-voda, máta, med, zázvor, citron ;-)

14 Alena Alena | Web | 5. června 2010 v 16:11 | Reagovat

HaF,
o tom vůbec nepochybuji, že by to byl trhák! ;-)
Mochito je kvalitní záležitost, jen se musí s mírou. :-D

15 Alena Alena | Web | 5. června 2010 v 16:52 | Reagovat

Bali,
hlásím, že u nás je taky konečně sluníčko a teplo. :-) Jo přesně tak, dietní kuchařku vážně vypusti z hlavy! Prozraď prosím, jak si ten nápoj připravuješ. Já mám všechno co tam dáváš doma ! :-)

16 Bali Bali | Web | 8. června 2010 v 11:06 | Reagovat
17 Alena Alena | Web | 8. června 2010 v 17:53 | Reagovat

Bali,
díky, díky. Před chvilkou jsme přijeli a zrovna vařím, ale za chvíli jsem u tebe. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.