Švédský jablečný koláč

18. května 2010 v 18:37 | Alena |  Talíř sladkostí ze světa
Švédský jablečný koláč je nejen velmi chutný, ale i velmi snadný


Co budete potřebovat

Těsto:
  • 100 - 120 g másla
  • 250 ml hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 vanilkového cukru
  • špetka soli

Náplň:

  • 5 středních jablek
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 zakysaná smetana (220 ml)
  • 2 vejce
  • 1 marcipánová tyčinka (100 g)
  • hrst strouhaných mandlových lupínků na posypání


Jak na to

V kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte 100-120 g másla (záleží na tom, jak je mouka suchá) nakrájené na větší kusy a znovu míchejte, dokud těsto nebude celistvé a hladké. Nebo můžete s těstem pracovat ručně na vále. Je to trošku pracnější postup, ale těsto se spojí, vejce není potřeba. (Pokud do těsta přidáte 2 žloutky, koláči to neublíží).

Použijte formu, nejlépe s odnímatelným okrajem o průměru 20 centimetrů. Těsto natlačte do nevymazené formy a prstama ho mačkejte po celé ploše i na boky formy.


Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechejte odpočinout alespoň 30 minut v lednici.

Mezitím si nastrouhejte marcipánovou hmotu na velké slzy, oloupejte jablka a nastrouhejte je na tenké plátky.


Nastrouhaná jablka pevně natlačte na těsto ve formě a posypte cukrem a skořicí.

Smíchejte zakysanou smetanu, vejce a nastrouhanou marcipánovou tyčinku.
Těstíčko s marcipánem nalijte na koláč, vyplňte tekutou hmotou mezery a jablka přitlačte, aby se marcipánová hmota dostala i do vzniklých mezer.


Koláč posypte mandlovými lupínky.

Koláč vložte do trouby rozehřáté na 175 ºC a pečte v dolní části trouby asi 40 - 45 minut.


Hotový koláč posypte moučkovým cukrem a podávejte teplý nebo studený s vanilkovou omáčkou, vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.


Ještě jeden detail švédského koláče.


Dobrou chuť!

Vygůglila :-) jsem pro vás i jiné švédské koláče.
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 20:47

Nááádhernej! Miluji lehké jablečné dezerty :-P
P.

2 Bali Bali | Web | 19. května 2010 v 8:59

Ten je krásnej! Ještě že tu mam od mamky na snídani štrůdl ;-)

3 Bali Bali | Web | 19. května 2010 v 10:52

Je to taková varianta fr.koláče, ale u nich čim tenčí, tim lepší.
Tu formu mažeš máslem  a vysypáváš?
Udělam ho o víkendu návštěvě ;-)

4 Alena Alena | E-mail | 19. května 2010 v 11:08

Pavlínko díky! :-) Jakákoliv jablečná "buchta" je lehoučká a šťavnatá.

5 Alena Alena | E-mail | 19. května 2010 v 13:33

Bali, štrůdl je špička navrcholu, a ještě od maminky... ten bych si zase dala já :-) Forma se nevymazává, "ňahňá" se to do formy nasucho. To těsto je tenoučké, jen je navysoko ta nádivka. Francouzské koláče bych řekla, aspoň ty co jsem ochutnala (třeba hruškový http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/mandlovy-kolac-s-hruskami-tarte-2.html :-)jsou moc dobré, možná trochu jemnější.

6 charmand charmand | 19. května 2010 v 15:39

wooooooooooooow :)

7 Alena Alena | E-mail | 19. května 2010 v 17:36

Marci,
wooooooooooooow ;-)

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. května 2010 v 18:01

Krásný koláč. Marcipán jsem na pečení ještě nezkoušela, ale co není, může být = bude :-D.

9 Alena Alena | E-mail | 19. května 2010 v 18:53

coco-choc,
marcipánová tyčinka je dobrá i do vánoční štoly. Měj se hezky :-)

10 HaF HaF | Web | 19. května 2010 v 21:39

Vypadá to krásně............. :-P

11 Alena Alena | Web | 19. května 2010 v 23:31

HaFíku díky :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 20. května 2010 v 1:34

Dlouho jsem neviděla půvabnější jablečný koláč. Ten musím podle tebe vyzkoušet. Kdyby už nebylo tolik hodin, šla bych do toho hned. Na mých stránkách též voní koláč, ale pro změnu cibulový ;-)

P.S.
Když švédský koláč, tak švédské poděkování :o)
Tack så mycket!

13 Natty Natty | Web | 20. května 2010 v 8:22

Ahojky Alenko, děkuji za tvojí návštěvu a jdu pochválit tvůj recept, pěkný a zdravý - hezký den :-)

14 Blongie007 Blongie007 | E-mail | Web | 20. května 2010 v 18:55

Ahoj Alenko, opět báječná inspirace. dnes jsem udělala tento super koláč, musím však říct, že ho teda nemám tak pěkný jako ty, v mé ,,super" plynové troubě jsem ho pekla 1,5 hod, ale jinak super. Jo a marcipán jsem si vytvořila vlastní, falešnej. nešel moc dobře strouhat, ale jinak super.No a vlastně kecám, protože jsem tak dlouho žmoulala ručně těsto, že aby se spojilo,tak jsem nakonec přidala 2 žloutky, púroeože do té doby to bylo furt jako drobenka a ne těsto.

15 Alena Alena | Web | 20. května 2010 v 19:07

Šárko, rádo se stalo! A teď jdu k tobě přivonět cibulový koláč. :-)

16 Alena Alena | E-mail | Web | 20. května 2010 v 19:09

Natty,
máš na svých stránkách plno užitečných věcí. Určitě jsem tam nebyla naposled. :-)

17 Alena Alena | E-mail | Web | 20. května 2010 v 19:19

Blongie007,
to mě mrzí, že se ti těsto nechtělo spojit. :-( Jaké máslo jsi použila? Já jsem měla máslo Zlatá Haná. Možná stačilo přidat trochu másla? Ono asi záleží taky na mouce. Já používám jenom hladkou mouku speciál 00. Kdysi jsem koupila v Tescu akční hrubou mouku a z té se vážně nedaly udělat ani nudle do polévky. Děkuji ti za komentář a měj se hezky. :-)

18 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 21. května 2010 v 10:20

To nevadí, nakonec se spojilo:-) Jsme přece holky šwikovný. tuším mouka hladká- Ramil a mádslo klasický máslo, tedy ne směsný tuk jako ty, ale to by mělo být vcelku jedno.A máslo jsem přidala a nic- až ty žloutky....

19 Alena Alena | E-mail | Web | 21. května 2010 v 12:42

blongie007,
nedalo mi to a dnes jsem těsto udělala znovu. Nevím čím to může být, ale mně se těsto spojilo. Těsto jsem malinko upravila, přidala jsem jen 20 g másla. Mrzí mne, žes měla s těstem potíže. Zdraví Alena

20 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 22. května 2010 v 0:42

To tě nemusí vůbec mrzet, koláč byl báječnej a už není:-) Těsto netěsto,nakonec bylo a moc jsme si pochutnali.A jestli nebude mezi námi rozdíl tento: V kuchyňském robotu smíchejte..... robot nevlastním

21 Bali Bali | Web | 23. května 2010 v 8:27

Tak na koláč vlítnu zítra ráno a odpo ho ponesu na návštěvu. Použiju máslo, protože nic jiného nepoužíváme. A nemam marcipánovou tyčinku, trdlo. Tak vymyslím něco jiného. Snad se povede ;-)

22 Alena Alena | E-mail | 23. května 2010 v 8:38

Bali pravé máslo od kravičky je 100% nejlepší. Když ale já ho nesmím. :-(
Asi pro mandlovou chuť i vůni místo marcipánu použila trouchu strouhaných mandlí. Tak ať koláč se podaří!

23 Bali Bali | Web | 24. května 2010 v 9:28

Jen nevím, co je mletý cukr :-(

24 Alena Alena | E-mail | 24. května 2010 v 10:12

Bali, je to moučkový. :-)

25 Bali Bali | Web | 24. května 2010 v 11:18

Tak to mne nenapadlo! Když dole zmiňuješ moučkový jako moučkový a tento jako mletý :- )))
Myslela jsem jemně mletý krystal. No neva, koláč je v troubě a hezky voní. Jelikož nemám robota (nechci), tak jsem si pěkně mákla. Navíc jsem si nevšimla, že máš mouku na ml a já dala gr.
Marzipánovou tyčinku jsem nahradila trochou mletých mandlí a panáčkem amaretta ;-)

26 Bali Bali | Web | 24. května 2010 v 17:00

Koláč byl moc dobrý. Jde do stálic, díky!
Foto mého výtvoru zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/16335494

27 Alena Alena | E-mail | 24. května 2010 v 17:09

Bali, fotečka je krásná, koláč se podařil a podnos...no, náááádhera.
Jo, a to Amaretto, je skvělý nápad, příště ho tam přidám.
V ingrediencích je mletý cukr opraven na moučkový! Díky. :-)

28 Bali Bali | Web | 24. května 2010 v 17:54

Dík.
Podnos není můj. Koláč jsem nesla na návštěvu ve formě. Nevěděla jsem jestli se mi nerozpadne. Nerozpadl ;-)

29 KLÁRA KLÁRA | E-mail | Web | 10. června 2010 v 22:53

Mám večer ted trochu čas a tak se tady kochám a kochám a tento koláč - to je něco!!!! nádhera

30 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 28. června 2010 v 21:06

nádherný koláč, vypadá tak úžasně

31 Alena Alena | Web | 28. června 2010 v 22:16

[29]: Klárko, já se zase chodím kochat k tobě! :-)

32 Alena Alena | Web | 28. června 2010 v 22:19

[30]: Lůc Mác, děkuji za zastavení. Taky jsem u tebe nakoukla. Jsi šikulka. :-)

33 Šárka Šárka | Web | 1. září 2010 v 13:30

Ahoj, už několik dní jsem měla chuť na dobrý domácí jablečný koláč a včera po dlouhém hledání našla tento recept, za který moc děkuji. Včera jsem upekla a je opravdu výborný. 8-)

34 Monča Monča | 4. října 2010 v 16:18

Ahojky.
Tak jsem nedávno upekla tento kolac (mela jsem nadbytek jablek ze zahradky) a ikdyz se nepovedl tak jak by mel, tak byl vyborny a dokonce mel vetsi uspech nez jablecny kolac, ktery jsem doted pekla.  

Moc dekuji za tento recept. ;-)

35 Alena Alena | Web | 4. prosince 2010 v 18:13

Šárko a Mončo, děkuji!!! Mám radost, že chutnal. :-)

36 Miška Miška | 3. května 2011 v 9:07

Ahoj, tak i když jsem začínající mladá kuchařka, dnes jsem koláč upekla a musím říct, že je opravdu výborný a jen se po něm doma zaprášilo.. :) Díky. :-)

37 Alena Alena | Web | 3. května 2011 v 9:22

[36]: Ahoj,
jsem ráda, že koláč chutnal a že se povedl. I když jsi začínající kuchařka, máš talent! Šikulka! :-)

38 Pavla Pavla | 13. července 2011 v 17:25

Dneska jsem ho zkoušela a  je výborný!!! :-P  :-)

39 Alena Alena | Web | 13. července 2011 v 17:54

[38]: Pavli, děkuji. Mám radost, že chutnal :-)

40 DickersonCheryl DickersonCheryl | E-mail | Web | 2. září 2011 v 12:07

It is cool that people can get the <a href="http://bestfinance-blog.com">loans</a> and it opens new possibilities.

41 Tomas Tomas | E-mail | 19. září 2011 v 18:05

Včera jsem pekl tento koláč, po upečení vypadal krásně, ale  z jablek se mi uvolnila spousta štávy a po otevření se mi doslova roztekl :-( tak nevím kde se stala chyba :-)

42 Sidonie Sidonie | 20. září 2011 v 8:48

Tak povedl se mi až na třetí pokus. Dělala jsem přesně podle receptu a nejdřív jsem měla moc šťavnaté jablka, protože mi prostředek vytekl. Na druhý pokus jsem koláč pekla déle, ale opět byl problém s vodou v jablkách. Na potřetí jsem se naštvala a řekla, že se povede a basta :-D A taky že jo :) Pod jablka jsem pro jistotu nasypala trochu želatiny. A pekla jsem ho hodinu a půl a byl výborný!! Moc díky za recept.

43 Alena Alena | Web | 21. září 2011 v 23:47

[41]: Tomas, mrzí mne, že se koláč roztekl.  
Možná nechat jablíčka aby pustila šťávu a pak je dát do formy.

44 Alena Alena | Web | 21. září 2011 v 23:49

[42]: Sidonie, mám radost, že jsi to nevzdala a že se koláč nakonec povedl a chutnal. :-)

45 anonym anonym | 30. září 2011 v 17:06

Dělala sem ho o víkendu a moc nám všem chutnal. :-D

46 Karol Karol | 7. října 2011 v 18:28

Mamka nám odjela na pár dní pryč, tak jsem se "chlapský části" naší rodiny rozhodla udělat nějakou mňamku. Tenhle recept mě na první pohled zaujal, ale měla jsem z něj i trošku obavy. Neměla jsem marcipán, tak jsem zaimprovizovala a dala jsem tam trochu mlíka s medem a chlapy se jenom oblizujou! Díky za super recept! :-)

47 Petra Petra | 15. února 2012 v 12:54

Dopoledne jsem ho dopekla, nechala pořádně vychladit a můžu říct, že je opravdu výtečný! Děkuju za receptík! :-)

48 Alena Alena | Web | 16. února 2012 v 10:31

[45]:[46]:[47]: Moc vám děkuji a mám obrovskou radost, že chutnalo!!! :-)

49 Eva Eva | 16. března 2012 v 9:46

Tak jsem taky upekla,ale nevím proč,měla jsem formu plnou šťávy z jablek,když jsem buchtu vytáhla z trouby. Měla jsem asi hodně šťavnatá jablka. Takže jsme měli buchtu s jablečným moštem :-) Samozřejmě to nešlo ani nakrájet :-( Ale chuťově je výborná. Vám to nikomu neudělalo? Když peču z jablek,jabka strouhám,a šťávu vždy vymačkám,ale z koleček to asi vymačkat nejde... Jaktože Vám to neudělalo? Jaké jste měli jabka?

50 Alena Alena | Web | 16. března 2012 v 20:35

[49]: Evo, asi byla jablíčka opravdu víc šťavnatá. Já bych je asi předem osladila, vložila do mísy a nechala pustit šťávu. A tu pak slila. Možná bych je ještě lehounce poprášila škrobovou moučkou. Měj se hezky !

51 Hanka Hanka | E-mail | 24. března 2012 v 16:21

Mně to udělalo to samé, co Evě : koláč byl strašně mokrý a vůbec se nedal krájet.

52 Alena Alena | Web | 24. března 2012 v 18:56

Já opravdu nevím kde se stala chyba. Mrzí mne, že byl koláč mokrý. Tady je ještě obrázek od bali http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/16335494

Komentáře jsou uzavřeny.