Kuřecí kebab s tahini omáčkou

10. května 2010 v 6:42 | Alena |  Stůl pro dva
Recept na kuřecí kebab s tahini omáčkou je nutričně velmi hodnotné jídlo. Je skvělé pro horké letní dny.


Co budete potřebovat

  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 špetka čerstvě mletého černého pepře
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 špejle
  • asi 5 lžic oleje na smažení

Tahini omáčka

  • 2 stroužky drceného česneku
  • 3 lžíce tahini
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • šťáva z 1 menšího citronu
  • 5 lžic choceňského jogurtu
  • 1 lžička mořské soli


Jak na to

Nejprve si udělejte marinádu. V hmoždíři rozdrťte nové koření, česnek s mořskou solí a pepř. Vmíchejte citrónovou šťávu a olivový olej.

Kuřecí prsa rozkrojte na polovinu tak, aby vznikly dlouhé plátky masa. Rozřežte je na úzké proužky. Vzniklnou vám dlouhé pásy masa široké asi 4 centimetry. Vzniklé proužky masa vlnkovitě napíchněte na špejle.


Hotovou marinádou přelijte kuřecí kebaby a dobře ji vetřete do masa. Marinujte alespoň 1 hodinu, ale kebabům prospěje, necháte-li je odpočívat přikryté v lednici přes noc.


V pánvi rozpalte olej a kebaby opečte ze všech stran. Postupujte nejdříve zprudka, pak stáhněte plamen a opékejte pomalu, aby se maso propeklo a nezůstalo uvnitř syrové. Celá akce trvá asi 10 minut.


Tahini omáčka

Ve hmoždíři rozdrťte česnek a kmín. Přidejte tahini, citrónovou šťávu a jogurt. Promíchejte a dochuťte solí.


Podávejte s pita chlebem nebo francouzskou bagetou, natrhaným ledovým salátem a na plátky nakrájenými rajčaty a okurky.


Co je tahini

Tahini je hustá jemná pasta vyrobená z rozdrcených sezamových semínek a olivového oleje.
Tahini je velmi bohatá na proteiny, obsahuje řadu vitamínů skupiny B, stopové prvky a důležité minerály (draslík, vápník, hořčík, železo a zinek). Je to základní potravina pro vegetariány a vegany. V jídelníčku plnohodnotně nahrazuje máslo. Používá se na marinády, dipy, pita sendviče, pomazánky, polévky a omáčky. Ze sezamové pasty se připravuje například baklava a chalva. Je to tradiční přísada v zemích Blízkého a Dálného východu. Populární vegetariánský Falafel s tahini omáčkou, je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemích Blízkého východu, zejména v západním Libanonu a Izraeli, ale rozšířil se ve "fast food" na všech kontinentech.

Jak si vyrobit domácí tahini

2 šálky sezamových semínek
1 / 4 šálku olivového oleje

Předehřejte troubu na 200 ºC. Na pečící plech vysypte sezamová semínka a opečte je 4-5 minut. Nenechte semínka zhnědnout a špachtlí je promíchejte. Sezamová semínka musí být krásně zlatá.

Nasypte semínka do mixeru, přidejte olivový olej a mixujte dokud nebudete mít hezkou hladkou pastu. Pokud bude směs moc hustá, přidejte ještě trochu oleje. Poznáte to, když se pasta nedá nalít.

Uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, vydrží vám až jeden měsíc.

Tahini můžete zakoupit přes internet třeba v nákupním centru nebo v Hyper zboží

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. května 2010 v 7:32 | Reagovat

I když maso zrovna nejím, takhle upravené vypadá velmi lákavě a recept vyzkouším, ať má přítel také změnu :-D. Tahini miluju - mažu si ho třeba na pečivo místo másla a nepostradatelné je samozřejmě v hummusu ;-). O domácí přípravu už jsem se pokoušela, ale nedosáhla jsem takového výsledku jako u kupovaného :-? (nemám dostatečně výkonný mixér a tyčák na takový úkol holt nestačí :-)).

2 Alena Alena | E-mail | Web | 11. května 2010 v 18:23 | Reagovat

Coco-choc,
taky tahini miluji a i s pečivem. :-)
Na domácí tahini je tyčák fakt slabý. Chce to něco výkonějšího.
Děkuji za návštěvu a za milý komentář. Měj se hezky! :-)

3 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 15. května 2010 v 9:49 | Reagovat

Je to bomba Alenko. Včera jsme si to udělali k večeři.Tedy poté, co jsem sehnala to tahini.byla jsem v obchůdku kam chodím pro koření a paní mě poslala do zdravé výživy a tam jsem měla úspěch a v bio kvalitě. Masíčko naležením uplně zkřehlo a bylo vynikající. na obsah česneku měl bohužel můj žlučník v noci připomínky, ale když já ho miluju. Dávám ti za recept velkou jedničku s hvězdičkou. Fakt bomba :-D

4 Alena Alena | Web | 15. května 2010 v 12:21 | Reagovat

Blongie,
mám obrovskou radost, že chutnalo! :-)
Děkuji za hodnocení, důvěru a vyzkoušení receptu. :-)
Zdraví Alena

5 hh hh | 18. prosince 2010 v 16:46 | Reagovat

:-!

6 Sergei Sergei | 14. března 2011 v 9:50 | Reagovat

Ta omáčka je vskutku o ničem (chuť tahini zanikne v nesmyslné kyselosti jugurtu a citrónu => škoda 60 kč za tahini pastu), maso a k němu příslušící marináda byla chutná.

7 Alena Alena | Web | 21. května 2012 v 9:26 | Reagovat
8 Alena Alena | Web | 21. května 2012 v 9:27 | Reagovat

[6]: Tahini omáčku můžeš nahradit třeba tatarkou :-)

9 Janička Janička | E-mail | Web | 17. října 2016 v 13:22 | Reagovat

Já si k tomu dělám svojí tatarku. Akorát to chce tyčový mixér, rukou byste se ušlehali :-? http://tycovy-mixer.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.