Krůtí guláš se zeleninou

28. května 2010 v 21:44 | Alena |  Drůbež
Krůtí maso patří mezi zdravou výživu. Má největší zdroje kvalitních bílkovin - krůtí prsa obsahují téměř 25% bílkovin. Krůtí maso má také nízký obsah tuků, ve 100 gramech je ho asi jen 4 gramy. Podle studie kalifornských vědců existuje čtrnáct základních potravin, které prodlužují lidský život. Na čestném místě stojí i krůtí maso. Krůtí maso se doporučuje lidem, kteří chtějí předcházet nemocem srdce, mají vysoký cholesterol nebo nechtějí ztloustnout.



Co budete potřebovat:

  • 400 g krůtího masa
  • 50 g Schwarzwaldské šunky, nebo podobné
  • 150 g cibule
  • 2 slovenské papriky
  • 2 rajčata
  • podle chuti paprička jalapeňos nebo feferonka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl




Jak začít:


Krůtí maso omyjte ve studené vodě, osušte a nakrájejte na kostky o velikosti 2-3 centimetry.
Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky.


Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte slupku a rajčata nakrájejte na drobné kostky. Omytou papriku nakrájejte na kostičky velikosti jednoho centimetru. Papričku nebo feferonku nakrájejte na tenká kolečka.


V kastrolu rozpalte olivový olej, přidejte na malé kostičky nakrájenou šunku a chvilku ji opékejte. Až se šunka krásně rozvoní, přidejte maso a za stálého míchání smažte tak dlouho, až se maso zatáhne.


V tuto chvíli přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opékejte až cibule změkne a bude jemně zbarvená dohněda.


Nakrájenou zeleninu vhoďte na masový základ, chvilku ji opékejte a pak vlijte asi dvě deci vody. Guláš posolte, přikryjte poklicí a na pomalém ohni duste asi 40 minut. Voda by se z guláše měla vyvařit jen velmi málo, protože guláš se ničím nezahušťuje. Hustotu pokrmu udělá cibule a zelenina. Pokud se vody vyvaří víc jak má, můžete přidat trochu kvalitní rajčatové šťávy a malou lžičku cukru.


Dobrou chuť!


P.S.
Místo uzeného bůčku nebo anglické slaniny raději používám Schwarzwaldskou šunku. Obsahuje jen 16% tuku a je krásně voňavá. Slušnou kvalitu za přijatelnou cenu najdete v Lidlu.
Minulý týden jsem objevila v Hypernově - Albertu rakouskou Schinken Wűrfe. Je vyrobena z vepřové kýty a obsahuje maximálně 15% tučného masa.

Krůtí maso lze nahradit kuřecím nebo i vepřovým masem. Délka vaření je pak ale jiná. Kuřecí se vaří kratší dobu a vepřové zase delší dobu.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Petr Petr | E-mail | Web | 31. května 2010 v 15:01

Tak to je povedený recept - určitě ho vyzkouším!
Jinak - Schwarzwaldskou šunku mám taky rád, ale přiznám se, že slanina je slanina ;)

2 Jitka Jitka | 31. května 2010 v 15:24

To je ale milé překvapení. Jsem ráda, že nás opět zvete na něco dobrého. Z nostalgie jsem si otevřela vaši stránku a nestačím se divit, co přibylo nových receptů. Teď se těším, že si je zpětně pročtu a o inspiraci nebudu mít nouzi.

3 Alena Alena | E-mail | 31. května 2010 v 18:01

Petře,
domácí a dobře vyuzená slanina, do které zakrojíš jak do másla, fakt nemá konkurenci! Čerstvý chleba k tomu, jo, jo, dala bych si hned :-)

4 Alena Alena | E-mail | 31. května 2010 v 18:19

Jitko,
děkuji za milý komentář! Já jsem se na dlouhou dobu odmlčela, ale teď jsem se opět chytila vařečky :-)
Moc ráda vás zase vidím. :-)
Zdraví Alena

5 Petr Petr | E-mail | Web | 1. června 2010 v 10:06

Alenko, takhle mi delat chute hned po ranu... Slanina s chlebem je bajecna zalezitost! ;)

6 Emma Emma | 1. června 2010 v 19:50

Jsem tu poprvé a líbí se mi tu! Určitě vyzkouším o víkendu a podívám se i na jiné.

7 andula andula | 1. června 2010 v 19:56

móóóóóóc hezkýýýýýýýýýýýý

8 Alena Alena | E-mail | 1. června 2010 v 19:56

Petře, :-D
je to tak, je to báječná záležitost! :-)
Zdraví Alena

9 Alena Alena | E-mail | 1. června 2010 v 19:59

Emmo,
děkuji ti za návštěvu! :-) Moc mne potěšil tvůj milý komentář.
Zdraví Alena

10 Alena Alena | E-mail | 1. června 2010 v 20:00

Andulko,
dlouho jsem tě tady neviděla, ale jsem ráda, že se ti guláš líbí. :-)
Zdravím!

11 HaF HaF | Web | 2. června 2010 v 22:13

Nesouhlasím,že krůtí maso je dietní!!! Tedy , nesmí se ty recepty číst večer před spaním! Vypadá to velmi dobře. Na vánoce bereme pravidelně celou krůtu - tak 15-18kg,to se potom dietně nabaštíme! Mám vyzkoušeno, že krůtí stehno pěkně na česneku a na cibuli strčí do kapsy i vepřovou pečeni a nikdo to u zelí nepozná. (Ale strčím tam tajně nedietní lžíci sádla-radši dvě) :-D  :D  8-)

12 Alena Alena | E-mail | 3. června 2010 v 13:17

HaF,
pokud by zůstalo v pozdních nočních hodinách jen u čtení, bylo by všechno dietní. :-D
Tak taková obrovská krůta, je pak radost porcovat do mrazáku, je z ní pár obědů, včetně polívečky. Taky jsem ji kdysi koupila tak velkou, ale živou. Hrůza byla ji zabít.

Komentáře jsou uzavřeny.