Obyčejná bramboračka

13. dubna 2010 v 23:54 | Alena |  Polévky
Polévky jsou dobrým úvodem oběda.


Recept pro 4-5 porcí

  • 2 hrsti sušených hub
  • 50 ml oleje nebo másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá kávová lžička sypkého polévkového koření bez glutamátu
  • 1/4 většího celeru vcelku
  • 1 střední cibule vcelku
  • 1 menší petžel vcelku
  • 2 střední mrkve, nakrájené na kolečka
  • 5 středně velkých brambor, nakrájených na kostičky
  • sůl 
  • pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku

Houby vložte do kastrůlku, zalijte asi půllitrem studené vody a povařte 15 minut.

Zatím si připravujte jíšku ze stejného množství tuku a hladké mouky.
Ve větším hrnci rozehřejte olej nebo máslo a vsypte mouku. Poctivě míchejte, aby se jíška nepřipálila. Musí mít slabě zlatavou barvu. Při pražení mouky v tuku vznikají vonné chuťové látky, které dodávají jíšce, a tím i zahuštěné polévce příjemnou chuť.

Za stálého míchání jíšku zalijte asi litrem a půl studené vody. Dobře promíchejte, přidejte zeleninu a brambory. Přilijte povařené houby i s vývarem a polévku přiveďte k varu.

Bramboračku nechte asi 20 minut na mírném plameni probublávat. Za tuto dobu by měly být brambory měkké.
Uvařenou cibuli vyhoďte, bramborové polévce stačí její aroma. Petržel a malou část celeru můžete pokrájet na drobné kostičky a vrátit do polévky. Dosolte podle chuti, přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Hotovou bramboračku ještě zamíchejte a odstavte z plotny. Máte hotovo a můžete podávat.

Dobrou chuť !
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.