Hovězí guláš z kuchyně Jaromíra Trejbala

26. dubna 2010 v 9:57 | Alena |  Hovězí maso
Recept na hovězí guláš jsem vybrala z kuchařské knihy - Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana.

Dílo mistra kuchaře, který byl před druhou válkou na špici světové gastronomie. Používal suroviny, které se u nás mnohdy objevily až po revoluci. Tato kuchařka je i po letech plná receptů, které zaujmou. Neočekávejte knihu s fotografickým zpracováním hotových jídel či postupů vaření. Toto je opravdový záznam životního díla kuchaře.

Na Trejbalovu kuchařku je potřeba pohlížet jako na dokument o vývoji gastronomie, doklad rozmanitosti a nikdy nekončící fantazie mistra kuchaře, důkaz měnících se chutí a vůní pokrmů typických pro určitou dobu a společnost.


Guláš (originál maďarský)




Na guláš budete potřebovat

  • 1000 g hovězí kližky
  • 300 g cibule
  • 250 g vepřového sádla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička papriky pálivé
  • 1 celá hlavička česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce Solamylu
  • sůl


Koupila jsem hovězí kližku z irského býka. Nádhera...barvou se přibližovala masu telecímu. I když máte zrovna plný mrazák, takovému masu se jen těžko odolá.


Jak na to

Omyté maso odblaníte a nakrájíte na 3 centimetrové kostky.


V kastrole na rozehřátém sádle dozlatova osmahněte drobně krájenou cibuli. (Polovinu sádla pak slijte do hrnku), zalijte vodou ( já jsem přidala 1/2 litru vody), přideje nakrájené maso, rozdrcený oloupaný česnek, sůl, koření a rajčatový protlak.


Hrnec s gulášem přiklopte a na pomalém plameni vařte doměkka.

Guláš je hotový, když je kližka zcela měkká a nerozpadá se. Čím pomaleji maso vaříte, tím je guláš lepší. Já jsem ho nechala pomalu probublával tři a půl hodiny.

Na závěr v trošce vody rozmíchejte Solamyl, guláš zahustěte a povařte.

Dobrou chuť!


Jaromír Trejbal doporučuje hovězí guláš podávat s vařenými bramborami.

Guláš byl chutný, určitě ho budeme opakovat.


Knihu Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Kosmas


Mohlo by Vás také zajímat:

Steak z DublinuIrský gulášRoštěnka s houbami

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 lydia lydia | 28. dubna 2010 v 14:05 | Reagovat

Drahá Aleno, těší mě, že se zde zase vaří :-)

2 Papaja Papaja | Web | 29. dubna 2010 v 11:19 | Reagovat

Hned bych si dala porci dobrého gulášku. Má nádhernou barvu a tarhoňa jako příloha? Perfektní :-D
Já využila radu zmiňovaného pana Trejbala při obalování vánočního kapra. Jeho rada zní: obalovat kapra v mouce hrubé. Obal je tak křupavější a neodpadává od rybího masa.
Pěkný recept
P. :-P

3 vendeta vendeta | 30. dubna 2010 v 5:53 | Reagovat

Záverečný guláš vypadá báječně, jen mě maminka od malička učila, že cibule má být max. do zlatova a NIKDY nesmí zhnědnout...ona jinak hořkne...tak nvm, zda by příště nebylo lepší barvu o jeden stupen snížit:) :-)

4 Alena Alena | E-mail | Web | 30. dubna 2010 v 16:12 | Reagovat

Milá Lydie,
mé dvě dcery mě přesvědčily, abych v kuchařském blogování pokračovala. Moc ráda Tě vidím! Pozdravuj od mne krásné Rakousko. :-)

5 Alena Alena | E-mail | Web | 30. dubna 2010 v 16:25 | Reagovat

Papajo,
příloha jsou špecle. Nějak mně byly divné ke guláši brambory, já mám nejraději rohlíky. Ale při konzumaci guláše mě mrzelo, že jsem nedala na doporučení Jaromíra Trejbala. Při představě jsem tu chuť brambor v guláši úplně cítila.
Co se týká obalování v hrubé mouce, já řízky tak obaluji, ale na ryby mě to nenapadlo. Takže vřelé díky za tip.

6 Alena Alena | E-mail | Web | 30. dubna 2010 v 23:39 | Reagovat

Vendeto máš pravdu, cibule tmavá je nahořlá. Ale ta tmavá cibule dělá právě tu dobrou chuť guláše. Děkuji za návštěvu. Zdraví Alena :-)

7 HaF HaF | Web | 3. května 2010 v 13:21 | Reagovat

Tuto knihu jsem nedávno dočetla,ale zatím jsem podle ní nic nevařila. Vidím, že budu muset začít, gulášek vypadá skvěle. K těm bramborám, já zase guláš můžu jedině s čerstvým chlebem.

8 Alena Alena | E-mail | Web | 7. května 2010 v 18:25 | Reagovat

HaF,
až něco uvaříš z kuchařky Jaromíra Trejbala, dej prosím vědět. Díky za milý komentář a za návštěvu. :-)

9 Otto Otto | 28. prosince 2011 v 13:16 | Reagovat

... :-P ... :-P ...

10 koky koky | 24. dubna 2014 v 19:38 | Reagovat

Super recept, jen podle babicjy sem skusila podlit pive a bylo to vazne dokonale :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.