Brokolicová polévka s parmezánem

24. března 2010 v 15:24 | Alena |  Polévky
Jezte brokolici!

Brokolice je velmi chutná, nutričně hodnotná a zdravá zelenina. Po červené paprice má největší obsah vitaminu C. V porovnání s pomerančem je více než dvojnásobným zdrojem vitamínu C. Má rovněž vysoký obsah beta-karotenu - provitaminu A, který pomáhá snižovat množství volných radikálů v těle a tím snižuje riziko cévních onemocnění, mrtvice, šedého zákalu a má ochranné účinky proti nádorovým chorobám. Významné je též velké množství vitaminu B1 a B2, vyšší obsah vitaminu E a kyseliny listové. Pravidelná konzumace brokolice chrání organismus před vznikem plicních nádorů u kuřáků, před rakovinou tlustého střeva a dělohy. Obsahuje látky, které brzdí přeměnu glykosidů na tuky a cholesterol. Cenný je i obsah minerálních látek, hlavně draslíku a vápníku. Z dalších minerálů je to hořčík, železo, síra, fosfor, selen a další. Brokolice obsahuje i cennou vlákninu potřebnou pro správnou činnost střev a žaludku, čímž preventivně působí i proti závažným střevním onemocněním včetně rakoviny. Svým obsahem účinných látek působí silně protiskleroticky, vhodná je i pro diabetiky. Brokolice je nejen velmi chutná zelenina, ale je také součástí zdravé výživy.

Zkuste tento recept:




Co potřebujete

  • 1 střední brokolici bez stonků
  • 1 větší nakrájenou mrkev
  • 1 střední nakrájenou cibuli
  • 2 lžíce oleje + 1 lžíci másla
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 / 2 lžičky čerstvě pomletého pepře, nebo podle chuti
  • 1 / 4 hrnku strouhaného parmezánu


Jak na to

V hrnci na středně vysoké teplotě a rozpáleném oleji míchejte pokrájenou mrkev a cibuli. To vám zabere asi 5 minut. Zelenina musí být jemně opečená a zbarvená do zlatova.


Přidejte vývar a pepř. Polévku promíchejte a přiveďte k varu.


Brokolici rozeberte na menší růžičky a vhoďte do vařící polévky. Opět ji přiveďte k varu a snižte teplotu na nižší až střední stupeň. Tento proces potrvá asi 15 - 20 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.


Zatímco v hrnci probublává polévka, připravte krutonky. Na rozehřátém másle opečte na kostičky nakrájenou housku, nejlépe den starou. Stále míchejte, aby se vám krutonky nepřipálily.


Polévku odstavte z ohně, nasypte nastrouhaný parmezán a promíchejte. Vraťte zpátky na plotnu a nechte ještě chvilku provařit. Polévka je hotová a můžete podávat.


Přeji dobrou chuť!
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 16:27 | Reagovat

Pěkně zelený a jarně naladěný recept :-) Vítám Alenu po delší odmlce zase mezi námi všemi "provokatéry dobré chuti" a přeji pěkné jaro!

Šárka

2 Bali Bali | Web | 24. března 2010 v 16:40 | Reagovat

Co to vidim? Mile prekvapeni! Zdravim z Francie a tesim se na novinky ;-)

3 Alena Alena | E-mail | Web | 25. března 2010 v 17:44 | Reagovat

Milá děvčata, Šárko a Bali. Je příjemné vidět po dlouhé době spřízněné dušičky. Moc Vás zdravím.
Alena

4 Andula Andula | 26. března 2010 v 17:24 | Reagovat

polévka vypadá úžasně. Až se vrátíme ze Zarazic, tak ji zkusím ukuchtit. Čau :-P

5 Alena Alena | E-mail | Web | 26. března 2010 v 18:22 | Reagovat

Andulko, díky za důvěru. Může se přidát rýže a mléko, ale dala jsem přednost lehké polévce. Hlavně, aby chutnala mužíčkovi :-)

6 Mia Mia | 31. května 2011 v 22:34 | Reagovat

Výborná!!!!!

7 Alena Alena | Web | 31. května 2011 v 23:57 | Reagovat

[6]: Děkuji!!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.