Indické kuřecí kari

4. června 2008 v 20:16 | Alena |  Chutně ze světa
Kuřecí kari je jeden z nejpopulárnějších indických receptů. Curry je populární zejména ve Velké Británii. Je to rychlý, snadný a chutný pokrm.


Kuřecí kari je univerzální jídlo, existuje mnoho různých receptů a chutí.

(2 porce)
  • 45 ml olivového oleje
  • 1 cibule, na větší kostky
  • 2 stroužky česneku, posekaného
  • 1 zelená chilli paprička, zbavená semínek
  • 400 g kuřecích prsíček, nakrájených na 2 cm kostky
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžíce kari pasty, nejlépe žluté
  • sůl
  • 5 ml rajčatového protlaku
  • 60 ml kokosového mléka nebo smetany

Nejdříve si nakrájejte všechny suroviny. Cibuli nakrájejte na větší kostky, česnek nadrobno, chilli papriku na drobné kostičky a kuřecí maso asi na 2 cm kostky.


Na pánev dejte olej, rozpalte jej a přidejte cibuli. Asi 1 minutu opékejte a přidejte maso. Za stálého míchání opékejte 5-6 minut, přidejte chilli papričku a česnek. Opékejte 2-3 minuty.


Přidejte sůl, kurkumu, římský kmín a koriandr. Zamíchejte rajský protlak, koření garam masala a cukr. Cukr zvyšuje dobrou chuť rajčatového protlaku.


Zamíchejte a zkontrolujte, zda je maso hotové. Pokud máte pochybnosti, jeden kousek masa roztrhněte a zkotrolujte. Maso by memělo být uprostřed růžové.
Na závěr přidejte kokosové mléko nebo smetanu a opět vše promíchejte. Pokud chcete víc omáčky, můžete přidat trochu kuřecího vývaru.


Indické kari nechte malou chvíli provařit. Je to důležité, aby se spojily všechny ingredience a aby se v pokrmu uvolnily všechny chutě a vůně.


Kuřecí kari podávejte teplé s rýží basmati nebo s indickým chlebem naan.

Rada:

1. Pro výraznější chuť i vůni přidejte koření zároveň s cibulí a smažte všechno spolu. Maso přidejte až potom.

2. Pokud máte doma kuřecí pastu, lze ji použít místo koření. Kari pastu dejte na olej a nechte rozvonět. Pak teprve opékejte maso.

Inspiraci jsem čerpala na těchto stránkách.

 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 jolana jolana | 5. června 2008 v 10:34 | Reagovat

...jeeeej...tak ja na to hned aj idem ake to je lakave som dostala chut ( s tou chutou to je povazlive posledny cas..)....indicke mnamky u nas  vsetci radi...diky ;).. som rada ze Vas a dobrotky zasa vidim...;).. krasny den..:)))

2 lydia lydia | 5. června 2008 v 11:58 | Reagovat

vypadá to moc pěkně, zatím se můžu jenom dívat:-(. Ale příští týden! Udělám z krůtího masa.

Aleno, jsem ráda, že se zase vaří:-)

3 Yva Yva | Web | 5. června 2008 v 16:53 | Reagovat

Ali, Jitko -- po krátké pomlce nádherně voňavý recept. To stojí za tu chvilku čekání! (P.S. Doufám, že na cestách bylo pěkně!)

4 Alena Alena | E-mail | 5. června 2008 v 21:40 | Reagovat

Jolanko, Lydie a Yvo,  udělaly jste mně obrovskou radost! Vařit se tady určitě bude! :-)

(P.S. Na cestách bylo báječně)

5 Tea Tea | 6. června 2008 v 15:11 | Reagovat

Já každý den klikala, říkala si, co se stalo a ono kari se připravovalo....Dneska je tak kásně, že už z toho všeho píšu básně. :-))....Jen, aby to nebylo proto, že je pátek a blázni mají svátek. :-)) Hezký víkend......:-)

6 Jenky.Kaulitz Jenky.Kaulitz | 8. června 2008 v 17:41 | Reagovat

myslím že do smetany by bylo dobré přidat kokos. mléko....

Jinak miluji váš švýcarský koláč zrovna ho peču....

7 Ewa Ewa | E-mail | 8. června 2008 v 20:30 | Reagovat

No sláva!!!

Pomalu jsem začínala být na špís z lososa alergická.

Ale teď  snad bude zase dobře. :-)))

8 Alena Alena | E-mail | 9. června 2008 v 21:34 | Reagovat

Teo,  máš básnické "střevo", krásně se to rýmuje. :-)

Trošku to tady zanedbáváme, ale vařit se bude.

Přeji krásný den!

Jenky, kokosovým mlékem by se to určitě jen vylepšilo.

Děkuji za vyzkoušení koláče!

Ewo,

díky za přízeň! Jitka má nějaké neodkladné zařizování, tak se na chvilku odmlčela, ale věřím, že se brzy vrátí.

Zdraví Alena

9 šárka šárka | 4. ledna 2009 v 15:36 | Reagovat

díky za recept, chutná jako pravá Indie :)

10 liberty liberty | 25. února 2009 v 11:05 | Reagovat

přidal jsem tam trochu šafránu a super.

11 Bee. Bee. | 12. ledna 2012 v 13:20 | Reagovat

Naprosto vyborna vec, tenhle recept!!!!! Děkuji!

12 Alena Alena | 12. ledna 2012 v 15:44 | Reagovat

[11]: Ja taky dekuji :-)

13 Prema van Smuuf Prema van Smuuf | Web | 23. ledna 2012 v 18:39 | Reagovat

COMIC SAAAAANS!!! [:tired:]

14 Rejpal Rejpal | 19. února 2012 v 9:28 | Reagovat

co to je kuřecí pasta??? :-D

15 Alena Alena | Web | 19. února 2012 v 9:43 | Reagovat

[14]: Rejpale :-)
tady se můžeš podívat, co je to kari pasta http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&prn=33742
Jinak se dá koupit téměř ve všech supermarketech. Měj se hezky :-)

16 Terísek Terísek | 23. září 2012 v 9:07 | Reagovat

Tento recept na kari mě velmi zaujal, dnes ho vyzkouším na návštěvě a pokud nebudou slintat blahem, tak dostanete na zadek :-P  Nicméně se domnívám, že recept bude mít velký úspěch, už teď se mi spustil Pavlovův reflex a slintám :-D

17 skrillex skrillex | 2. října 2012 v 14:42 | Reagovat

je to amatérský žrá

18 alenkyfood alenkyfood | Web | 2. října 2012 v 14:45 | Reagovat

[17]: Ahoj skrillex, máš pravdu, je to amatérské. Já nejsem odborník, jsem milovník dobrého jídla a s tím souvisí i vaření. :-)

19 Verca Verca | E-mail | 16. ledna 2017 v 12:38 | Reagovat

Opravdu výborný recept :-) zrovna jsme dojedli a celá rodina nadšená :-) díky ;-)

20 Inženýr Inženýr | 11. července 2017 v 11:41 | Reagovat

Tohle jídlo je pecka, díky :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.