Voňavé kuřátko na houbách - Plat du Jour

13. dubna 2008 v 23:00 | Jitka |  Drůbež
Při svých cestách po Jihovýchodních částech Francie, Rhône, Beaujolais, Burgundy a Chablis, jsem našla senzuální srdce Francie, kde následováním toků řek od hor, až po kouzelnou atmosféru Riviéry člověk objevuje překrásnou krajinu, které může snad soupeřit pouze nepřeberné množství druhů vynikajících vín v tého oblasti všude k objevení.
Rhône - se svým středozemním sluncem a Mistrály produkuje bohatá, kořeněná červená vína, růžová vína, která se výborně párují s místními pokrmy a poutavá bílá vína.
Beaujolais - produkuje ultimátní červená vína k lehkému popíjení.
Burgundy - král vín, jak červených tak bílých, co říct víc.
Chablis - perlivě jiskřivé bílé vínko z chladnější oblasti.
K tomuto receptu se hodí nějaké kořeněné červené víno z oblasti Rhône


pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 kuře asi 1.5 kg nakrájené na 8 porcí (použila jsem jenom nohy rozkrojené v kloubu na stehna a paličky)
  • 12 malých houbiček (použila jsem mé oblíbené béžové žampiony) osmažené na troše másla
  • 3 lžíce jemné kukuřičné mouky ochucené solí a čerstvě rozdrceným pepřem (pšeničná hladká je OK)
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 8 oloupaných stroužků česneku
  • 1 nasekanou červenou cibuli (použila jsem 8 šalotek)
  • 1/2 čtvrtlitrového hrnku na hrubo nakrájené mrkve
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 - 2 bobkové listy
  • 1 pruh asi 3 cm široký pomerančové dobře omyté kůry (nebo citrónové)
  • 500 ml robustního suchého červeného vína
  • 250 ml dobrého kuřecího vývaru
  • 1 lžička rajské pasty
  • 2 lžíce brandy
  • 2 lžíce posekané petrželky
  • sůl a čerstvě pomletý černý pepř podle chuti

1. Z kuřecích kousků odkrojit přebytečný tuk.


2. V sáčku protřepat ochucenou mouku a po kouscích tam vhodit maso, protřepat sáčkem tak, aby se lehce po všech stranách obalilo.


3. Na těžké pánvi rozehřát máslo a po částech na něm osmažit houby. Vyjmout je do misky.


4. Na pánev přidat olej. Když je rozehřátý, tak tam přidat kuřecí maso a osmažit ho do zlatova, což potrvá tak 3 - 5 minut. Maso vyjmout k houbám a dát stranou.


5. Na stejné pánvi osmažit cibuli, česnek a mrkev asi 3 minuty, až zelenina začne dostávat barvu. Slít všechen tuk.


6. Na pánev nalít víno, přidat k němu rajskou pastu a brandy. Přivést do prudkého varu, uvolnit jakýkoliv přípek a vařit tak 3 minuty. Vrátit tam kuřecí maso, snížit teplotu na mírné probublávání a přikryté podusit asi 20 minut. Přidat houby a vše dusit o 5 - 10 minut déle, nebo až po zapíchnutí špejle do masité části stehna z něj šťáva vytéká čirá.


7. Vyjmout maso a zeleninu na servírovací mísu a udržovat vše v teple. Zvýšit teplotu pod kastrolem a vše vydusit tak 3 - 5 minut, nebo až šťáva mírně zhoustne. Šťávou zalít maso a zeleninu, posypat petrželkou a podávat nejlépe se sklenkou stejného vínka a křupavou bagetou. (Osobně podávám přímo ze svého zamilovaného litiňáku).


Dobrou chuť!
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. dubna 2008 v 11:02 | Reagovat

Obdivuji estetické cítění šikovné kuchařky :-) Ke sklence červeného vína opravdu hrnec s červenými oušky pasuje nejlíp. To, co je v hrnci samotném, to netřeba komentovat! Každý vidí, že je to voňavá dobrota. Kukuřičná mouka je báječná ingredience, hned dnes o ni doplním své domácí zásoby (v pondělí pravidelně podnikám dobrodružný výlet do báječného obchůdku se zdravou výživou a místními bio produkty). Vždycky koupím i to co nechci a o čem jsem se domnívala, že se bez toho obejdu :-)

Tradičně další nejen chutný, ale i krásný recept :-)

2 Bali Bali | Web | 14. dubna 2008 v 11:13 | Reagovat

upět něco co mi sedí. Ono to bude tím, že v našich domácnostech se nejvíce vaří po francouzsku, viď?

3 Jitka Jitka | E-mail | 14. dubna 2008 v 12:55 | Reagovat

DolceVita, musím říct, že dovedeš člověka nadchnout pro psaní dalších receptů ;o) Děkuji Ti za to velice a hlavně musím říct, že si těch Tvých komentářů velice vážím. Přicházejí od tak dobré kuchařky, která navíc je obdařena vyjadřujícími se schopnostmi, což není každému dáno. Musím se přiznat, že se na mě rodina domluvila o Vánocích a obdarovala mě několika kastrůlky všechny v červené barvě, ančto si řekli, že když se zeptají mě, tak řeknu barvu černou, tak jako to říkám na všechno ;o) S tím vínkem je to zavádějící, ale v tomto případě jsem použila moravské a ne francouzské...

Mohu-li doporučit, tak další produkt v mé oblibě je japonská, ale taktéž používaná ve Francii Panko strouhanka. Člověk, když tuto křupavou kůrčičku vyzkouší, tak se těžce vrací k naši tradiční strouhance...

4 Jitka Jitka | E-mail | 14. dubna 2008 v 12:58 | Reagovat

Bali, asi je to tak ;o))) Dík za nakouknutí....

5 Alena Alena | 14. dubna 2008 v 17:04 | Reagovat

Opet moc pekny recept, ktery si nenecham ujit. Jitko diky !!!!!

Zdravim Vas vsechny z krasneho Dublinu.

6 Bali Bali | Web | 14. dubna 2008 v 19:50 | Reagovat

ahoooj, preji ti krasne dny ;-)

7 Tea Tea | 14. dubna 2008 v 23:12 | Reagovat

Já bych ráda měla ten krásný kastrůlek s červenými oušky a hlavně to co je v něm ! :-)  Kombinace masa, hub, dobrého vína, to všechno provoněné česnekem a tymiánem, zastříknuté brandy...co k tomu dodat? Báječný recept !  Hlavně nečíst po jedenácté večer, jako teď já. :-)))

8 Ewa Ewa | E-mail | 14. dubna 2008 v 23:18 | Reagovat

To je nádhera! Myslím, že tohle kuřátko o víkendu uvařím. Jitko, díky za lákavý recept.

9 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 10:21 | Reagovat

Aleno, Ty se od nás nemůžeš odtrhnout, že ano ;o))) Pozdravuj Dublin a zajisti, aby Ti vydal některý ze svých výborných receptů......Měj se moc pěkně!

10 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 10:41 | Reagovat

Teo, ten kastrůlek miluji a hodně jej používám. Je to jeden z nové sady litiňáků, které neváží tunu! Stojí za ním mistr šéfkuchař Paul Bocuse, kterého jsem měla tu čest dokonce potkat. Kastrol má dva druhy pokliček, skleněnou a litinovou a navíc specielní dno, díky jemuž maso atd. neleží přímo v množství tuku. Recept je dobře vymyšlený, vše se děje v jednom kastrolu, včetně pro odvážné i servírování ;o)

Děkuji Ti za tak milý komentář! Mám z něj radost...

11 Jitka Jitka | E-mail | 15. dubna 2008 v 10:46 | Reagovat

Ewo, moc děkuji za Tvůj čas, přečtení receptu a napsání komentáře. Těší mě, že se Ti kuře zamlouvá a jestli vyzkoušíš, dej prosím Tě vědět jak obstálo ;o)

12 Ewa Ewa | E-mail | 20. dubna 2008 v 10:17 | Reagovat

Včera jsem uvařila toto voňavé kuřátko a bylo strašně dobré. K obědu bylo s nočky z bramborového těsta a k večeři s bagetou, jak bylo doporučeno. Ke zbytku bude rýže.

Jitko, děkuji!

13 Jitka Jitka | E-mail | 24. dubna 2008 v 12:04 | Reagovat

Ewo, moje recepty by se poslední dobou měly nazývat ¨Rozlítané recepty¨, protože se momentálně musím věnovat něčemu jinému...Snad nedostanu od Aleny vyhazov ;o)

Mám nesmírnou radost, že Vám chutnalo, zajisté také díky Tobě! Máš pravdu, všechny přílohy co doporučuješ jdou s receptem velice dobře i když Francouz potřebuje tu nalámanou bagetu na vytření poslední kapky šťávy ;o)

Díky moc za vyzkoušení receptu!

14 Alena Alena | E-mail | 25. dubna 2008 v 21:39 | Reagovat

Jituško, ty jsi mne rozesmála s tím vyhazovem!  Tohle kuřátko už mám v plánu ! Béžové žampiony jsem ochutnala až v Dublinu. Jsou krásně voňavé a mají na rozdíl od bílých i  lepší chuť.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.