Vepřové kotlety s houbovou omáčkou a noky

1. dubna 2008 v 9:01 | Alena |  Vepřové maso

(4 porce)

  • 4 vepřové kotlety
  • citróvová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 1 střední cibule
  • hrst sušených hřibů, předem namočených v teplé vodě
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • sůl
  • 200 ml smetany
  • 1 lžička škrobové moučky

Plátky kotlety naklepte, potřete citrónovou šťávou a nechte hodinu odpočinout. Osolte, opepřete a v pánvi rychle opečte na rozpáleném oleji. Do menšího kastrůlku dejte máslo, rozehřejte, vložte cibuli a zpěňte ji. Přidejte houby, opepřete a osolte a chvíli je restujte do změknutí. Podlijte smetanou. Zahustěte škrobovou moučkou smíchanou se 2 lžícemi vody a krátce povařte.


Nočky


  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 ml smetany
  • 200 ml vody
  • 3 žloutky
  • sůl

V hluboké míse promíchejte všechny suroviny. Navlhčenou lžící vykrajujte nočky a vhazujte do vařící osolené vody. Když nočky vyplavou napovrch, vyberte je a promíchejte v rozpáleném másle s trochou smetany.


Dobrou chuť !
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 1. dubna 2008 v 11:25 | Reagovat

tak takové dobroty mám ráda. Milujeme sušené houby, jsou výraznější než čerstvé.

2 Alena Alena | E-mail | 1. dubna 2008 v 12:40 | Reagovat

Bali, máš pravdu. Jsou výraznější a v mnoha pokrmech chutnější i voňavější. Ale takový čerstvý a zdravý hřib je lahůdka. Už aby rostly. :-))

3 Tea Tea | 1. dubna 2008 v 16:21 | Reagovat

Sušené houby jsou pro mne elita mezi ostatními. Jsou opravdu nejaromatičtější, prostě houbové. Ještě mám nějaký pytlík mražených, ale to jen pro to, že to jsou houbové miniatury a nešlo s nimi nic jiného udělat. :-) Na zavařování jich bylo málo....Dokonce jsem si koupila i čerstvé žampiony a usušila...Alenko, a do omáčky dáváš sladkou smetanu nebo kysanou? Já kysanou, omáčka pak získá nádhernou navinulou chuť...:-)

4 Alena Alena | E-mail | 1. dubna 2008 v 16:38 | Reagovat

Tea,

smetanu střídám podle nálady nebo podle toho, kterou mám v ledničce. Kysaná smetana je opravdu lepší, mně vadí, že je někdy omáčka hrudková a že není na pohled taková hladká. Ale na chuti jí to neubírá. Možná je nejlepší krém freš, ale s tím nemám až tak velké zkušenosti. Budu si muset zvyknout mívat ho stále při ruce.

S malými hříbky, které dávám také do mrazáku, peču kuře a ke konci pečení  přidám smetanu. Je to sice víc kalorické, ale chutná to báječně. :-)

5 Jitka Jitka | E-mail | 1. dubna 2008 v 20:22 | Reagovat

Trpím! Recept musím vyzkoušet. Máš pravdu Alenko, že Crème fraîche je tak něco mezi chutěmi...Máme ho rádi i našlehaný ke sladkostem.

6 Alena Alena | E-mail | 1. dubna 2008 v 21:50 | Reagovat

Jitko,

nočky jsou také velice chutné. Jsou měkké i bez kypřícího prášku. Měkkost zajistí dostatek žloutků a smetana. Jen těch kalorií je poněkud víc :-))

7 Yva Yva | Web | 2. dubna 2008 v 0:43 | Reagovat

Holky, vy mi dáváte! Zásoba sušených hub z Čech došla a na další si budu muset počkat. Kysaná smetana v omáčce se nesrazí, když je do ní přimíchaná mouka, ale v téhle jemné omáčce by asi nebyla žádoucí.

8 Jitka Jitka | E-mail | 2. dubna 2008 v 11:37 | Reagovat

Alenko,  ty nočky jsem také mínila pochválit a dokonce je dnes budeme mít k večeři ;o) Připadnou mi tak snasné a rychlé...

9 Alena Alena | E-mail | 2. dubna 2008 v 17:14 | Reagovat

Jitko, ať nočky chutnají ! :-)

10 Alena Alena | E-mail | 2. dubna 2008 v 17:20 | Reagovat

Yvo,

díky za perfektní radu ! Vařívám zelené fazolky na smetaně, tam je skutečně kysaná smetana nejlepší, ale téměř vždy jsem měla omáčku hrudkovou.

Zdraví Alena

11 Jitka Jitka | E-mail | 4. dubna 2008 v 13:11 | Reagovat

Alenko, recept na nočky je super! Chutnalo nám velice ;o) Díky...

12 Alena Alena | E-mail | 4. dubna 2008 v 14:34 | Reagovat

Jsem nesmírně ráda, že nočky chutnaly! Děkuji za vyzkoušení.

13 Jitka Jitka | E-mail | 4. dubna 2008 v 15:17 | Reagovat

Už asi jiné připravovat nebudu, jsou tak snadné! V miniaturním provedení je vyzkouším do polévky. Ještě jednou Ti děkuji...

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. května 2008 v 12:59 | Reagovat

Nočky, to je bramborová klasika, na kterou je škoda zapomínat. Připravuji často menší nočky "špecle" podle tradičních švýcarských receptur a mám k tomu i patřičné vybavení. Oproti jiné příloze je to opravdu raz dva hotovo. Doslova pětiminutovka! Díky za radu, jak je "upěknit" smetanou :-)

15 Alena Alena | E-mail | 4. června 2008 v 20:29 | Reagovat

DolceVito, já ještě nemám patřičné vybavení na "špecle", ale chystám se. A švýcarské tradiční receptury.....to musí být jedna báseň !! :-)

16 lucka34 lucka34 | 15. září 2012 v 13:51 | Reagovat

dnešní oběd v podobě této lahůdky byl skvostný 8-)

17 alenkyfood alenkyfood | Web | 15. září 2012 v 18:11 | Reagovat

[16]: Lucko, jsem ráda že chutnalo. :-) Děkuji za komentář

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.