Thajské karí

3. dubna 2008 v 21:48 | Alena a Jitka |  Chutně ze světa
Moje nejoblíbenější karí z Thajska je bramborové


Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 střední olejnaté brambory (asi 800 g), oloupané
  • 500 g kuřecího masa ze stehýnek (vrchní část nohy), nebo libového vepřového z panenky, hovězího z roštěnce, nakrájené na kostky, nebo se mohou použít krevety, lastury a jiné mořské potvůrky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce červeného kari v pastě (domácí je prima)
  • 1 střední cibule rozkrojená napůl a potom na plátky
  • 370 ml kokosového mléka z konzervy
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička nastrouhané kůry z limetky
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 2 střední uzrálá rajčata, oloupaná a drobně posekaná
  • proužky čerstvé bazalky (lístky navršit, srolovat a nakrájet na tenké proužky)


Celé brambory uvařit do měkka.

Ve woku nebo na velké pánvi rozpálit olej a používáte-li nějaké maso, tak ho na něm osmažit. Vyjmout maso a vložit kari pastu. Zahřívat ji do té doby než zavoní, což je asi 1 minuta. Přidat cibuli a za stálého míchání ji osmažit do měkka.


Přilít mléko a přidat omáčku, kůru, šťávu a rajčata. Nechat přijít k varu.


Přidat uschované maso, nebo používáte-li mořské potvůrky, tak přidat ty a potom brambory s bazalkou. Pomalinku nepřikryté vše dusit asi 5 minut a během té doby několikrát zamíchat.


Ihned podávat s miskou jasmínové rýže a ozdobit zeleným koriandrem.


Červené kari po domácku

  • 1 malá červená cibule posekaná
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce posekané citronelové trávy (lemon grass) jen ze spodní bílé části °
  • 3 lžičky posekaného kořene koriandru
  • 2 lžičky chilli lupínků
  • 1 lžíčka Galangal v prášku °°
  • 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
  • 1/2 lžičky pasty z krevetek (říká se ji belaca)
  • 1 sušený kafírový limetový list °°°
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 3 lžičky oleje


Rozmixovat všechny ingredience dohladka. Pastu ihned použít, nebo ji uschovat ve vzduchotěsné nádobce v chladničce, kde vydrží asi týden. Ovšem může se také na delší dobu zmrazit.


Na vysvětlenou:

Lemon grass (citronelová tráva) se používá na ochucení pokrmů. Používá se jenom její dužinatá spodní část, která se musí sekáčkem pohmoždit. Před podáváním pokrmu se vyndává, nebo se nechá na talíři nesnězená. Když se používá jemně posekaná, tak se z pokrmu nevyndává. Čerstvá tráva vydrží ve vodě několik týdnů. Dostane se koupit také sušená, která se musí nechat v horké vodě asi 20 minut nabobtnat. Slitá pak nahradí čerstvou trávu!


Galangal, je rostlina podobná zázvoru. Když se používá celý, tak se vyjme z pokrmu před podáváním, anebo se nechá v talíři nesnězený.


Kaffir lime list (Kafírový limetový list, také někdy citrusový) dává pokrmům unikátní chuť a z pokrmů se vyndává po uvaření. Je velice populární v Thajsku, kde se přidává do polévek, Stir-fries nebo karí. Obvykle se používá s česnekem, galangou, zázvorem a hojností chilli papriček. Thajská bazalka je zapotřebí pro autentickou chuť. Kafírový limetový list má velice silné a charakteristické aroma, které je těžké nahradit, snad pouze kůrou limetky, někdy citronovou myrtou, ale to už je hodně daleko od té pravé chuti.


Kaffir lime plod, jehož šťáva je nesmírně kyselá a má stejnou vůni jako listy. Kafírový limetový plod má velice silné a charakteristické aroma, které lze těžko nahradit. Někdy se přidává do rybích nebo drůbežích pokrmů v Thajsku a Malajsii. Méně obvyklé použití je v Indonésii.

Tyto obrázky jsou z informací na Wikipedia
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Codro Codro | 3. dubna 2008 v 23:49 | Reagovat

paradicka, nazhavila

2 Jana Jana | 4. dubna 2008 v 0:51 | Reagovat

Tak toto jídlo vypadá naprosto dokonale. Nemám ale bazalku, můžu použít sušenou? Děkuji za odpověď. Jana

3 zinda zinda | Web | 4. dubna 2008 v 7:07 | Reagovat

Ahojíky! Mohli byste plsky for me-Zinda hlásnout ve 3. a už i posledním kole SONB na : lucinkyblog.blog.cz? Byla bych mocinky ráda a když budete potřebovat vy tak mi písněte na blog.Předem dík ♥♥♥jste nej♥♥♥

Mimochodem pěknej blogisek ! ! !

4 jolana jolana | 4. dubna 2008 v 10:18 | Reagovat

Uzasny receptik a ta fotecka.... :)

5 Alena Alena | E-mail | 4. dubna 2008 v 10:54 | Reagovat

Jolanko,

Jitčino nejoblíbenější karí je opravdu chutné. My jsme si jej taky zamilovali.:-) Je to jemňoučká a sametová chuť.

Děkuji Ti za přízeň!

6 Jitka Jitka | E-mail | 4. dubna 2008 v 11:37 | Reagovat

Codro, díky za zastavení na Alenčině blogu a těšíme sa na další návštěvu ;o)

7 Jitka Jitka | E-mail | 4. dubna 2008 v 12:28 | Reagovat

Jano, vítáme a děkujeme za zájem ;o) V Thajsku se stejně používá trochu jiná bazalka, vlastně se na vaření používají tři druhy. Nejčastěji se však používá tak zvaná ¨svatᨠbazalka (horapa), která má ostřejší chuť, stonky jsou fialové, lístečky menší a trochu chlupaté a která chutná tak trošínku jako hřebíček. Takže tu autentickou chuť asi běžnou bazalkou jak čerstvou tak sušenou nedocílíš, leda že bys měla blízko nějaký Thajský obchod, nebo si začala pěstovat různé druhy bazalky koupené na příklad zde, kde jich mají šest druhů:

http://www.zahradnictvi.net/okrasne-rostliny/bylinky/

Klidně použij sušenou drhnutou bazalku a dobrou chuť ;o)

8 Jitka Jitka | E-mail | 4. dubna 2008 v 12:43 | Reagovat

Zindo, jsi pěkné děvče! Mrkla jsem se k Tobě ;o)

♥♥♥ty seš taky nej♥♥♥

9 Jitka Jitka | E-mail | 4. dubna 2008 v 12:50 | Reagovat

Jolanko, už rok Ti dlužím dopísek, ale napíšu! Seš moc hodná, že se zde sem tam zastavíš. Alenka má opravdu příjemný blog a je mi zde dobře. Ale navíc je výborná kuchařka a ty fotografie!!! Je to prostě šikulka. Tak na brzkou viděnou ;o)

10 Jitka Jitka | E-mail | 4. dubna 2008 v 12:55 | Reagovat

Alenko, jak jinak než DÍKY za nejen uvaření receptu, ale také krásné nafocení!

Ještě bych k receptu ráda dodala, že se může uvařit stejně chutně z vepřového a hovězího masa tak jako s krevet a jiných mořských potvůrek...

11 Yva Yva | Web | 5. dubna 2008 v 0:42 | Reagovat

Děvčata, opět jeden krásný recept! Tu sametovou chuť samozřejmě zajišťuje lahodné kokosové mléko. ;o) Thajská a vietnamská kuchyně patří už léta k našim nejoblíbenějším. Díky za připomenutí, že je čas opět něco z receptů jihovýchodní Asie připravit. :o)

12 Jitka Jitka | E-mail | 5. dubna 2008 v 11:47 | Reagovat

Yvo, u mě je to snad nostalgie. Japonské karí je však na stejné příčce s tímto i když je tak odlišné...Díky za zastavení ;o)

13 Jana Jana | 6. dubna 2008 v 23:46 | Reagovat

Jitko, na tvoji radu jsem dala sušenou bazalku a bylo to moc dobré. Uvařila jsem to příteli a sklidila jsem velkou pochvalu. Pokusím se vysadit  bazalku na zahrádce. Děkuji mnohokrát. Jana

14 Jitka Jitka | E-mail | 7. dubna 2008 v 13:48 | Reagovat

Jano, jsem ráda žes vyzkoušela, ale ještě víc, že tak chutnalo i s pochvalou ;o) Druhů bazalek je povíc, mám ráda citronovou, ale pěstovala jsem i čokoládovou...opravdu s chutí čokolády...výborná na dezerty, nebo skořicovou bazalku. Ovšem, to jsem žila v zemi s vedry i v noci. Záleží kde žiješ, ale zasadila bych bazalku do květináče a během nocí, jsou-li chladnější, vzala domů. Bazalka miluje horko ;o)

15 Jana Jana | 7. dubna 2008 v 15:53 | Reagovat

Jitko moc děkuji, to jsem nevěděla, že je bazalku lepší pěstovat v květináči.

Prosím nevíš, dá se v Česku sehnat čokoládová bazalka?

16 Jitka Jitka | E-mail | 7. dubna 2008 v 23:57 | Reagovat

Jano, bazalku lze pěstovat ve sluné zahrádce, ale potřebuje i teplé noci. V některých místech se na noc ochladí a proto je lépe ji mít v květináči, aby se dala dát domů. Zde se dočteš o něco víc a možná, když se tam zeptáš, budou mít pro Tebe odpověď

http://www.hobbyzahrada.cz/data/clanek.asp?id=448&nadpis=Bazalka%20-%20ko%C5%99en%C3%AD%20vpravd%C4%9B%20kr%C3%A1lovsk%C3%A9

17 Thajská kuchyně Thajská kuchyně | E-mail | Web | 12. března 2010 v 16:13 | Reagovat

Zajímavý článek o koření které používá thajská kuchyně. http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/tajne-koreni-thajske-kuchyne

18 Olda bouchac Olda bouchac | 14. listopadu 2011 v 11:15 | Reagovat

fuj :-!  :-!

19 Alena Alena | Web | 18. listopadu 2011 v 18:19 | Reagovat

[18]: Oldo bouchaci, děkuji za návštěvu :-)

20 Růžena Alačamová Růžena Alačamová | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 12:57 | Reagovat

Krásně udělané stránky, gratuluji, Rosa :-)

21 alenkyfood alenkyfood | Web | 11. prosince 2012 v 6:51 | Reagovat

[20]: Rosa, děkuji za návštěvu a za pochvalu! Máš taky pěkné stránky, vůbec jsem je neznala. Zajdu si k tobě pro inspiraci. Přeji hezký a pohodový předvánoční čas :-)

22 avant-garde avant-garde | E-mail | Web | 21. února 2013 v 17:31 | Reagovat

doporučuji dát někdy do kuře (ať už na grilu či smažení) Lemon grass, stojí to za to

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.