Ruská polévka Šči

21. dubna 2008 v 12:34 | Alena |  Chutně ze světa
ŠČI je nejtypičtější z ruských polévek a společně s KAŠÍ představuje základní ruskou kuchyni, která je přímočará jak v přípravě, tak ve své srdečnosti.

Ruský folklór moudře nabádá "jestliže je šči dobré, není nic jiného zapotřebí". A je to pravda. Miska této syté polévky je nesmírně uspokojující pouze s krajícem černého chleba potřeným česnekem jako kompletní pokrm.

Existuje několik různých druhů Šči, které mají svůj původ v dávných dobách. Originální polévka byla připravena pouze z kysaného zelí, proto její jméno Kyslé Šči. Je stále nesmírně populární, hlavně během zimních měsíců. Bylo to v době před hromadnou přípravou pokrmů a to z toho důvodu, že zelí z podzimní sklizně muselo napřed zkysat. Nějaký vynalézavý kuchař však přišel na to, že se polévka dá připravit i v letních měsících s použitím čerstvého zelí. Tato polévka se nazývala Lenivé Šči a takto se kuchaři vyhnuli pracné přípravě kvašeného zelí.

V Mrtvých duších se Gogol zmiňuje o Šči, když darebák Čičikov je pozván k jídlu svým domácím Manilovem, který po usednutí ke stolu říká "Omluvte nás prosím, že nepodáváme večeři tak, jak by ji podávali v elegantních salonech hlavního města. My zde máme jednoduše podle ruské tradice Šči a ta je přímo od srdce. Prosím, poslužte si."


  • máslo
  • 1 střední cibule
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 sklenice kyselého zelí, omytého v horké vodě
  • 2 l vývaru
  • 300 g telecího masa
  • svazeček petrželky
  • bobkový list
  • špetka čerstvě mletého pepře

Na másle zpěňte jemně nasekanou cibuli, zasypte moukou a chvilku ji osmažte.
Přidejte kyselé zelí, pořádně vytlačte všechnu vodu. Přilijte scezený vývar a přiveďte do varu.

Pak přidejte maso, jež jste předtím 5-6 minut ovařili a nechali zase vychladnout. Do hrnce přidejte petrželku, bobkový list a špetku pepře.
Vařte na mírném ohni dvě a půl až tři hodiny.

Před podáváním vyndejte maso z polévky, nakrájejte je na větší kostky, dejte je do polévkové mísy a nelijte na ně polévku. Seberte z povrchu polévky tuk, vytáhněte petželku a bobkový list.

Zároveň podávejte omáčník s mírně kyselou smetanou.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 luckydina luckydina | E-mail | 21. dubna 2008 v 18:39 | Reagovat

a já mám rozečtenou zajímavou knhu : Ruská kuchyně v proměnách doby

2 Tea Tea | 22. dubna 2008 v 10:45 | Reagovat

Jojo, kysané (kyselé) zelí, to je moje velká láska. Co už bylo napsáno a uvařeno různých zelňaček! Ale tahle polévka je tak krásně čistá, bez všech paprik a překořeněných klobásek, uzených kolen a já nevím, čeho všeho, i když nic proti tomu. :-)

luckydina: díky za tip na knížku, určitě se po ní někde poohlédnu, a to ihned, zajímám se o historii kulinaření obecně a ruská kuchyně, to je přímo studnice informací....díky....:-)

3 Jitka Jitka | E-mail | 24. dubna 2008 v 10:47 | Reagovat

A ještě zajímavost k této polévce. Tak jako snad všechny ruské polévky i tato lépe chutná připravvená den dva dopředu. V moderní době se v receptech tak moc nedbá na to, jestli se jedná o Lenivé šči, nebo Kyslé šči a dosti často se recepty na letní a zimní polévky míchají dohromady ;o)

Alenko, děkuji Ti za připomenutí ruské kuchyně, kterou obdivuji, tak jako luckydina a Tea ;o)

4 luckydina luckydina | E-mail | 24. dubna 2008 v 18:28 | Reagovat

V té knížce je zmínka o šči-většinou je šči nezahuštěná polévka ze zelí, hub, masa. v okolí Uralu se vařilo šči jenom z vody, krup a soli. Směrem na jih se dávalo víc zeleniny, až to připomínalo boršč. Někde se šči zahušťovalo amerikou nebo kváskem. Také tam je zajímavá zmínka o sbírání medvědího česneku a ještě jiných bylin v oblasti Sibiře , listy se nechávaly kvasit a pak je v době zimy jedli.

5 Alena Alena | E-mail | 25. dubna 2008 v 18:00 | Reagovat

Luckydina,

děkuji za tip na knížku, poohlédnu se po ní! Děkuji za milé komentáře.

Tea,

taky miluji zelíčko kyselé i kysané. Tato zelňačka je opravdu jednoduchá, ale je chutná. (I když já můžu i tu "překořeněnou") :-)

Jitko,

děkuji za doplnění Tvých znalostí k polévce! Ruskou kuchyni máme u nás taky v oblibě. :-)

6 ¨vojtas ¨vojtas | 21. září 2010 v 11:04 | Reagovat

je to super jídlo hodně chutné  a vinikajcí určitě ho zkuste připravit :-)  :-D  :-)  :-?  :-D

7 jitka jitka | 21. září 2010 v 11:04 | Reagovat

[6]: jo jo jo moje řeč

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.